Prethodni članak
Sljedeći članak

DAN OPĆINE SVETI KRIŽ ZAČRETJE: 'Kada je jako gospodarstvo, ima sredstava i za obrazovanje, kulturu, sport'

Nakon razdoblja intenzivnog ulaganja u gospodarstvo, Općina se okrenula u drugom smjeru, prema najmlađima, istaknuo je na svečanosti načelnik Općine Marko Kos


Općina i župa Sveti Križ Začretje danas, na blagdan Uzvišenja sv. Križa, svečanom su sjednicom Općinskog vijeća, održanoj u svetokriškoj osnovnoj školi, proslavile svoj dan.

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Ivica Roginić, a potom se prisutnima obratio načelnik Općine Marko Kos, koji je istaknuo da su zadnje dvije godine bile prilično turbulentne i pune izazova. 


-Postavili smo si visoke ciljeve i zadatke i veseli nas da smo postavili limit do kojeg želimo doći, kako bi ova općina bila stabilna te pogodna za život i rad naših mještana. Bilo je jako izazovno raditi u sektoru građevine, sve one projekte održavanja komunalne infrastrukture koji su bili pred nama. No, naravno, ono što smo si zacrtali morali smo i ostvariti. Cijene su divljale kroz zadnjih godinu dana i na nama je bilo da sve skupa pomirimo, i sektor trgovine, i sektor građevine, i sve što za naše građane je potrebno – rekao je Kos.


Istaknuo je da se Općina Sveti Križ Začretje, nakon razdoblja intenzivnog ulaganja u gospodarstvo, okrenula u drugom smjeru, prema najmlađima. – Sagradili smo dječji vrtić, izgubili smo starog ravnatelja škole, dobili novo vodstvo škole, zacrtali neke nove vidike ulaganja u najmlađe i u budućnost. Današnji proračun formiran je malo drugačije, preko skoro 50 posto izravnih prihoda orijentirano je prema razvoju školstva i najmlađih, trošimo preko 5 milijuna kuna za djecu. Iz dana u dan pokazuje se da su to bile dobre odluke. Obnovljen ej i ovaj prostor škole, opremljen novim stolcima, novom kuhinjom, jer najmlađima želimo pružiti sve ono što zaslužuju. Izuzetno nas vesele i pozitivni odjeci koje smo dobili po pitanju malih programa, opremanja škole i školskih prostora, dječjih igrališta... Moram reći da ovo vrijeme otvara neke nove vidike. Možda nas ovo divljanje cijena energenata i namirnica okreće u smjeru obitelji, vjere, poljoprivrede, ekologije. Najveći program koji se odvija u smjeru komunalne infrastrukture i ekologije je projekt Aglomeracije. Malo smo svi skupa ljuti jer smo godinu dana 'raskopani' i još neko vrijeme ćemo biti. Međutim, to je ono što je budućnost, očuvanje okoliša, da imamo bolju infrastrukturu, kako bi nam život bio sutra jednostavniji i lakši. Nadamo se da će se sve naše želje i projekti ostvariti, poput gradnje sportske dvorane uz osnovnu školu, dogradnje vrtića, opremanja komunalne infrastrukture, jer tim projektima život za naše građane bi bio jednostavniji, ljepši i bolji – poručio je načelnik Kos, poželjevši svima dobrodošlicu i ugodan boravak u Začretju.

Velečasni Vladimir Drnetić, upravitelj Župe, istaknuo je dobru suradnju Općine i Župe. - U pripremi za župni blagdan kroz devet dana uz potporu Općine imali smo Dan mješovitih zborova, Dan bolesnika, Dan očeva i Dan bračnih parova, osjetili smo to zajedništvo cijele župne zajednie. Siguran sam da će u narednim godinama suradnja ostati na toj zavidnoj razini, a svakako i vjerujem da uz Božju pomoć možemo puno toga učiniti i u vremenima koja dolaze – rekao je vlč. Drnetić.


Iako se proteklih godina svečanost održavala u zgradi Općine, ove je godine održana u OŠ Sveti križ Začretje, a razlog za to pojasnio je ravnatelj škole Dario Šimag. - Odradili smo jedan veliki posao, ovo je dokaz da Županija, Općina i naši poduzetnici i obrtnici ulaže u odgoj i obrazovanje. Mi smo ove školske godine uspjeli uz pomoć Županije, Općine i svih poduzetnika koji su se uključili urediti školsku kuhinju i uložiliti 330 do 350 tisuća kuna u novu opremu i opremanje gdje smo zamijenili kompletno sve instalacije, pločice i doveli do dijela da kuhinja zadovoljava osnovne uvjete. Uz pomož Županije i Općine, uspjeli smo nabaviti pomoću dječjeg participativnog proračuna stolice, projekt se zvao Naša šarena blagovaonica i tu je uloženo preko 50 tisuća kuna za 180 stolica, da učenici mogu sjediti dok jedu svoje obroke. Hvala svima koji su pomogli da ovo uspijemo ostvariti. Nadam se da tu nije kraj, a naši bivši učenici dokaz su da se isplati ulagati u obrazovanje – rekao je ravnatelj.


Čestite Župi i Općini u ime načelnika i gradonačelnika uputio je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. - Dobar susjed se uvijek veseli svemu onome dobrome što je susjed napravil, ja se veselim svemu što je napravljeno na području općine, čestitam Marku, cijeloj ekipi, a to je onda i poticaj nama ostalima da pokušamo biti još bolji. S problemima koje je Marko spomenuo susrećemo se svi. Ono što želim je da u periodu pred vama ostavrite sve što ste si zacrtali, a siguran sam da ćete to i uspjeti, jer znam način na koji kolega Marko funkcionira. I ova žila kucavica od Velikog Trgovišća, Zaboka, Začretja, Krapine, Đurmanca pa do Huma dobro funkcionira i mi svi skupa se često čujemo i nađemo jer svi smo povezani – rekao je Gregurović.


Župan Željko Kolar rekao je da, kada se govori o Svetom Križu Začretju, govori se o jakom gospodarskom središtu. – Tu je uvijek bilo razmišljanje - prvo gospodarstvo, a kada je jako gospodarstvo, ima sredstava i da se ulaže i u obrazovanje, kulturu, sport. Zona koja je napravljena u Sv. Križu Začretje je jedna od najboljih i najjačih, ne samo u KZŽ nego i šire. Ono što pokušavamo kao Županija zbog ravnomjernog razvoja čitave županije, je dobro razvrstati prioritete i uložiti tamo gdje ćemo za taj novac dobiti najviše. Uvijek gledamo da s našim investicijama dižemo standard sredine u koju ulažemo. Suradnja između Općine i Županije je na visokoj razini, naravno da je naš prioritet i u ovom mandatu kao i prošlom, ulaganje u obrazovanje i zdravstvo – rekao je Kolar.


Župan je dodao da sve očekuju izazovi s kakvima se još nisu susretali. - Taman kada smo se prilagodili nekako na epidemiju, rat u Ukrajini je sve okrenuo naglavačke. Vlada je donijela određene odluke pomoći za koje još uvijek nismo sve uspjeli izračunati koliko će to ublažiti ovaj udar, a još više način na koji ćemo to provesti. Malo prije me je nazvao ravnatelj bolnice u Zaboku, u sedmom mjesecu je plin koštao 11 tisuća kuna, za 8. mjesec 150 tisuća kuna. Mi smo raspisali natječaj za plin za obrazovanje i zdravstvo, za 2 godine smo plaćali 52 milijuna kubik ili 15 milijuna po kWH, sada smo dobili poonudu 78 milijuna kuna. To su stvari koje ne možete nikakvim potezima riješiti, osim uz ogromnu pomoć Vlade. Pozdravljam odluku Vlade da se uključi s 21 milijardu kuna, mjere moramo razraditi da bismo vidjeli na koji ih način koristiti. Ono što je za nas ključno, što je naša obaveza, je da smo pred novom financijskom omotnicom i da je pred nama MPO. Moramo projektirati i imati spremne projekte da bi mogli aplicirati na EU fondove koji nam slijede i povačiti novac. Tako da smo u Sv. Križu Začretju zajedno s Općinom isprojektirali novu sportsku dvoranu, za koju imamo pravomoćnu građevinsku dozvolu i koju ćemo prijaviti na natječaj Ministarstva obrazovanja i znanosti na Mehanizam za oporavak i otpornost. Želim da Krapina izgradi novu školu, Začretje dovoranu, Krapinske Toplice novu dvoranu, da u Zaboku završimo novu srednju školu i da imamo jedan snažan investicijski ciklus idućih 7 godina. Pripremili smo projekata u ovom trenutku spremnih za investiranje milijardu i 200 milijuna kluna i usudio bih se reći da smo mi svoj dio posla napravili. Sada su na redu neki drugi – rekao je župan.

Saborski zastupnik i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je da intenzivno prati razvoj Općine Sveti Križ Začretje od 2002. godine. - Zajednička crta razvoju općine od 2002. do danas je jedan kontinuitet ulaganja u gospodarsku zonu i ponekad nerazumijevanje okoline zašto baš prvo u gospodarsku zonu. Odgovori su danas više nego jasni i vidljivi. Kroz vizionarski pristup osigurana je održivost same općine, prihodi, i dobar potencijal za ulaganje, a onda ulaganje u društvo, zajednicu, održivost, školstvo, udruge, sport, kulturu, cijeli lijepi kolorit koji čini Općinu Sveti Križ začretje jednom zajednicom, mjestom koje je ugodno za život, rad i odmor. Naravno da su se neke stvari i 'posrećile', Začretje ima fenomenalnu geografsku poziciju. Veseli me što i KZŽ prepoznaje nešto što je u ovom dijelu stoljeća najvažnije, a to je ulaganje u obrazovanje, ne samo u zgrade i učiuonice, već i soft programe koji oplemenjunju svakdonevni boravak učenika i predškolaca u samim zgradama – rekao je Hajdaš Dončić te uputio i posebne čestitke nagrađenima.

Svečanost je bila prilika i za dodjelu javnih priznanja. Zahvalnice Općine Sveti križ Začretje uručene su Zlatku Palcu, Božidaru Mrazu, Ljubici Majsec, Lei Mraz, Dominiku Roginiću, Mariju Kvežu, Jurju Sirovcu. Povelju Općine primili su Štefanija Fijačko i Ivan Veček. U ime nagrađenih zahvalio je Božidar Mraz.

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook