Prethodni članak
Sljedeći članak

[DAN ODLUKE] Birališta su otvorena, građani glasuju koga žele za predsjednika


Danas u nedjelju su u 7 sati počeli izbori na kojima 3,8 milijuna birača odlučuje tko će biti predsjednik države u idućih pet godina. Biračka mjesta otvorena su od 7 do 19 sati, a do 19 sati traje dvodnevna izborna šutnja za koje je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora.  Birače će na biračkom mjestu dočekati glasački listići s imenima 11 predsjedničkih kandidata, svaki birač zaokružuje samo jedno ime, odnosno redni broj ispred odabranog kandidata, na način da to bude čitko i jasno kako bi listić bio važeći.

Na listićima su imena Nedjeljka Babića (HSSČKŠ), Ante Đapića (DESNO), Kolinde Grabar Kitarović (HDZ), nezavisnih Daria Juričana i Mislava Kolakušića, Dejana Kovača (HSLS), Zorana Milanovića (SDP), nezavisne Dalije Orešković, Katarine Peović (RF), Ivana Pernara (SIP) te nezavisnog Miroslava Škore.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, treba dakle dobiti većinu glasova svih birača koji su glasali. Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova ide u drugi krug koji se održava za 14 dana, u ovom slučaju 5. siječnja 2020. godine.

Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će u 20 sati, a osvježavat će ih svakih 10 minuta.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook