Prethodni članak
Sljedeći članak

DAMIR KRZNAR: 'Dinamo je ljubav, spreman sam prihvatiti svaku zadaću'

S pozicije Direktora omladinskog pogona GNK Dinamo, legendarni Damir Krznar ponovno se vratio na trenersku klupu i bit će prvi suradnik Igora Jovičevića novog stratega Modrih


Legendarni nogometaš Dinama, jedan od najtrofejnijih hrvatskih nogometaša, Damir Krznar, izuzetno dobro gura i u trenerskim vodama. Za sada kao pomoćni trener, ali s obzirom na kvalitete koje su detektirane od velikog broja njegovih kolega kad-tad će imati priliku da te svoje kvalitete izraziti i kao prvi trener neke kvalitetne momčadi. Do sada je bio asistent Zoranu Mamiću, s kojim je uspješno radio prvo u Dinamu, a "zvjezdane dane" ovaj je dvojac dosegnuo u prosincu 2018. godine kada su s Al Ainom, najboljim klubom Ujedinjenih Arapskih Emirata stigli do finala Svjetskog klupskog prvenstva, nakon što su izbacili River Plate, no u finalu ih je zaustavio Real. Prošle jeseni, nakon povratka u Hrvatsku Krznar je prihvatio posao direktora Nogometne škole GNK Dinamo Zagreb, no želja za klupom bila je veća. Krznar je na klupi kao prvi pomoćni trener, ali ovoga puta u suradnji s Igorom Jovičevićem, koji je kao što znamo novi trener Dinama.
Iako je kratko vrijeme proveo na čelu omladinskog pogona najvećeg hrvatskog kluba, njegov rukopis je itekako vidljiv.

 

- Izuzetno je velik i opsežan posao dirketora jedne tako velike škole nogometa kao što je škola Dinama, istovremeno to je velika čast i zadovojstvo, ali i odgovornost s obzirom na sve rezultate koje ova škola postiže. U našoj školi trenira petsto dječaka, a od toga su polovica natjecatelji u 13 selekcija. Puno, puno posla. Moja zadatak bio je malo unaprijediti program, način i metodologiju rada, a istovremeno trebalo je napraviti novi ustroj administracije i menadžmenta. Nadam se da sam u tome uspio. Posao direktora omladinske škole je posao u kojem je radno vrijeme od 0-24. Telefon "gori", od ponedjeljka do petka, puno posla, puno sastanaka, dogovora, razgovora, radionica, prezentacija. Subotom i nedjeljom gledao sam prosječno pet utakmica. Posao bez slobodnog dana. Treba se jako dobro organizirati da bi sve štimalo - osvrnuo se na svoj rad u Dinamovoj nogometnoj školi Krznar.

Pred njim je novi veliki izazov, ali trenerski posao je pun izazova. Uz njega i Igora Jovičevića u stožeru će biti i Alen Petrnac kao pomoćni trener, Sandro Žufić kao trener vratara, kondicijski treneri Ivan Štefanić i Stipe Marina, analitičar Vedran Attias i team manageri Marko Kuže i mentor Davor Bukovina. Odabrano društvo. Kada je stigao poziv Igora Jovičevića da bude njegov prvi suradnik, Krznar nije puno dvojio.

- S ozbirom na situacije koje su se izdogađale u zadnja dva-tri mjeseca i osobito ovu situaciju s pandemijom korona virusa i izvjesnim kadrovskim promjenama nisam puno razmišljao i odmah sam prihvatio njegov poziv. Ja Dinamo obožavam, ja sam u Dinamu pola svog života i pola svog trenerskog staža. Vojnik sam kluba i gdje klub osjeti potrebu da mogu dati najviše od sebe, ja ću to rado prihvatiti. Naravno da je trenerski posao meni više u krvi, više u genima. "Više sam doma" na tom području, mogu čak i reći da mi je to bila i promjena na bolje, promjenu koju sam očekivao. Dao sam se cijeli u posao direktora omladinske škole, ali sigurno da je ovaj dio na travnjaku onaj koji me više zanima i gdje mogu puno više dati - spreman je na svaki izazov Krznar.

 

Kao čelni čovjek omladinskog pogona Krznar je imao odličnu suradnju s Jovičevićem, kojeg iznimno cijeni.
Od ponedjeka počinjemo, odradili smo do sada par sastanaka i isprogramirali nekoliko treninga. Oduševljen sam Igorom, ali i cijelim stožerom. Igor ima izuzetno kvalitetne i moderne poglede na nogomet. Sistematičan je, fino osjeća igru, sve vidi i zna kako unaprijediti igru, osobito u fazi napada koji je Dinamu prioritet. Zna naći rupe kroz zgusnute prostore i guste obrane, što je dobro osobito iz razloga što se u našoj ligi sve momčadi protiv nas igraju izuzetno defanzivno u vrlo plitkoj formaciji i zgusnutoj obrani. Inovativan je, ima ideju kako kreirati prostor, kombinacije za proboj osobito u zadnjoj zoni. Dobro se razumije i u defenzivnu igru. Naravno da je situacija u kojoj se nalazimo i činjenica kako će nogomet sutra izgledati jedan izazov za cijeli stožer i jedva čekamo da krene, da počnemo s treninzima, da počnemo s utakmicama i da iz utakmice u utakmicu korigiramo stvari na način kako ih Igor vidi - govori nam Krznar.

Novi stožer s puno elana krenuo je s radom prošlog ponedjeljka. No, s obzirom na preporuke glavnog Stožera civilne zaštite i s obzirom na situaciju izazvanu korona virusom bit će potrebno poštivati mnoge mjere kako bi se sačuvalo zdravlje igrača, stručnog stožera, ali i njihovih obitelji.

- Bit će veliki izazov organizirati treninge po kriterijima stožera. Trenirat ćemo u grupama od po pet igrača, s tim da jedan trener može trenirati isključivo s istom petoricom i nema miješanja s drugim igračima. Od nas pet trenera svaki će imati svoju petorku, dok će trener vratara imati svoja tri vratara. Kroz dan ćemo svi provlačiti identični trening. To zahtjeva jako puno sinhronizacije nas petorice, pa smo treninge prvo isprogramili, nakon toga ih prvo demonstrirali u kancelariji, a potom i na samom travnjaku. Situacija nas prisiljava na to da će trener morati odrađivati i kondicijski dio, dok će kondicijski trener morati odrađivati i tehničko taktički dio, no imamo kvalitetan stožer i na pravi ćemo način to odraditi - optimističan je Krznar.
Igrači će imati poseban protokol, kako na travnjaku tako i van njega.

 

- Igrači dolaze na trening točno u minutu, ako su došli pet minuta ranije moraju čekati na rampi. Oblače se kod kuće, stvari nose doma, dolaze spremni, a kopačke navlače u autu i iz auta idu direktno na trening. Nema ulasku u svlačionicu, nema tuširanja. Između treninga imat ćemo veći razmak, kako se igrači ne bi susretali. Iz auta na teren, gdje je cijeli "set up" već postavljen. Kada prvi trening odradi jedan trener sa svojom grupom, moraju se dezinficirati sve lopte, svi rekviziti koje smo dirali, promijeniti podloške na kojima igrače leže. Sve je dosta osjetljivo, ali smo se organizirali i vjerujem da će to ići na najbolji mogući način - otkriva nam protokol prije i poslije treninga Krznar.

U samom izvođenju treninga bit će posebno obratiti pažnju na brojne uvjete koje je postavio Stožer.

- Nema udarca glavom, lopta se može udariti samo nogom, koja je zaštićena kopačkom i opremom, a nikako golom kožom. Igrači ne smiju biti u suradnji, ne smiju biti u duelu. Kada se kreću jedan pored drugog razmak između njih ne smije biti manji od pet metara. Kada radimo kružne, odnosno poligonske treninge, gdje se igrači kreću u istoj liniji jedan iza drugoga, razmak mora biti 40 metara. Tako da će biti izazovno programirati, skicirati i složiti takav trening - govori nam Krznar.

Posebno će biti važan prvi tjedan treninga nakon pauze od četrdeset dana.

Prvi tjedan bazirati ćemo se na cirkularne vježbe, vođenja lopte, tehničke elemente i jednostavnija pasiranja. Uvodni dio treninga počet ćemo s vježbama prevencije, a nakon toga ćemo prijeći na vježbe mobilnosti, vježbe fleksibilnosti u mjestu, vježbe tehnike na podu i iz zraka, koje služe razvijanju mobilnosti i fleksibilnosti. Onda prelazimo na glavni dio treninga kojim dominira stanični rad kroz poligone tehnike i suradnje dva i tri, a ponegdje i svih 5 igrača. Prvih tjedan dana bit će u fokusu aerobona izdržljivost i na tehničke elemente. Četetrdeset dana nisu bili s loptom i moraju ponovno razviti osjećaj za nju. Nećemo ići u udarce i dodavanja na veliku razdaljinu kako ne bi došlo do povreda ili upala više opterećenih mišićnih skupina - otkriva nam detalje oko prvog tjedna treninga Krznar.

Mnogi se pitaju ima li nastavak prvenstva smisla, čemu sve to, ali ne i istinski sportaši u koje spada i Damir Krznar.

- Svi mi koji se bavim sportom imamo jedan težak "spartanski posao" pun odricanja. Tko svoj sport ne voli i ne obožava ne može se njime ni baviti. Kad nešto obožavaš i voliš jedva čekaš da si u toj ugodi, da si u tom svom poslu i užitku. Jedva čekamo da počne. Treninzi koje ćemo trenutno izvoditi nemaju puno veze s pravim nogometom, s izazovima suprotstavljanja taktike i dinamike, ali najvažnije je da smo na travnjaku i s loptom u okruženju koje najviše volimo. Teško će biti sve skupa organizirati, nećemo dostići očekivanu formu i uigranost koja je očekivana, jer je malo vremena, a mjere su takve kakve jesu, al nek se nešto događa, neka "se okreće"- misli Krznar.

Sam početak HNL-a za sada je još neizvjestan. Nakon toga Dinamo uskoro očekuju i europski izazovi.
Kada će uopće prvenstvo početi, s kojima mjerama, još ne znamo. Za sada imamo najavu kada krene rad s većim grupama da ćemo imati testiranja na covid-19, kojom dinamikom i u kojem opsegu još nemamo točne informacije. Konstantno ćemo biti pod kontrolom. Igrači i svi oko njih, moraju biti disciplinirani, da mimo treninga ne izlaze, jer ako se samo jedan zarazi odmah smo svi u autu. Nadam se da se to neće dogoditi. Mi očekujemo da će krajem svibnja ili početkom lipnja početi prvenstvo, nažalost najvjerojatnije bez gledatelja, koji će se kako sada stvari stoje morati zadovoljiti televizijskim prijenosima. Pred nama je i veliki izazov kvalifikacija za Ligu prvaka, tako da je posla puno , a ljestvica je kao što znate u Dinamu uvijek visoko dignuta. Nadam se da ćemo ju moći doseći i preskočiti -završio je Krznar.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook