Prethodni članak
Sljedeći članak

Dama s lovačkom puškom - Maja Leš iz Kraljevca na Sutli je lovkinja godine

Istaknuta lovkinja u LD Fazan Kraljevec na Sutli, kozmetičarka Maja Leš (27), jedna je od rijetkih žena koje su se posvetile lovu


U Hrvatskom lovačkom savezu registrirano je 60.000 lovaca i samo 600 lovkinja. U sastavu lovačkih udruga Krapinsko - zagorske županije je 2.150 lovaca i 68 lovkinja, koji se bave gojidbom, zaštitom, lovom i iskorištavanjem divljači, očuvanjem njezina prirodnog staništa, njegovanjem lovačke etike i običaja te zaštitom prirode i ljudskog okoliša. Zanimljivo je da su žene, u odnosu na kolege, u Hrvatskoj još uvijek daleko od lovačke puške. Ali ne i Maja Leš (27), istaknuta lovkinja u LD "Fazan", Kraljevec na Sutli.

Beauty centar
Maja je rođena 25.09.1995. godine u Zaboku. Njena uža obitelj se sastoji od mama Štefice, tate Ivana, te brata Marka. - Živjeli smo u Stubičkoj Slatini nedaleko od grada Oroslavja do moje 8 godine gdje sam pohađala područnu školu Krušljevo Selo 1. razred. Preselili smo se u Strmec Stubički, te sam tamo nastavila školovanje do 4. razreda u područnoj školi Kapelščak u Stubičkim Toplicama. Nakon 4. razreda otišla sam u Osnovnu školu Oroslavje gdje sam pohađala od 5. do 8. razreda, te sam upisala u Srednju školu Oroslavje za smjer Kozmetičarka, te sam uz školovanje obavljala praksu u kozmetičkom salonu u Krapini gdje sam stekla praksu za svoje zanimanje. Završila sam trogodišnju školu za Kozmetičarku. Dvogodišnje stažiranje nakon škole obavljala sam u salonu u Mariji Bistrici, gdje sam i nastavila raditi sve ukupno sa stažiranjem skoro 6 godina. Odlučila sam stati na svoje noge i uz veliku podršku i pomoć oko svega svoje obitelji i dobrih prijatelja otvoriti vlastiti salon. Salon je smješten u kući mog djetinstva koja je dopala mene u Stubičkoj Slatini nedaleko od grada Oroslavja pod nazivom Beauty centar Zmaj. Salon je otvoren od 1. veljače 2022.godine – kaže Maja. Tom činu je predhodila njena praksa na kajkavskom festivalu u Krapini i šminkala je naše dive, a pomagala i u šminkanju i izvođača na kajkavskom festivalu u Lisinskom.

‘Lijepo je biti lovac’
Pitamo Maju kako je došlo do toga da se posvetila lovu. - Jednom prilikom dobila sam poziv kao pomoć na Međunarodnim Lovačkim susretima Pjevačkih zborov i lovačkih rogista u Kraljevcu na Sutli. Imala sam priliku upoznati vrlo drage i vrijedne ljude kako naših domaćih lovaca pa i šire, tako i mještana Kraljevca na Sutli. Nakon susreta ubrzo sam dobila poziv da dođem na gađanje glinenih golubova u Kraljevec na Sutli te da vidim kako je to lijepo biti lovac. Sastavila sam zamolbu za lovačkog pripravnika i poslala udruzi LU "Fazan" Kraljevec na Sutli gdje su je odobrili, te sam postala lovačka pripravnica udruge gdje sam obavljala sva svoja zaduženja ne samo lov već i radne akcije oko izrada LTO visokih čeka, hranilica, solišta za divljač i sl. Poslali su me na lovački ispit u studenome 2015. godine i tako sam položila ispit za lovce i tako postala matični član udruge 6. prosinca 2015. godine u Zaboku te dobila status lovkinje! – ispričala je.

Sudjelovala je s nekoliko članova udruge u natjecanju udruga iz Kraljevca na Sutli u kuhanju kotlovine na "Otoku ljubavi" Drašama gdje su kao LU "Fazan" Kraljeve na Sutli osvojili 2. mjesto od 16. ekipa. Na ispitima lovačkih pasa bila je nekoliko puta zapisničar i pripremala jelo za puno događanja njihove udruge. Sa članovima udruge bila je u puno lovova za goste, od Hrvatske do Slovenije, u LD "Škale" Velenje, LD Slovenj gradec, LD Koroška blizu Austrijske granice, LD Pakrac, LD Dežanovec, LD Dubrava kod Čazme, LD Ščitarjevo Velika gorica i najdalje LD Pelješac u lovu na divlje svinje i čaglja. Sudjelovala je također na nekoliko postavki lovačkih izlozbi u "Starom Selu" u Kumrovcu te na izložbi u Župnom uredu u Kraljevcu na Sutli za 90. godišnjicu svoje udruge, jednako i proslavi 95. obljetnice.

Dobra kob
- Na proslavi 95. godišnjice bila mi je čast kada su me na svečanoj sjednici LD "Fazana" u Lovačkom domu" izabrali za uručenje najvećeg priznanje za lovca godine 2020./ 2021. s prelaznim peharom pokojnog lovca Jambrešić Dragutina Karlek te prepoznali moj dugogodišnji trud. Nagradili su me odličjem III. reda Hrvatskog lovačkog saveza te zahvalnicom za 95. godišnjicu udruge koja je bila prošle godine no nismo je  mogli održati zbog COVID 19, pa smo je ove godine obilježili sa drugim udrugama, mještanima Kraljevca na Sutli. Kada  su mi uručili  diplomu, pehar i prekrasan buket cvijeća bilo mi je drago, a i pomalo su me dirnule i emocije. Zahvalila sam se te smo nastavili druženje u opušenoj atmosferi uz ručak i kolače te dobru kapljicu  iz prelaznog pehara. Ponosna sam lovkinja u lovačkom odijelu/ uniformi i sa šeširom na glavi. Mnogi se čude kada im kažem da je moj hobi lov. Naravno prvo pomisle: "Ubijaš male bambije" no ne znaju da lov nije samo odstrjel divljači već i briga oko prehranje divljači i izrada hranilic,te solišta, a na kraju i veliki krug prijatelja i dobrog druženja - zaključila je Maja Leš razgovor o tome kako je postala "Dama s lovačkom puškom" i pozdravila nas lovčkim pozdravom   ‘Dobra vam kob!’.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook