Prethodni članak
Sljedeći članak

DALIJA OREŠKOVIĆ: 'Zbog korupcije je danas Hrvatska oteta država'

U Gradskoj galeriji grada Zaboka održana je javna tribina odnosno panel diskusija na temu 'Kako korupcija utječe na razvoj gospodarstva i kulture u RH'


Jučer je u Gradskoj galeriji grada Zaboka održana javna tribina odnosno panel diskusija  na temu 'Kako korupcija utječe na razvoj gospodarstva i kulture u RH' na kojoj je govorila predsjednička kandidatkinja Dalija Orešković koja je široj javnosti poznata kao nekadašnja predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Na tribini su sudjelovali i Krešimir Končevski, savjetnik za politički marketing i komunikacije te dugogodišnji novinar; Ivan Kovačić, diplomirani povjesničar, također dugogodišnji novinar. Diskusiju je moderirala profesorica Ljiljana Pavlina, novinarka, književnica i publicistkinja.

- Mislim da je problem u Hrvatskoj taj što je korupcija sistemske naravi. Činjenica je da je korupcija ušla u sve pore državne vlasti, kako u Saboru, tako i u Vladi pa i u svim ostalim granama i raznima - objasnila je Orešković dodavši da je borba protiv takvog stanja suština njezinog političkog programa. Istaknula je kako je osmislila novi sustav upravljanja državom od vrha do dna. - On uspostavlja odgovornost vlasti te kontrolu nad tim kako se ponašaju dužnosnici kada ih izabaremo stavljaju u ruke nezavisnih institucija, a isto tako i građana jer se povećava razina transparentnosti i količina objave podataka koje nužno moraju biti dostupni građanima kroz jednostavne informatičke alate - rekla je Orešković dodavši kako je primjer toga Grad Bjelovar koji je objavio sistem uplata i isplata iz državnog proračuna i time je, kako je rekla, smanjio mogućnost korupcije. - Tražim da se javno objave  i isplate iz državnog proračuna iz svih pojedinih ministarstava, županija i općina. Na taj bi se način vidjelo kako političari troše naš novac i kontrola bi bila u rukama građana - naglasila je Orešković dodavši da onaj novac koji se spasi od korupcije se potom može koristiti za potrebe građana odnosno javni servis.

Orešković se osvrnula i na političku situaciju. - HNS je iz opozicijske liste pretrčao u klub vladajućih. Takva radnja predstavlja prijevaru izborne volje građana i kao takva je koruptivna u svojoj srži. Vlast koja je utemeljena na izbornoj prijevari birača je koruptivne prirode . To je bio trenutak kada se složila koalicija između HDZ-a i HNS-a u kojem  je aktualna predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović trebala koristiti svoje ustavne ovlasti na način da se suprostavi i da kaže da je temelj demokracije poštivanje volje izborne volje građana te je trebala spriječiti da ovakve koalicije dođe - dodala je Orešković potom se referiravši i na fenomen, kako ih je nazvala 'žetončići'. - U Saboru se formirao klub zastupnika koji nema veze s onim što su građani zatražili na izborima. S obzirom da je Milan Bandić čovjek pod najvećim korupcijskim optužbama i ima problem u Zagrebu s projektom Manhattan i s drugim slučajevima u Zagrebu gdje građani protestiraju, a da na neki način ucjenjuje i parlament i Vladu s brojem svojih 'žetončića' odnosno zastupnika u svom klubu, jasno je kao dan da ovom državom i njezinim temeljima drma korupcija - naglasila je Orešković. - Sama činjenica da je Milan Bandić sjedio prilikom predstavljanja programa Kolinde Grabar-Kitarović, a negdje u publici je bio i Ljubo Ćesić Rojs smatram da bi pravi izborni slogan Kolinde Grabar-Kitarović trebao glasiti tko je jamio-jamio je - objasnila je Orešković, a naglasila je kako u Hrvatskoj nije bilo nikad više primjera sukoba interesa kao sada zbog kojih su, kako je rekla, pojedini ministri morali podnijeti ostavke.

Orešković je rekla kako su saborski zastupnici postali poslušnici. - Podanički mentalitet se razvio kod ljudi, on se ne može riješiti ustavnim izmjenama. To je postalo tako kad su ljudima važnije postale njihove fotelje za razliku od osobnog integriteta i časti - naglasila je Orešković dodavši kako građani moraju dobro misliti koga biraju na izborima. - Nije dovoljno birati opciju koja se čini malo manje koruptivna već građani moraju shvatiti da su oni ti koji moraju ući u politiku. Cijelu jednu garnituru moramo zamijeniti novim ljudima ili nam nema spasa. Neće nas spasiti nikakve ustavne reforme od ove korupcije i klijentelizma već moramo se držati zadanih pravila. Na političke funkcije moramo birati ljude s ljude s integretitom, a ako njih nema, pozivam građane da ako u njima još ima malo volje i poštenja da sami uđu u politiku - rekla je Orešković. - Zbog korupcije je danas Hrvatska oteta država. Tenkove je možda lakše uočiti pa čovjek osjeća nagon da se brani. Mi smo kao društvo zapustili sami sebe unatrag 30  godina jer smo dopustili političkim kartelima, a pod time mislim na HDZ i manje stranke koje ga podupiru i na SDP i stranke koje ga podupiru - rekla je Orešković.

Ivan Kovačić je rekao kako korupcije ima i velikom broju u medijima. - Mene osobno smeta da mediji koji često otkrivaju korupcijske afere nikako da objasne ljudima što je korupcija. Ako govorimo o mitu kod javne nabave ili kod poslova koji se dodijeljuju, korupcija se plaća. Mi svi koji šuteći prihvaćajućamo korupciju zdravo za gotovo,  financiramo je jer se ne bunimo protiv nje - objasnio je Kovačić.

Končevski je rekao kako bi on definirao korupciju kao divljeg zeca. - Svigdje ga ima, ali ga je teško uloviti. Korupcija je kod nas kao udomaćena divljač - naglasio je Končevski dodavši da su Hrvati kao nacija naučeni da se korupcija i davanje mita smatra pod normalno. - Smatramo da kad imamo priliku za korupciju, da se ona treba iskoristiti - objasnio je Končevski.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog jakog vjetra na A7 Draga-Šmrika, lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica i Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina v...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program