Prethodni članak
Sljedeći članak

Da se ne zatru običaji: Čehalo se zagorskog purana od kojeg su napravljeni jastuci


Udruga žena Vrtnjakovec zajedno sa Etno udrugom Zipka iz Kumrovca, Udrugom kostelskih žena, Udrugom za razvoj lokalne zajednice Gmajna, „Curama“ iz kvarta i mještanima Krapinskih Toplica, upriličile su stari Zagorski običaj čehanje perja pod nazivom „Perjačeh“ u svom domu u Vrtnjakovcu. Za zabavni program pobrinuli su se LGR Ravničani. 

Tradicijski običaj čehanje perja - „PERJAČEH“

Čehanju perja nazočila je zamjenica župana Jasna Petek koja je tom prilikom predsjednici udruge Nadici Sinković-Špoljar uručila zahvalnicu povodom 15. godišnjice djelovanja udruge za njegovanje i čuvanje zagorskih običaja te promociju svog mjesta i županije. Čehalo se perje od Zagorskog purana od kojeg se napravilo 2 mala vanjkušeka za hnučeke. Nekad su naše bake i mame skupljale  perje od guski, rac i purana kaj se po zimi čehalo za  puce koje su bile za udaju. Sneha kad je išla zamuž morala je dopeljati sa sobom miraz: blazine i  vanjkuše na čemu bu spala.  Na tim čehatvama događale su se razne ljubavi jer su dolazili dečki sa svih krajeva skicati puce i folirati.   Problem je bil kaj su uvijek bile u pratnji mamice pa ak se gdoj uspel skriti za vuglić hiže i malo podivaniti da kakvu pusicu fkradne bila je prava umjetnost.  Bila su to jako lijepa druženja iz tog razloga nastavljamo tradiciju da ne prejde u zaborav. Pokrovitelj manifestacije bila je Općina Krapinske Toplice.

Priznanja članicama

Inače, udruga je održala i 15. redovnu izvještajnu Skupštinu, na kojoj su podnesena Izvješća o radu, Financijsko izvješće i Izvješće nadzornog odbora za 2023. godinu koja su jednoglasno odlukom članica usvojena. Podnijeti su plan rada i financijski plan za 2024. koji su također jednoglasnom odlukom prihvaćeni. Priznanje za 5 godina aktivnog rada u Udruzi primile su Đurđica Belina, Đurđica Huško i Marija Sudar, a za 15 godina Jasna-Ivanka Sinković, Marica Horvat, Biserka Lovrečić, Božica Pavliša, Božica Šturman, Nadica Sinković-Špoljar i Đurđica Halapir. Skupštini su nazočili načelnica Općine Krapinske Toplice Gordana Jureković koja je posebno je pohvalila rad udruge, zahvalila im se na promociji Općine Krapinske Toplice te im zaželjela puno uspjeha u daljnjem radu, dok je Valerija Brodar ispred DVD-a Specijalna bolnica čestitala 15. obljetnicu te naglasila jako uspješnu suradnju.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook