Prethodni članak
Sljedeći članak

Članovi zabočke HVIDR-e obilježili godišnjicu oslobođenja Lipika


Članovi zabočke HVIDR-e predvođeni predsjednikom Rajkom Bartolinom, pukovnikom HV-a u miru, povodom 31. Godišnjice oslobođenja prvog grada u RH Lipika i okolice. Prije 31 godinu Grad Lipik i cijela Hrvatska svjedočili su jednom od najsjajnijih događaja Domovinskog rata. Nakon više od 100 dana krvavih borbi, brojnih žrtava, stradavanja i uništavanja Grad Lipik je oslobođen od srbočetnika i jugosoldateske, te postao prvi oslobođeni grad u domovinskom ratu u RH.

U kodnim imenima akcija oslobađanja u Zapadnoj Slavoniji „Maslačak“ i „Orada“, koje su kasnije prerasle u veliku operaciju „Otkos 10“ za oslobađanje Zapadne Slavonije, među brojnim dragovoljačkih postrojbi iz Zagreba, Rijeke, Čakovca, Križevaca i Varaždina, sudjelovale su i dvije postrojbe iz bivše Općine Zabok koje su djelovale pod kodnim imenom „Okac“ i „Delta“ i direktno bojno u oslobađanju mjesta Lovske, Bujavice, Prekopakre, Klise, Grada Lipika, Dobrovca i Tri naselja Dereze.

Za organizaciju i zapovijedanje antiterorističke postrojbe „Delta“ pričuvnog sastava MUP-a, posebno je pohvaljen zapovjednik „Delte“ Rajko Bartolin, pri čemu je iskazao veliku humanost, prisebnost, organizaciju i junaštvo od predsjednika RH dr. Franje Tuđmana, a svi pripadnici postrojbi su odlikovani Spomenicom Domovinskog Rata.

Uz postrojbe 1. Gardijske brigade Tigrove i ostale tri lokalne brigade HV-a, zaustavljeno je veliko pretjecanje zamišljenog koridora RH na dva dijela, a u oslobađanju navedenih područja poginulo je nažalost 320 branitelja, te svake godine okupljamo se na spomen obilježjima u Dobrovcu. Lipiku gdje uz sjećanje na dane ponosa slave i žrtve poginulih dostojanstveno promičemo istinu o Domovinskom ratu, da se ne zaboravi i ne ponovi.

Ovim putem predsjedništvo HVIDR-e Zabok zahvaljuje se Krapinsko-zagorskoj županiji i Gradu Zaboku na potporu i ostvarenju projekata za ovu obilježbu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook