Prethodni članak
Sljedeći članak

Članovi HVIDRA – e Zabok na obilježavanju 30. obljetnice oslobođenja Lipika

Posjet je bio planiran u godišnjem planu rada HVIDR-e Zabok uz potporu Grada Zaboka


Dio članova HVIDRA-e Zabok bio je na obilježavanju svečane 30. obljetnice oslobođenja Lipika, prvog oslobođenog hrvatskog grada 1991. Sudjelovali su zaposvjednici postrojbi iz ratnih dana, pukovnik HV u miru Rajko Bartolin „Delta“, predsjednik HVIDR-e Zabok i Milan Martinić –„ Okac“ Uz sudjelovanje mnogih dužnosnika i izaslanika predsjednika RH, predsjednika Vlade, ministra obrane RH te lokalnih dužnosnika JLS.

Oslobađanje Lipika trajalo je više od 100 dana, a prilikom oslobađanja Lipika i okolice poginulo je 350 branitelja iz svih djelova Hrvatske. Posebno su se istaknuli pripadnici MUP - a RH sa Dragovoljačkim postrojbama; u oslobađanju Lipika i okolnih mjesta Korita, Lovska, Bujavica, Kukunjevca i Dobrovca sudjelovale su mnoge postrojbe, 1. Gardijska brigada Tigrovi, Lipička, Čakovečka i Varaždinska bojna, a od dragovoljačkih postrojbi MUPa koji su prvi i ušli 5. i 6. 12.1991. g u Lipik te ga oslobodili, bile su postrojbe "MIKA", "DELTA", "OKAC", "MAMA" te "GRANA", "MARKO" i "BAJA, potpomognuti također tenkovskim vodom 105.brigade HV-a sa zapovjednikom Darkom Banjeglavom.

- Tom prilikom pripadnici DELTE zarobili su i posljednjeg četnika u borbi u centru Lipika Nebojšu Boića koji je kasnije osuđen za svoja nedjela te kasnije razmijenjen za petoricu zarobljenih Hrvata ranije. Članovi HVIDR-e Zabok sudjelovali su ovom prilikom na otkrivanju spomen ploče poginulim pripadnicima MUP-a RH i dragovoljcima u Kukunjevcu i Dobrovcu te na gradskom groblju u Lipiku, svetoj misi zadužnici za sve poginule branitelje u Župnoj crkvi sv. Franje Asinškog te u programu obilježavanja Dana branitelja Lipika i 30. Godišnjici oslobođenja Lipika na Trgu Hrvatsjih branitelja. U sklopu posjeta posjetili smo i Multikulturni centar Lipik izložbu „razrušeni grad“ te obišli poznatu ergelu konja Lipicanaca u Lipiku koja je isto stradala u Domovinskom ratu – kaže predsjednik HVIDR-e Zabok Rajko Bartolin. Posjet je bio planiran u godišnjem planu rada HVIDR-e Zabok uz potporu Grada Zaboka.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook