Prethodni članak
Sljedeći članak

ČISTITE DIMNJAKE: 'Treba malo truda i malo novca da bi se spriječila puno veća šteta'

Zapovjednik VZ KZŽ Lovrenčić kaže da vatrogasci u dimovodnim kanalima često zateknu uginule životinje, uglavnom ptice i puhove. Radi dužeg nekorištenja zna biti i čađe koja se odlomila i začepila dimovodni kanal, pa on nije prohodan i može uzrokovati začepljenje i zadimljenje prostora te požar


Sezona grijanja je krenula, a samim time, počet će i sezona požara uzrokovanih neodržavanjem dimnjaka. Stoga je, napominje zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije Marijan Lovrenčić, bitno upozoriti građane na važnost pravilnog održavanja dimovodnih kanala.

Ugodno i sigurno grijanje

- Uvijek s početkom sezone grijanja vatrogasci bilježe veći broj požara dimnjaka, a to ne bi trebalo biti tako, samo je potrebno pridržavati se različitih mjera opreza koje čine takav način zagrijavanja prostora ugodnim i sigurnim. Nužno je čistiti dimovodne kanale što je i regulirano odlukama JLS, za svaku općinu ili grad, i bez obzira koliko se to nekome čini nepotrebnim, mi vatrogasci upozoravamo da je zapravo čišćenje tih dimovodnih kanala, peći, ložišta i pregled svih dimovodnih instalacija nužan i potreban. U konačnici, to je jako malo financijsko ulaganje za sigurnost koju pri tome dobivamo svi kao odgovorni građani. S obzirom da se očekuje da ćemo se zbog ovih situacija vezanih uz koronavirusove sezone više zadržavati kod kuće, u zatvorenim prostorima i našim obiteljskim zajednicama, potrebno je tome ove godine pridati posebnu pažnju – upozorava Marijan Lovrenčić. Dakle, prije početka loženja i grijanja, potrebno je provjeriti sve kanale, ložišta, peći, kamine. Zapovjednik Lovrenčić kaže da vatrogasci u dimovodnim kanalima često zateknu uginule životinje, uglavnom ptice i puhove.

– Također, radi dužeg vremena nekorištenja zna biti i čađe koja se odlomila i začepila dimovodni kanal, pa on nije prohodan i može uzrokovati začepljenje i zadimljenje prostora te požar – kaže Lovrenčić. Ne mora svaki požar dimnjaka biti tragičan, ako je dimnjak pravilno izveden, dodaje. – U tom slučaju ako dimnjak i izgori iznutra, nema posljedica na okolnu konstrukciju niti krovište. No, ako dože do konstrukcijskog oštećenja u požaru, ako se požar proširi na krovište i na okolnu konstrukciju, onda to najčešće uzrokoje požar cijelog objekta što čini znatnu materijalnu štetu – upozorava.

Nepravilna uporaba grijalica

U zimskoj sezoni vatrogasci ne bilježe samo požare dimnjaka, već i one nastale nepravilnom uporabom drugih grijala. – Sva su grijala potencijalni izazivači požara. Na električne grijalice nikako ne smijemo stavljati nekakve pokrove ili na njima nešto sušiti. Grijalice obavezno moraju biti odmaknute od svega što je zapaljivo i ne smiju se ostavljati bez nadzora u zatvorenom prostoru. Još je jedan segment koji se tiče grijalica na električni pogon - kablovi ne bi smjeli biti stavljeni ispod tepiha ili pokriveni, jer se tako sprječava njihovo rasterećenje topline u slučaju da trajno rade. Naime, tada se zagrijavaju kontakti, električni kabeli i vodovi, a to može posredno izazvati požar tako da se zapali prašina koja i dalje tinja. Čak nakon gašenja grijalice može doći do izazivanja požara, ako je prije toga došlo do pregrijavanja, jer imamo tinjanje prašine koja će kasnije u dodiru s otvorenim zrakom izazvati otvoreni plamen – upozorava vatrogasni zapovjednik. - Preporučamo veliki oprez, kontrolu svih električnih, plinskih i dimovodnih instalacija u cilju sprečavanja požara. Treba uložiti malo truda i malo novca, da se spriječi puno veća šteta – zaključuje Marijan Lovrenčić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook