Prethodni članak
Sljedeći članak

'Cilj nam je povezati i zajednički promovirati cjelokupno područje Biser Zagorja kao regije poželjne za dolazak i odmor'

Turistička zajednica Biser Zagorja obuhvaća područje tri susjedne jedinice lokalne samouprave – Tuhelj, Klanjec i Veliko Trgovišće


Naša TZ jedna je od predvodnica turističkog prometa Hrvatskog zagorja kroz smještajne kapacitete od kojih je najznačajniji svakako hotel Well u Tuheljskim Toplicama. Tu su i smještajni kapaciteti u objektima u domaćinstvu koji nadopunjuju ponudu smještaja u ovom dijelu Zagorja, a kojih je trenutno na našem području ukupno 70. Uz raznovrsnu ponudu smještajnih kapaciteta tu su i ugostiteljski kapaciteti sa svojom odličnom gastro ponudom i tradicijom pripreme domaćih jela. Cjelokupno područje atraktivno je za odmor obitelji s djecom, onih koji žele odmor i opuštanje u nekoj od wellness oaza ili aktivni odmor uz obilazak područja pješačenjem ili biciklom. Vodeni planet ili Spa centar Terma Tuhelj privlačni su i za dnevne posjetitelje iz obližnjih okolnih područja. Kao zajednička turistička zajednica cilj nam je povezati i zajednički promovirati cjelokupno područje Biser Zagorja kao regije poželjne za dolazak i odmor unutar Hrvatskog zagorja, s raznovrsnom ponudom za svačiji ukus – ukratko je predstavila područje TZ Bisera Zagorja njena direktorica Tatjana Petranović Capar.

„U vrijeme pandemije tražili su se manji izdvojeni objekti s dodatnim sadržajima“
2021. godina bila je znatno bolja u odnosu na rezultate ostvarene u 2020. godini:
– Ukupno je ostvareno 58.004 dolazaka (70,22% više u odnosu na 2020.g.) i 137.882 noćenja (također 66,56% više). Ukoliko pogledamo strukturu noćenja, ponovila se priča od godinu ranije – domaći gost je bio daleko najznačajniji gost. U 2021. godini domaći gost je ostvario 88.183 noćenja sa 41.472 dolazaka, dok je strani gost ostvario 49.699 noćenja sa 16.532 dolaska. Od stranih gostiju najviše ih je dolazilo iz susjedne Slovenije, zatim Njemačke, Poljske kod kojih je u korist domaćeg gosta zabilježen pad u ostvarenju čak i do 5% u odnosu na godinu ranije. Ukoliko usporedimo rezultate s 2019. godinom, 64.222 dolazaka i 150.172 noćenja, realizirano je nešto više od 90% prometa što je odlično s obzirom na pandemiju koja nas je sve zahvatila i ostavila trag no, doprinijela i razvoju obiteljskog smještaja jer u odnosu na godine prije, tražili su se manji izdvojeni objekti s dodatnim sadržajima – izvijestila nas je Petranović Capar.

Brojke u prvom tromjesečju 2022. nadmašuju rekordnu 2019. godinu

Brojke ostvarene u prvom tromjesečju 2022. također su vrlo ohrabrujuće:
– Rezultati ostvareni u prvom tromjesečju 2022. godine nas iznimno vesele jer ukoliko se nastavi započeti trend, rezultati bi trebali odlični. U usporedbi s rekordnom 2019. godinom, u prvih tri mjeseca ostvaren je porast od 4% u dolascima i 7,8% u noćenjima. U prva tri mjeseca ostvareno je ukupno 15.631 dolazak, odnosno 35.741 noćenje što je za 24% više u dolascima, a 41% više u noćenjima u odnosu na 2021. godinu, s naglaskom da je ostvaren puno veći porast kod noćenja stranih gostiju (Slovenija i BiH) – s 1.175 noćenja u 2021.g. na 10.108 noćenja u ovoj godini, dok su domaći gosti ostvarili 25.633 noćenja ove godine u odnosu na 24.034 noćenja u 2021. godini – zadovoljna je ostvarenim rezultatima direktorica.

Aleja velikana Hrvatskog zagorja

Poslovanje i aktivnosti u proteklom periodu bile su usmjerene na iniciranje novih projekata. – Obilježili smo kulturne točke područja kroz snimanje i pogled 360° što je implementirano na interaktivnu kartu područja dostupnu na našoj Internet stranici; obilježile su se i sve četiri župne crkve područja kroz informativne edukativne panoe na tri jezika; postavili su se dodatni totemi prema projektu Putevima Lijepe naše, a vezane na Antuna Mihanovića - u Klanjcu, Tuheljskim Toplicama i Velikoj Erpenji. Napravljena je i nova aplikacija www.zagorje-travel koja gostima našeg područja pruža informaciju o sadržajima, ponudi, mogućnostima i aktivnostima od gastro ponude, kulturnih atrakcija, aktivnog odmora i sl. Postavljena je i prva u nizu muzička klupa – klupa koja govori pored rodne kuće dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću, a posjetitelji mogu poslušati informacije o Velikom Trgovišću i o prvom hrvatskom predsjedniku te ostalim poznatim osobama Hrvatskog zagorja – osvrnula se na provedene aktivnosti te nastavila:
– U suradnji s Općinom Tuhelj uređeno je odmorište u centru Tuhlja s postavljanjem pametne klupe i samostojećim servisom za bicikle. Panoi autobusnih stanica na području Tuhlja su nadopunjeni informativnim kartama i sadržajem cjelokupnog područja. Potaknuli smo i sudjelovali u uređenju lokacija – u suradnji s likovnom udrugom Oton Iveković iz Klanjca organizirali oslikavanje zida u Tuheljskim Toplicama uz cestu prema Krapinskim Toplicama, dodatno obogatili prostor rotora na ulazu u Tuheljske Toplice, izradili foto kutak u Termama Tuhelj te sudjelovali u prigodnom ukrašavanju područja uz dane Uskrsa i Božićnih praznika. U suradnji s TZ Županije sudjelovali smo u izradi vizualnog identiteta za outdoor aktivnosti, za nas najzanimljivije bike i trail, na čijem području su planirane i daljnje aktivnosti. Objavili smo i novi video uradak „Vodič po Biseru Zagorja“ koji prikazuje ljepote ovog kraja. U suradnji s Općinom Veliko Trgovišće pokrenuli smo ideju oko Aleje velikana Hrvatskog zagorja, odnosno pokrenuli predradnje potrebne za uređenje tematskog parka uz predstavljanje poznatih osoba Zagorja na području Dubrovčana u podnožju velikoerpenjskog brijega – zadovoljna je provedenim aktivnostima Petranović Capar te dodala da su osim navedenog održane i tradicionalne manifestacije specifične za ovo područje.

„SUMMER FEST TUHELJ ugostit će nekoliko poznatijih imena glazbene scene“
Za 2022. godinu u planu su brojne aktivnosti i projekti. – U 2022. godini nastavljamo s aktivnostima vezanim na projekt Putevima Lijepe naše kroz oblikovanje totema za Nove Dvore Klanječke nakon čega bi se napravio i letak s pričom o čovjeku koji je, očaran ljepotama Zagorja, napisao „Lijepu našu“ - Antunu Mihanoviću. Tijekom godine napravit će se virtualna tura i obilježit će se i ostale lokacije kulturnih dobara poput kapelica na cjelokupnom području i Cesargrad, u planu je snimanje video filma na temu kulturne baštine, nastavljamo s obilježavanjem pojedinih lokacija s muzičkim klupama. Uz obilježavanje 100. godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, postaviti će se i nova muzička klupa pored Spomen škole u Velikom Trgovišću uz informativne table o samoj školi ali i rodnoj kući. Tom prigodom obilježit će se i Dan Općine Veliko Trgovišće prigodnim kulturno-zabavnim programom u dane vikenda 13. – 15. svibnja. Od novih događanja u planu je SUMMER FEST TUHELJ gdje ćemo na području Tuhlja i Tuheljskih Toplica ugostiti nekoliko poznatijih imena glazbene scene uz prigodne kulturno-zabavne programe za djecu i odrasle. U lipnju je u planu Festival Lijepom našom, a u suradnji s poznatim dirigentom Sinišom Leopoldom s kojim se nadamo započetu ideju još 2020. godine konačno i realizirati. U skladu sa specifičnostima svake od tri jedinice lokalne samouprave odvijat će se lokalna događanja: Zlatna lipa Tuhlja, malonogometni turnir u Novim Dvorima, Zahvala jesni u Klanjcu, međunarodno prvenstvo u streljaštvu i Advent u malom u Velikom Trgovišću – najavljuje bogatu turističku godinu direktorica Tatjana Petranović Capar.

U planu je postavljanje digitalnih „smart“ stupova, Kulturno ljeto u Biseru Zagorja te brojne druge aktivnosti

TZ Biser Zagorja prijavila je i nekoliko projekata čija se realizacija očekuje tijekom godine. – U planu je postavljanje digitalnih „smart“ stupova u svakom od centara lokalnih samouprava koje pokrivamo; obilježavanje biciklističkih ruta na našem području, a u skladu s izrađenim elaboratom; uređenje više vidikovca na cjelokupnom području kojeg pokrivamo - sa slikovitim vizualima kao točkama za fotografiranje. Tu su i zajedničke manifestacije poput Kulturnog ljeta u Biseru Zagorja gdje imamo u planu više foto radionica uz prigodne izložbe, radionice na temu likovnog izričaja te biciklijadu koja će povezivati cjelokupno područje. U dogovorima s predstavnicima svakog područja u planu je i daljnje uređivanje okoliša kroz oslikavanje zidova uz cestu. Od strane Općine Veliko Trgovišće nadamo se početku realizacije Aleje hrvatskih velikana u Dubrovčanu gdje ćemo se uključiti u uređenje pojedinih točaka, a kroz proširenu stvarnost u obliku portreta koji govore ili uz digitalnu aplikaciju možete prošetati prostorom – upoznala nas je s planovima ovog turističkog područja Tatjana Petranović Capar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook