Prethodni članak
Sljedeći članak

Cijene stanova rastu, traži se kvalitetna novogradnja

U Lici gotovo da nema slobodnog zemljišta, u Slavoniji posve druga priča


Pandemija, potresi, rekordan pad BDP-a - sve je to snažno utjecalo i na tržište nekretnina. Prodaja je smanjena, nema stranih kupaca, a domaći su oprezniji i zahtjevniji. Umjesto stanova u starijim zgradama, traži se kvalitetna novogradnja, koje na tržištu nema dovoljno. Cijene nekretnina, unatoč svemu, i dalje rastu, posebno u Zagrebu i priobalju, javlja HRT.

U središtu Zagreba prodaja stanova gotovo je zamrla, no zato sva novogradnja brzo plane. Cijena četvornog metra kreće se od dvije do više od 5 tisuća eura.

- Na tržište utjecaj ima niska kamata na štednju koja je skoro nula kamate na kredite su na povijesno niskim nivoima, negdje 2 do 3 posto i dio građana smatra da je bolje imati nekretninu nego papirnati novac, kaže Borislav Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

Splićani to dobro znaju. Cijene stanova na Žnjanu lete u nebo. Razlog - skupo zemljište, ali i visoki standardi energetske učinkovitosti i opremanja zgrada.

- Mi se trudimo raditi kvalitetno i na dobrim lokacijama i to ima svoju cijenu. Kupci su sve zahtjevniji, a to košta, kaže Denis Puljić, građevinar, Split. Za skupe stambene kvadrate na Jadranu čak i u koronakrizi agencije i investitori imaju liste čekanja.

- Imamo čak i po 6 do 7 tisuća eura po kvadratu. Limit je odavno prošao granicu razumnih cijena, ali dok ima kupaca cijene ne padaju. Da imamo stagnaciju prodaje onda bi te cijene padale, rekla je Meri Vulić, agentica za nekretnine, Split.

U Lici sve prodano

Stranih kupaca trenutačno u Dubrovniku nema, no cijene nekretnina i dalje su visoke. U Lici pozitivni trendovi. Sve je sve prodano, a korona im ide u prilog, cijene su narasle i nema slobodnog zemljišta ni kuća, kaže Vujović.

U raseljenoj Slavoniji pak druga priča. Kuće se prodaju za 10 do 50 tisuća eura, a Osijeku nedostaje kvalitetna novogradnja.

- Promet stanova je vrlo mali jer je ograničen ima ih malo, kupci najčešće traže stanove 50 do 80 kvadrata, novogradnje je izuzetno malo i akcent je više na kućama u samom Osijeku, kaže Marijan Matijević iz agencije za nekretnine, Osijek.

Stanogradnja se najviše zahuktala u Zagrebu i Zadarskoj županiji. Znatniji porast potražnje očekuje se u proljeće s novim krugom subvencioniranih kredita za mlade, piše HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook