Prethodni članak
Sljedeći članak

Cijena čvaraka duplo porasla, no Zagorci ih još ipak trže po 100 - tinjak kuna za kilu

Cijena kile čvaraka u Hrvatskoj seže i do 240 kuna. Mnogi se bune i kažu da su sada čvarci skuplji od pršuta i kulena. Tko voli, nek izvoli, no da je cijena nerealna, slažu se svi


Nekada je to bila sirotinjska hrana, a danas delicija, za čiji kilogram morate izdvojiti i više do 200 kuna. Riječ je o čvarcima, čija je cijena u odnosu na prošlu godinu porasla gotovo 100 posto. Cijena čvaraka u Hrvatskoj kreće se od 120 do 240 kuna. Mnogi se bune i kažu da su sada čvarci skuplji od pršuta i kulena. Tko voli, nek izvoli, no da je cijena nerealna, slažu se svi. Predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Goran Jančo, dr.vet.med. komentirao je visoku cijenu čvaraka. – Sigurno da je cijena od 200 do 240 kuna za kilogram čvaraka nerealna. Ali, da je njihova cijena porasla u odnosu na prošlu godinu je točno. Kao što sam rekao, Hrvatska nema neko svoje organizirano tržište svinjskog mesa, meso uvozimo i ovisimo o stranim burzama. Zapadna Europa ima hiperprodukciju svinjetine, a zahvaljujući afričkoj svinjskoj kugi, neke pozicije mesa koje su do prošle godine završavale u našim trgovačkim lancima, sada završavaju u Kini koja je svoju populaciju svinja smanjila za 30 do 40 posto. A upravo su oni kupci masnijih dijelova mesa, zato je došlo do velike potražnje čvrstog masnog tkiva. Ulogu imaju i prehrambene navike. U Slavoniji vole manje stisnute čvarke, a Zagreb više voli protisnute. Ako ih više stiskate, manje je čvaraka… Svinjska mast nije na cijeni i ne prati rast čvaraka, zato proizvođači opstojnost vide upravo kroz povećanje cijena. No, u svakom slučaju cijena od 240 kuna je previše – priznaje Jančo.

Jančo je za Zagorski list istaknuo da cijena svinjetine kako na europskim burzama tako i na domaćem tržištu raste, s time da je na europskim burzama puno veći rast u odnosu na domaće tržište. Cijena je oko 12 kuna žive vage.

– Ta je cijena u redu, s tim da ne trebamo zaboraviti da je 2018. bila teška godina i da još saniramo gubitke, ali i da hrvatsko tržite ovisi o vanjskom tržištu. Mi u Hrvatskoj nemamo dovoljno proizvodnje za vlastite potrebe te oko 40 posto svinjetine uvozimo – kaže Jančo te napominje da je naš svinjogojski sektor zahvaljujući toj nekoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici u prethodnom razdoblju bio poprilično destimulativan za svinjogojce. Ističe i kako tovljači svinja nisu dobivali nikakve potpore za poticanje proizvodnje, a s druge strane postoji i drugi niz ograničavajućih čimbenika i biosigurnosnih mjera kojih se trebaju pridržavati. Uz sve to postoji i problem nedostatka klaonica. - U Osječko – baranjskoj županiji, koja ima najveću proizvodnju postoji samo jedna ovlaštena klaonica. Konstantno se suočavamo i s depopulacijom stanovništva, ljudi smanjuju ili napuštaju proizvodnju pa je i kolinja sve manje. Eto, s ničim ih nismo zabranili, već su se sama od sebe urušila – rekao je Jančo.

Potražnja raste

Pitanje je vremena kada će i u našu zemlju ući afrička svinjska kuga. – U Srbiji nisu otkrivena neka nova zaražena gospodarstva, ona stagnira, ali je zato jako proširena u Rumunjskoj i Bugarskoj. Mađarska je zahvačena samo u populaciji divljih svinja, dok je Rumunjska zahvaćena cijela. Najveća ugroza je od strane Rumunjske zbog transporta životinja, uvoza teladi i junadi kamionima stočarima koji prolaze kroz zaražena područja, tako da treba posebno voditi računa o biosigurnosti, a što bude, bit će. Nadamo se sa što manje štete – izjavio je. Zagorci ipak svoj domaći proizvod ne trže po tako visokoj cijeni, makar ističu da je potražnja za čvarcima zbilja velika te da konstantno raste.

Nenad Petek iz Velikog Trgovišća koji se bavi uzgojem svinja na svom OPG-u i proizvodnjom domaćih suhomesnatih proizvoda kaže kako oni polustisnute čvarke prodaju po 100 kuna, a stisnute po 125 kuna za kilogram. - Mi imamo svoje svinje pa imamo jeftiniju cijenu čvarki jer nismo prisiljeni kupovati špek od drugih. Tu cijenu mi ne mijenjamo, a napravimo kolko stignemo – rekao je Petek. U trgovinama cijena čvaraka kreće se uglavnom oko 20-ak kuna za 25 dkg, no budući da je riječ prehrambenom sezonskom proizvodu kupci ipak izdvoje koju kunu više za domaći čvarak s lokalnim OPG-ova. Kaže da je friški, a okus podsjeća na djetinjstvo, odnosno na pravi domaći štih u vrijeme kolinja. No, ukoliko nas dohvati afrička svinjska kuga, svinjetina i čvarci plaćat će se 'suhim zlatom'.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook