Prethodni članak
Sljedeći članak

Čez korizmu do Vuzma

Na manifestaciji u Gornjoj Stubici su predstavljene tradicionalne uskršnje delicije i ukrasi



Manifestacija ''Čez korizmu do Vuzma'', koja svojim već trećim izdanjem sigurno njeguje tradiciju ovog događanja, jedinog ovakvog karaktera ne samo u Hrvatskom zagorju, već i šire, održana je protekle nedjelje u Muzeju seljačkih buna.

Svojim bogatim uskrsnim stolovima predstavili su se mnogi izlagači i van granica naše županije: KUD Đuro Kundek iz Ivanić Grada, Udruga seljaka Općine Gornja Stubica, Dječji vrtić Bubamara, Udruga žena Hum Stubički, Udruga Sv. Marta iz Zaboka, Udruga Žakljec iz Velikog Trgovišća, Oroslavski vez, Obrt za proizvodnju svijeća Suzana Dinjar, OPG Nadice Bedek, zatim Sandra Suman, Verica Moštak, Marijana Kučak, Ana Petrović i Jadranka Blagec.

Izlagači su pojedinačno predstavili svoje stolove, a osim o hrani i ukrasima koje su prezentirali, govorili su i o korizmenim, odnosno vuzmenim običajima iz svojega kraja. Nakon izlaganja, posjetitelji su mogli kušati raznorazne gibanice i kolače, kuhane šunke i jaja s nezaobilaznim mladim lukom i hrenom, specifični stubički vrtanj i još mnoge delicije, ali i kupiti raznorazne ukrase i pisanice.

Otvorena je i izložba ''Ručni vez'' DV Bubamara, a održane su i radionice pletenja košari i izrade pisanica. Sudionici manifestacije natjecali su se u tradicijskim igrama, a prikazana je i modna revija ''Lan u suvremenom načinu odijevanja'', Udruge Stubička baština, dok su u kulturno – umjetničkom programu nastupili DV Bubamara, dječje folklorne skupine OŠ Matija Gubec iz G. Stubice i KUD – a Stubica iz D. Stubice te ŽVG Jurjevke. Manifestaciju je organizirala Gornjostubička udruga Lipin cviet, uz suorganizatore Općinu Gornja Stubica i Muzej seljačkih buna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook