Prethodni članak
Sljedeći članak

Četvero Varaždinaca za ubojstvo profesora dobili od 2 do 3 godine zatvora


Četvero Varaždinaca u petak je na Županijskom sudu u Varaždinu zajedno osuđeno na nešto više od devet godina zatvora za nanošenje teške tjelesne ozljede u pokušaju, a vezano uz incident povezan sa smrću profesora Gospodarske škole, 35-godišnjeg Nine Čengića u svibnju prošle godine.

Riječ je o tzv. ‘slučaju Kulturana‘ koji se dogodio kod okupljališta mladih u varaždinskom Graberju, a prvoptuženi Ivor Vujasinović osuđen je na tri godine zatvora, drugoptužena Asja Gorski na dvije i pol, trećeoptuženi Ivan Gorski na dvije te četvrtoptuženi Dominik Žnidarić na godinu i osam mjeseci zatvora, piše Jutarnji.

Kako je Hini rekao glasnogovornik Suda, Igor Pavlic, sudac je kratko iznio razloge takve presude.

„Oni su prvotno bili optuženi kao supočinitelji za kazneno djelo teškog ubojstva, ali tijekom postupka je državni odvjetnik izmijenio pravnu kvalifikaciju djela u kazneno djelo teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom”, rekao je Pavlic.

Dodao je da Sud u ovoj nepravomoćnoj presudi nije prihvatio kvalifikaciju teške tjelesne ozljede s posljedicom smrti jer prvostupanjski sud, ističe Pavlicl, ne nalazi dokazanim na temelju rezultata dokaznog postupka da bi žrtva ozljedu glave, koja je u konačnici dovela do smrtne posljedice, zadobila uslijed udaranja od strane optuženika niti da bi optuženici svojim postupanjem izazvali taj pad‘.

Pavlic je dodao da je sudac utvrdio da je Čengić pao s barskog stolca, ali na temelju činjenica o njegovom ponašanju nakon pada zaključio je da tada nije mogao zadobiti ozljedu sa smrtnom posljedicom.

„Sud nalazi dokazanim da je na izlazu iz Kulturane Čengić zadobio dva udarca te da je i tada došlo do njegovog pada, međutim ne nalazi dokazanim da bi taj pad doveo do smrtne posljedice. Temeljem dokaznog postupka i rekonstrukcije zaključio je da je postojala i treća pozicija na travnatoj podlozi, gdje su mu optuženici zadavali udarce, ali prema nalazu sudskog vještaka, ni tada takva ozljeda nije mogla nastati”, rekao je Pavlic.

Dodao je kako iz dokaza slijedi da su optuženici išli provjeriti što je sa žrtvom ostavljenom na travnatoj površinu u nesvjesnom stanju, ali Čengića nisu pronašli tamo gdje su ga ostavili, već na prostoru vježbališta.

„Postojala su, dakle, tri pada. Prvi je pad Sud isključio kao mogućnost nastajanja ozljede sa smrtnom posljedicom, zbog žrtvinog ponašanja nakon tog pada, a utvrđeno je i da na travnatoj površini nije mogao zadobiti takve ozljede”, izjavio je Hini glasnogovornik varaždinskog Županijskog suda.

Sud smatra, dodaje Pavlic, da postoji dilema je li fatalan bio treći pad na vježbalištu.

„Ne isključuju mogućnost da je on tamo došao i tamo pao i to zbog velike koncentracija alkohola i tableta koje je konzumirao”, rekao je Pavlic. Presuda je nepravomoćna i na nju je moguća žalba, a Pavlic dodaje kako će se svim optuženicima u izrečene kazne uračunati vrijeme provedeno u istražnom zatvoru iz kojeg su danas pušteni na slobodu, javlja Jutarnji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook