Prethodni članak
Sljedeći članak

Centar Ritam s konjem organizira 2. Endurance Zagorje - natjecanje u daljinskom jahanju

Utrka će se održati u nedjelju 24. listopada sa startom u 11 sati ispred Centra „Ritam s konjem“ gdje se očekuje 20-ak jahača



Endurance Zagorje proizlazi kao događaj višegodišnjeg rada Centra „Ritam s konjem“ s mnogobrojnim jahačima s područja Krapinsko – zagorske županije. U navedenom razdoblju Centar je obukom jahača kroz školu jahanja pripremao polaznike za ispite jahaćih dozvola, dozvola endurance jahanja kao i osposobljavanje jahača za samostalno terensko jahanje.

-Navedenim tempom rada s našim jahačima, a ujedno i povezanošću s kolegama iz drugih županija proizlazi potreba za održavanjem događaja pod nazivom Endurance Zagoje. Budući da se pozicija Zagorja bazira na razvoju biciklističkog i konjičkog turizma, navedeni događaj samo je slijed logičke organizacije koje se u susjednim županijama i gradovima održavaju već niz godina – kažu organizatori.


Daljinsko jahanje (Endurance) je ispit izdržljivosti za konje i jahače. Cilj daljinskog jahanja je proći dugačku stazu u prirodi u što kraćem vremenu, a da pri tome ne iscrpljujete konja preko norme.
U Republici Hrvatskoj prvo službeno natjecanje u daljinskom jahanju održano je 02.06.2006. godine na Petrovom vrhu pored Daruvara na stazi dugačkoj 45 kilometara sa jednim veterinarskim vratima u organizaciji Udruge Bilogora Papuk 1991. Prije toga, 13. svibnja 2006. godine održana je pokazna utakmica u Barbanu u Istri, u organizaciji KK Hiperion i «Društvo trke na Prstenac» kako bi se stekao praktični uvid što je sve potrebno za organizaciju utakmice. Na kraju godine objavljena je i neslužbena lista Croatia cupa u časopisu Konjska snaga, a zanimanje jahača za tu listu dalo je snage i volje za organizaciju prvog pravog Croatia cup-a i Prvenstva Hrvatske u slijedećoj, 2007. godini.

Daljinsko jahanje u Hrvatskoj je doživjelo neočekivani «bum», vjerojatno iz razloga što se velik broj vlasnika konja bavi terenskim jahanjem i s zanimanjem su dočekali sport koji je tako sličan njihovoj rekreaciji.
-Obzirom da se u Krapinsko –zagorskoj županiji konji mahom njeguju za rekreativno terensko jahanje što je ujedno i rekreativna djelatnost Centra „Ritam s konjem“ došlo je vrijeme da svoje jahače sposobnosti predstavimo putem 2. utrke Endurance Zagorje – kažu organizatori.


Utrka će se održati u nedjelju 24.10.2021. s startom u 11:00 sati ispred Centra „Ritam s konjem“ gdje se očekuje 20-ak jahača. Iz Centra ritam s konjem natjecati će se 4 jahača para u dobi od 10 do 17 godina kojima je to ujedno i prva endurance utrka na što smo jako ponosni. Ostali natjecatelji dolaze iz ostalih klubova iz Zagorja, Lipika, Bjelovara, Čazme i Zagreba. Utrka će prolaziti općinom Stubičke Toplice i gradom Oroslavjem ukupne duljine 20 kilometara. Staza je kružnoga karaktera te se cilj i start nalaze na istome mjestu pogodnom za okupljanje gledatelja uz planiranu gastronomsku ponudu jela i pića.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook