Prethodni članak
Sljedeći članak

Centar 'Ritam s konjem' danas je organizirao utrku daljinskog jahanja na 20 kilometara

Udruga fizioterapeuta i terapeuta odnosno Udruga 'Ritam s konjem', koja je podružnica te udruge, radi sjajan posao, a mi ih pratimo proračunom Krapinsko – zagorske županije kroz natječaje, rekao je župan Željko Kolar


Centar 'Ritam s konjem' danas je organizirao utrku daljinskog jahanja na 20 kilometara. Inače, kako nam je rekao hipoterapeut, Josip Knezić,

Centar kontinuirano paralelno radi na dva pravca, a to je terapija i rehabilitacija za djecu s teškoćama u razvoju kroz medicinsku djelatnost, a to je hipoterapija, kao i kroz rekreativno jahanje u vidu škole jahanja, polaganje jahačkih ili dresovnih dozvola, dozvola za daljinsko jahanje, a onda se dolazi do krune: kada jahač Centra, a danas su na ovoj utrci sudjelovala četiri, sudjeluju u utrci daljinskog jahanja. To je utrka organizirana na dionici od 20 kilometara koja je bila kružna, protezala se kroz Stubičke Toplice i područje Oroslavja. Zadovoljni smo jer nije bilo ozljeda i svi su završili utrku. Kruna rada s jahačem je kad ga pustite da otrči neku dionicu i sretni ste da oni mogu to proći i završiti utrku. Utrka daljinskog jahanja je ispit izdržljivosti za samog jahača i konja koji mora određenu dionicu proći u zadanom vremenu te kroz određeno vrijeme spustiti puls odnosno uhvatiti konja, pojaviti se na veterinarskom pregledu i na taj način dokazati da su on i konj u dobroj kondiciji te tako završava utrka, rekao nam je Josip Knezić.


Četiri jahača ove udruge koja su sudjelovala u utrci u dobi su od 10 do 17 godina, a bilo bi ih više da ima više sportskih konja koji bi mogli u tome sudjelovati. 'Danas su stigli jahači iz Lipika, Čazme, Bjelovara, Zagreba i Samobora, zadovoljni smo da su s nama i tako podržali ovu utrku na 20 kilometara. Inače Hrvatski konjički savez organizira utrke Croatia kup-a i Prvenstvo Hrvatske na udaljenosti od 20 sve do 160 kilometara po kategorijama i starosnoj dobi, rekao je Knezić.


Objasnio je i da se do kraja godine redovito nastavljaju s aktivnostima. Svakodnevno, osim ponedjeljka, provode se paralelno i terapije i škole jahanja, a 27. listopada će sljedeća četiri jahača ove udruge biti spremna za polaganje jahačkih dozvola, a jedna jahačica će položiti dresovnu dozvolu. Preko zime također vrijedno treniraju i za proljeće pripremaju jedan poligon koji se odvija u jahalištu, a to su jahači udruge koji su spremni za poligon. Napravi se i jedan manji endurance koji je do sada bio većinom za jahače udruge, a zbog interesa otvorit će se za širu javnost. Na jesen je u planu opet jedan veći endurance, a u udruzi bi voljeli sudjelovati u Croatia kup-u odnosno da Hrvatski konjički savez licencira stazu odnosno da Hrvatsko zagorje ima stazu na 80, 60 i 40 kilometara i da to bude dio utrka Hrvatskog konjičkog saveza.


'Ovo je vrlo zanimljivo, ali prije svega vrlo korisno događanje. Naša udruga fizioterapeuta i terapeuta Krapinsko – zagorske županije radi jedan sjajan posao s djecom s posebnim potrebama u vidu terapije za njihove bolesti. Preko 50 djece s područja Krapinsko – zagorske županije, Zagrebačke županije i Zaprešića koristi usluge ovog Centra i to je velika stvar. Udruga fizioterapeuta i terapeuta odnosno Udruga 'Ritam s konjem' koja je podružnica te udruge, radi sjajan posao, a mi ih pratimo proračunom Krapinsko – zagorske županije kroz natječaje, komentirao je župan Željko Kolar. Ove godine je to bilo s 12.500 kuna s time da je OPG Knezić za ove potrebe kroz natječaj dobio 21.500 kupljena je nova kobila i pon za terapijsko jahanje, a Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije s 5000 kuna je sponzorirala današnje događanje. 'Lani je bilo 20-tak tisuća kuna, a za sljedeću godinu najavljujemo veća sredstva s obzirom da će se s ovog prostora seliti na područje grada Oroslavja u Andraševec i trebat će puno više sredstava da se uredi prostor gdje ćemo omogućiti većem broju djece i ljudi da koriste terapeutsko jahanje i vidjet ćemo kako možemo pomoći i da se prijave na europske projekte i preko njih izgrade sve ono što im je potrebno, najavio je župan Kolar, a riječ je o zajedničkog projektu sa specijalnim bolnicama u kojem bi se preko dana provodila terapija u prostorima specijalnih bolnica ali i na samom poligonu.


Rekreativna jahačica Jasmina Kocijan pobjednica je ovog natjecanja. Rekla je da su uoči početka utrke svi bili uzbuđeni jer primjerice ona jaše već 15-tak godina, a nikad nije imala prilike natjecati se. 'To je jahanje gdje je bitno da konj i jahač završe trku još uvijek spremni za još jednu rundu, odnosno ne smijemo se iscrpiti ni konj ni jahač. Stoga treba paziti na ritam utrke i kakva je kondicija konja da ga se ne preforsira, ali da se i ne štedi previše jer se gubi plasman. Da je konj iscrpljen to pokazuje spuštanjem glave, usporavanje koraka, ali mogu imati i pulsmetar na jahanju ili nakon jahanja popratiti koliko je konja iscrpljen. 'Sretna sam jer to za mene veliki uspjeh i potvrda da sve što sam radila s njim do sad bilo je odlično.', rekla je Jasmina.

Maja Maček na grlu Atlas osvojila je treće mjesto, a nagradu joj je uručio predsjednik Općinskog vijeća Oroslavja Tomislav Mlinarić. Gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić nagradu je uručio drugoplasiranoj Sandri Hernes na grlu Bona, a prvoplasiranoj Jasmini Kocijan na grlu Muran nagradu je uručio župan Željko Kolar.

Također, proglašen je i konj u najboljoj kondiciji poslije utrke, a to je grlo Muran.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook