Prethodni članak
Sljedeći članak

Centar 'Ritam s konjem' danas je organizirao utrku daljinskog jahanja na 20 kilometara

Udruga fizioterapeuta i terapeuta odnosno Udruga 'Ritam s konjem', koja je podružnica te udruge, radi sjajan posao, a mi ih pratimo proračunom Krapinsko – zagorske županije kroz natječaje, rekao je župan Željko Kolar


Centar 'Ritam s konjem' danas je organizirao utrku daljinskog jahanja na 20 kilometara. Inače, kako nam je rekao hipoterapeut, Josip Knezić,

Centar kontinuirano paralelno radi na dva pravca, a to je terapija i rehabilitacija za djecu s teškoćama u razvoju kroz medicinsku djelatnost, a to je hipoterapija, kao i kroz rekreativno jahanje u vidu škole jahanja, polaganje jahačkih ili dresovnih dozvola, dozvola za daljinsko jahanje, a onda se dolazi do krune: kada jahač Centra, a danas su na ovoj utrci sudjelovala četiri, sudjeluju u utrci daljinskog jahanja. To je utrka organizirana na dionici od 20 kilometara koja je bila kružna, protezala se kroz Stubičke Toplice i područje Oroslavja. Zadovoljni smo jer nije bilo ozljeda i svi su završili utrku. Kruna rada s jahačem je kad ga pustite da otrči neku dionicu i sretni ste da oni mogu to proći i završiti utrku. Utrka daljinskog jahanja je ispit izdržljivosti za samog jahača i konja koji mora određenu dionicu proći u zadanom vremenu te kroz određeno vrijeme spustiti puls odnosno uhvatiti konja, pojaviti se na veterinarskom pregledu i na taj način dokazati da su on i konj u dobroj kondiciji te tako završava utrka, rekao nam je Josip Knezić.


Četiri jahača ove udruge koja su sudjelovala u utrci u dobi su od 10 do 17 godina, a bilo bi ih više da ima više sportskih konja koji bi mogli u tome sudjelovati. 'Danas su stigli jahači iz Lipika, Čazme, Bjelovara, Zagreba i Samobora, zadovoljni smo da su s nama i tako podržali ovu utrku na 20 kilometara. Inače Hrvatski konjički savez organizira utrke Croatia kup-a i Prvenstvo Hrvatske na udaljenosti od 20 sve do 160 kilometara po kategorijama i starosnoj dobi, rekao je Knezić.


Objasnio je i da se do kraja godine redovito nastavljaju s aktivnostima. Svakodnevno, osim ponedjeljka, provode se paralelno i terapije i škole jahanja, a 27. listopada će sljedeća četiri jahača ove udruge biti spremna za polaganje jahačkih dozvola, a jedna jahačica će položiti dresovnu dozvolu. Preko zime također vrijedno treniraju i za proljeće pripremaju jedan poligon koji se odvija u jahalištu, a to su jahači udruge koji su spremni za poligon. Napravi se i jedan manji endurance koji je do sada bio većinom za jahače udruge, a zbog interesa otvorit će se za širu javnost. Na jesen je u planu opet jedan veći endurance, a u udruzi bi voljeli sudjelovati u Croatia kup-u odnosno da Hrvatski konjički savez licencira stazu odnosno da Hrvatsko zagorje ima stazu na 80, 60 i 40 kilometara i da to bude dio utrka Hrvatskog konjičkog saveza.


'Ovo je vrlo zanimljivo, ali prije svega vrlo korisno događanje. Naša udruga fizioterapeuta i terapeuta Krapinsko – zagorske županije radi jedan sjajan posao s djecom s posebnim potrebama u vidu terapije za njihove bolesti. Preko 50 djece s područja Krapinsko – zagorske županije, Zagrebačke županije i Zaprešića koristi usluge ovog Centra i to je velika stvar. Udruga fizioterapeuta i terapeuta odnosno Udruga 'Ritam s konjem' koja je podružnica te udruge, radi sjajan posao, a mi ih pratimo proračunom Krapinsko – zagorske županije kroz natječaje, komentirao je župan Željko Kolar. Ove godine je to bilo s 12.500 kuna s time da je OPG Knezić za ove potrebe kroz natječaj dobio 21.500 kupljena je nova kobila i pon za terapijsko jahanje, a Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije s 5000 kuna je sponzorirala današnje događanje. 'Lani je bilo 20-tak tisuća kuna, a za sljedeću godinu najavljujemo veća sredstva s obzirom da će se s ovog prostora seliti na područje grada Oroslavja u Andraševec i trebat će puno više sredstava da se uredi prostor gdje ćemo omogućiti većem broju djece i ljudi da koriste terapeutsko jahanje i vidjet ćemo kako možemo pomoći i da se prijave na europske projekte i preko njih izgrade sve ono što im je potrebno, najavio je župan Kolar, a riječ je o zajedničkog projektu sa specijalnim bolnicama u kojem bi se preko dana provodila terapija u prostorima specijalnih bolnica ali i na samom poligonu.


Rekreativna jahačica Jasmina Kocijan pobjednica je ovog natjecanja. Rekla je da su uoči početka utrke svi bili uzbuđeni jer primjerice ona jaše već 15-tak godina, a nikad nije imala prilike natjecati se. 'To je jahanje gdje je bitno da konj i jahač završe trku još uvijek spremni za još jednu rundu, odnosno ne smijemo se iscrpiti ni konj ni jahač. Stoga treba paziti na ritam utrke i kakva je kondicija konja da ga se ne preforsira, ali da se i ne štedi previše jer se gubi plasman. Da je konj iscrpljen to pokazuje spuštanjem glave, usporavanje koraka, ali mogu imati i pulsmetar na jahanju ili nakon jahanja popratiti koliko je konja iscrpljen. 'Sretna sam jer to za mene veliki uspjeh i potvrda da sve što sam radila s njim do sad bilo je odlično.', rekla je Jasmina.

Maja Maček na grlu Atlas osvojila je treće mjesto, a nagradu joj je uručio predsjednik Općinskog vijeća Oroslavja Tomislav Mlinarić. Gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić nagradu je uručio drugoplasiranoj Sandri Hernes na grlu Bona, a prvoplasiranoj Jasmini Kocijan na grlu Muran nagradu je uručio župan Željko Kolar.

Također, proglašen je i konj u najboljoj kondiciji poslije utrke, a to je grlo Muran.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog jakog vjetra na dionici Jadranske magistrale (DC8) Senj-Karlobag i autocesti A7 Draga-Šmrika promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina), a na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Novi Vinodo...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program