Prethodni članak
Sljedeći članak

Čeh čiji je sin poginuo u eksploziji kod Obrovca pušten na slobodu


Otac dječaka koji je poginuo u eksploziji kod Obrovca pušten je na slobodu.

46-godišnjeg državljanina Češke policija je osumnjičila da je dozvolio sinu da uzme granatu s vojnog poligona kod Knina i ponese je u auto. Osumnjičen je da je počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti Kaznenog zakona u svezi kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom iz Kaznenog zakona Republike Hrvatske, piše Index.

Nakon što je ispitan, pušten je da se brani sa slobode.

Neslužbene informacije govore da su Česi, koji su u Hrvatskoj boravili turistički, obiteljski i prijateljski međusobno povezani, svjesno otišli na poligon i slikali se, a dječak je ponio protuoklopni metak.

Međutim, otac navodno tvrdi da nije znao da je dječak ponio neeksplodiranu napravu sa sobom.

Inače, kako je Index pisao jutros, radi se o otvorenom vojnom poligonu koji nije ograđen i kroz koji ide cestica. Njome se može ići kada nisu u tijeku vježbe. No na dijelu na kojem se izvode vojne vježbe stoje upozorenja na hrvatskom i engleskom jeziku kojima se upozorava na opasnost. Postoje i table koje upozoravaju na mogućnost nailaska na neeksplodirana sredstva.

Za što terete oca dječaka

Evo i što je jutros priopćila policija. Detaljno su opisali za što terete oca poginulog dječaka.

"U nastavku kriminalističkog istraživanja, policijski službenici su jučer tijekom poslijepodneva, nad 46 - godišnjim državljaninom Češke proveli kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je počinio kazneno djelo "Teška kaznena djela protiv opće sigurnosti" iz čl. 222. st. 3. i st. 4. Kaznenog zakona  u svezi kaznenog djela "Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom" iz čl. 215. st.1. u svezi st. 3. Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

Sumnjiči ga se da je po prethodnom dogovorenom planu obilaska u srijedu, 19. lipnja 2024. godine u poslijepodnevnim satima u društvu svoje obitelji i prijatelja došao na šire kninsko područje gdje se na ulazu u označeno opasno područje vojnog poligona nije pridržavao vidno istaknutih pisanih upozorenja na hrvatskom i engleskom jeziku te, lakomisleno smatrajući da neće doći do neželjene i po život opasne posljedice,  s djetetom ušao u zabranjeni  prostor i dopustio mu da pronađeno eksplozivno sredstvo uzme i ponese sa sobom, a koje je potom osumnjičeni osobno stavio u svoj automobil.

Nešto kasnije, zbog kvara na automobilu zaustavili su vozilo uz županijsku cestu da bi dijete iz vozila izvadilo eksplozivno sredstvo koje se u jednom trenutku aktiviralo.

Uslijed eksplozije, zbog zadobivenih ozljeda dijete je na mjestu smrtno stradalo dok su dvije ženske osobe zadobile teške tjelesne ozljede te jedan muškarac lake tjelesne ozljede.

Policijski službenici su proveli očevid na području Bilišana, na mjestu eksplozije. Drugi dio očevida policijski službenici proveli su i na spomenutom kninskom području.

U cilju utvrđivanja vrste eksplozivnog sredstva i načina aktiviranja, svi tragovi pronađeni na mjestu događaja su izuzeti te će biti proslijeđeni na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagrebu.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv 46-godišnjaka se podnosi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru te će u zakonskom roku biti predan u pritvorsku jedinicu Policijske uprave zadarske", priopćila je policija.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook