Prethodni članak
Sljedeći članak

'Carski' život kravica na modernoj farmi od 1200 kvadrata

Posjetili smo OPG Tomislava Kuharića iz Vinipotoka, dobitnika Agro Oskara


Od dvije, tri bakine kravice, pa do najboljeg OPG – a u Hrvatskoj, dug je put. A o tom nam je putu ispričao Tomislav Kuharić iz Vinipotoka, kojeg mnogi znaju i kao najboljeg hrvatskog orača. Njegovo je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo osvojilo titulu Zlata vrijedan, odnosno dobio je Agro Oskar, priznanje za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u izboru Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede.

'Zadovoljan si kad vidiš rezultate svog rada'
- U ratno vrijeme, 1993. godine, tata je ostao bez posla i počeo se intenzivnije baviti poljoprivredom. 1997. godine smo stari objekt prenamijenili i u njemu smo bili do ovog ljeta. Pojačavali smo kapacitet pa smo tamo imali već 23 krave, jedno vrijeme čak i 30. Ja sam preuzeo gospodarstvo 2016. godine. Rodila se ideja o modernoj staji, počeo sam pripremati papirologiju, no bilo je sto zavrzlama... 2017. godine prijavili smo se na natječaj i prošli. Ostvarili smo pravo na 70 posto povrata sredstava, polovicom 10. mjeseca krenuli s gradnjom same farme. Uspjeli smo, gotova je, još neki detalji, sve pripremamo za tehnički pregled da možemo predati završni zahtjev za isplatu povrata od Agencije – ispričao nam je Kuharić, nakon što smo razgledali njegovu modernu farmu od 1200 kvadrata, u kojima krave zaista žive 'carski'.

Projekt je vrijedan 11 milijuna kuna, a uključuje farmu, silose, okoliš, strojeve. Van samog projekta, tu je i nabavka 33 junice iz Austrije. Tako su trenutno na mužnji 44 krave, tu je i 6 visokobređih junica, 7junica koja su također blizu teljenja, nešto junadi i 30 komada teladi. Sve skupa, Kuharići uzgajaju više od 100 grla, a mlijeko preuzima Dukat. - Uredni su s plaćanjem, cijena se kreće od 2, 60 do 2,70 lipa s PDV – om, zavisno o kvalitetom mlijeka. Lani smo predali između 160 i 170 tisuća litara, a sada planiramo se dići na 350 do 400 tisuća litara – kaže Tomislav. Kako je biti mlad poljloprivrednik u Hrvatskoj, pitamo ga. - Bilo bi idealno da nemamo kredita, ali dobro, priča je takva, država daje svoj dio subvencije, velika subvencija dolazi od EU. Da je cijena mlijeka viša, bilo bi lakše. Da je lako, nije, to je posao od 365 dana u godini, nema Božića, praznika, ali s druge strane, na svojem si. I jako puno smo si sada olakšali ovom farmom, sav trud do sada se konačno preko ovog isplatio. Ovo je stalno ulaganje, stalni posao i briga, ali kad vidiš to tele koje je sad vani da nakon 2 godine dođe do faze da je bređa junica, pa se ona oteli, pa je sve ok, onda vidiš – ipak sam neke napravil, vidiš rezultate svog rada, i zadovoljan si – kaže Kuharić.


'Sada puno lakše'
A sam posao sada je ipak puno lakši. Sam objekt je kapaciteta 60 muznih krava, svaka krava ima svoje ležište i svoje mjesto na hranidbenom hodniku. - Najmanja telad je vani u igluima, imaju svoju mikroklimu i uživaju. Za zbrinjavanje stajskog gnoja složiti smo lagunu ispod same farme. Na podu su rešetke, čisti ih robot, koji ima 4 zadane rute, potom se vraća na punjač, napuni i kreće opet. Hranidba je složena tako da mikser prikolicom vozim hranu, a tu su i dvije automatske hranilice. Krava dođe i responder koji ima oko vrata očitava količini mlijeka te odredi koliko smjese smije pojesti. Može dolaziti bezroj puta, ali ima ograničenje koliko može dobiti. Kasnije 'hodi zabadava' – našalio se Tomislav.

Tu je i ventilacija, koja je automatska, pa je temperatura u staji uvijek kako treba, sistem za zatvaranje kada je hladno, sve automatski, a farma je opremljena i izmuzištem, gdje se 10 krava može musti istovremeno. - Pokazalo se da smo u starim objetkima imali velike gubiteke, čim se temeratura se podigla, krava se previše zagrijala, smanjila se konzumacija hrane i vode i s iome pala i količina i kvaliteta mlijeka. Ovo sve će nam jako puno olakšati. Fizički su poslovi smanjeni na minimum, pa nam ostaje više vremena za druge poslove – zadovoljan je Kuharić.

A uz njega, dio ovog zlata vrijednog OPG – a je i njegova supruga Monika, otac Zlatko, sestra Ana koja rješava papirologiju, baka koja pomae kada može, te najmlađi Kuharići – Karlo (6), Mihael (8) i Barbara (15). – Bio sam iznenađen Agro Oskarom, zaista to nisam očekivao, jer je mnogo OPG – ova u Hrvatskoj na kojima ljudi rade jako kvalitetno. Zato mi to puno znači. A volje za ovaj posao imam. Ako voliš posao, radit ćeš ga kako spada, neovisno čime se baviš – zaključuje Tomislav.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook