Prethodni članak
Sljedeći članak

Capak: 'Ako dobijemo naručene doze, do ljeta bi mogli cijepiti 50 posto stanovništva'

Planirano je da se cijepe i saborski zastupnici, najavio je Capak

  • Emica Elvedji/PIXSELL - stožer

    Emica Elvedji/PIXSELL


Stožer civilne zaštite održao je redovnu konferenciju za medije o situaciji s koronavirusom na kojoj su izvijestili da je danas 230 novih slučajeva, a preminulo je 35 osoba.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je da sutra u Hrvatsku stiže 3600 doza Moderninog cjepiva.  - Sutra stiže 3600 od 4000 planiranih doza. Ukupno je u 1. i 2. mjesecu planirana isporuka 52.000 doza Moderninog cjepiva. Od prve isporuke 2000 ide odmah u Sisačko-moslavačku županiju, od čega 1600 za žurne službe. 

Upitan kolika procjepljenost stanovništva Hrvatske se očekuje do ljeta, Capak je odgovorio.  - Ako se registrira cjepivo AstraZenece i ako dobijemo potrebne količine, sigurno će se do tada cijepiti 50% stanovništva RH. Toliko će nam cjepiva biti na raspolaganju, rekao je Capak. 

- Bez problema trošimo sve količine koje su došle u RH - dodao je Davor Božinović.

Ministar Beroš je rekao da je Hrvatska zatražila nešto više doza cjepiva s obzirom na okolnosti s potresom, jer je u Sisačko-moslavačku županiju poslano više doza od onoga što je bilo planirano. - S obzirom na zbivanja u Sisačko-moslavačkoj županiji zatražili smo nešto više doza. Te doze bismo mi nakon nekog vremena vratili. Upućen je dopis svim ministrima zdravlja zemalja članica EU. Ne mogu vam reći točne količine ali se radi o 100-200 tisuća doza koje bi ranije bile upućene u RH s obzirom na ovo zbivanje. Do kraja tjedna ćemo vjerojatno imati odgovor hoće li nam to biti odobreno - poručio je ministar Beroš.

Kampanja za cijepljenje će, dodaje Capak, obuhvatiti sve medije, a cijepit će se i neke poznate osobe. Planirano je da se cijepe i saborski zastupnici. - Upućen je dopis predsjedniku Sabora da se dogovori tko bi se sve htio cijepiti i gdje, a to će biti vjerojatno krajem ovoga ili početkom idućeg tjedna, piše  Jutarnji.hr.




Još članaka iz "Vijesti"

Facebook