Prethodni članak
Sljedeći članak

[ČAK 250 IZLAGAČA] Zagorska poduzetnica robotica Viktorija otvorila 27. Zagorski gospodarski zbor


U sklopu Tjedna kajkavske kulture, danas je u Krapini otvoren 27. Zagorski gospodarski zbor, trodnevna gospodarska izložba na kojoj se predstavlja više od 250 izlagača iz desetak hrvatskih županija, Slovenije i BiH. Organizatori ove gospodarske izložbe, koja je također i prodajnog karaktera, su HGK Županijska komora Krapina, Krapinsko-zagorska županija, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije i Grad Krapina, a pokrovitelj je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Svake godine u organizaciji sudjeluje i jedna županija-partner, a ove godine partner je Varaždinska županija. Zagorski gospodarski zbor, kao najveće okupljanje i promocija gospodarstvenika u Hrvatskom zagorju, održava se do 14. rujna na izlagačkom prostoru veličine pet tisuća četvornih metara, u dvorani i na vanjskim prostorima OŠ Ljudevit Gaj Krapina, izložbenim kućicama i štandovima u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda i na Trgu Ljudevita Gaja. Predstavljaju se proizvodi i usluge gospodarstva i obrtništva, radionice, kušaonice, tradicijske i suvremene djelatnosti, a posjetitelji mogu isprobati besplatne frizerske usluge i degustirati autohtone zagorske specijalitete. Samo događanje otvorila je neobična gošća – zagorska poduzetnica robotica Viktorija uz riječi: Proglašavam 27. Zagorski gospodarski zbor otvorenim.

Otvorenju su prisustvovali Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Siniša Hajdaš Dončić, državni tajnik u Ministarstvu poduzetništva i obrta Mario Antonić, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, njegova savjetnica Natalija Martinčević, saborski zastupnici Marko Vešligaj i Žarko Tušek, pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek, zamjenik župan Koprivničko – križevačke županije Radimir Ljubić, načelnik PU krapinsko – zagorske Darko Car, potpredsjednik HOK –a Dalibor Kratohvil, predsjednik HGK Županijske komore Krapina Josip Grilec i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško te mnogi drugi.

Davor Pleško je pozdravio sve prisutne u ime Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije. - Na ovom događanju pokazat ćemo novitete koje imamo u poduzetništvu i obrtništvu što će prezentirati naši izlagači. Imamo 250 izlagača na 5000 metara kvadratnih što je impozantna brojka - rekao je Pleško i zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji. U svom se govoru osvrnuo i na gospodarstvo, ali i na sve ono što, kako je rekao, opterećuje obrtnike. –Pozdravljamo sve mjere ministra Zdravka Marića i Vlade na rasterećenju osobnih dohodaka jer mislim da time možemo pomoći da što više stanovnika naše županije ostane raditi ovdje. No, treba razmišljati o tome da na području županije imamo 2500 nezaposlenih, a mi kad tražimo radnike, nemamo ih. Poruka Vladi je da spriječimo rad na crno i da ljude koji su na burzi usmjerimo na zanimanja koja su tražena – zaključio je Davor Pleško.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore - Županijske Komore Krapina Josip Grilec posebno je pozdravio poduzetnike i obrtnike bez kojih, naglasio je, Zagorskog gospodarskog zbora ne bi ni bilo. - U Krapinsko – zagorskoj županiji prihodi ovise, prije svega, o prerađivačkoj industriji, skoro pa 50 posto. Tako da smo nakon prošlogodišnje, jedne od najuspješnijih godina, prešli brojku od 13 milijardi kuna ukupnih prihoda. Zaposlena je 21 tisuća ljudi, a sve to je odradilo 2200 poduzetnika – izjavio je Grilec, spomenuvši kako je ove godine ZGZ partner Varaždinska županija, s kojima smo od davnina vezani, u tom sjeverozapadnom dijelu kojeg krasi industrijska proizvodnja. - Ukoliko se pogleda unatrag godinu dana, imamo rast od 10 posto, a unatrag pet godina, to je rast od 30 posto. Na svaki euro koji uvozimo, 1, 7 eura izvozimo, što znači da smo županija koju krasi suficit u robnoj i novčanoj bilanci – pohvalio se Grilec, istaknuvši da bi država trebala olakšati poduzetnicima i obrtnicima prepreke kako bi oni mogli lakše proizvoditi i plasirati proizvode van Lijepe naše. – ZGZ je svake godine sve bolji i bolji, a potrudit ćemo se da dogodine on bude još bolji i uspješniji – zaključio je Grilec.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović poželio je svima dobrodošlicu u Krapinu te je istaknuo kako se osim festivalskog suvenira kišobrana u međuvremenu pojavio novi suvenir, festivalski peharček, kojega su radili učenici Srednje škole Bedekovčina, što je dokaz da je ovdje sigurna budućnost obrtništva i gospodarstva. – Nem govoril o brojkama, jer mi koji smo na ovim javnim dužnostima nismo baš preveć zaslužni za to, za to su zaslužni poduzetnici, obrtnici i gospodarstvenici, jer da oni ne delaju, niti mi ne bi imali kaj trošiti. Zato fala svima koji delaju, onima koji ovdje izlažu, sjeverozapadna Hrvatska je sigurna kaj se tiče gospodarstva, u tome je najjači kraj naše domovine – rekao je Gregurović te pozvao sve da posjete ovih dana Krapinu i sa sobom doma ponesu puno dobrih emocija i pozitivnih stvari.

Radimir Čačić, župan Varaždinske županije koja je ujedno i Županija partner pohvalio je neke od mjera Vlade poput oslobođenja poreza na topli obrok, plaćanje vrtića od strane poslodavca i sl. – Ima dobrih mjera, ali ja bi molio da se one provode državnim novcem, a ne novcem Županija, Gradova i Općina – rekao je Čačić i dodao kako je podrška gospodarstvu jako važna i da sada treba za njega učiniti što je više moguće. Istaknuo je važnost realizacije pruge Zagreb – Krapina – Lepoglava – Čakovec te ceste Čakovec – Ivanec –Kašina. – Zagorcima, Međimurcima i Varaždincima mentalitet je isti. Mi smo radnici i to treba nešto značiti – rekao je Čačić.

Ja ću na kineski, to je sad moderno. S obzirom na Pelješki most i sve ostale investicije od Kumrovca do Krapinskih Toplicama… - našalio se krapinsko – zagorski župan Željko Kolar na početku svog izlaganja. – Zahvaljujem se gospodarstvenicima i poduzetnicima na sjajnim godinama koje su iza nas. Gospodarstvo Krapinsko – zagorske županije raste i to zdravo, kontinuirano od druge polovice 2013. godine, prije svega zahvaljujući poduzetnicima koji su i u onim vremenima krize ulagali u kapacitete i znanje svojih ljudi i nove tehnologije te iskoristili dodatne mogućnosti da svoje proizvode prezentiraju na europskom tržištu. Rezultat toga je preko 13 milijardi prihoda, rast od 10,6 posto, nakon oporezivanja 740 milijuna kuna dobiti, pokrivenost uvoza 176 posto, povećanja broja gospodarskih objekata 11 posto, a obrtnika 7 posto – izjavio je župan Kolar, istaknuvši da upravo takvi sjajni rezultati omogućuju i Krapinsko – zagorskoj županiji da se postavi na neke važne europske projekte. Župan je spomenuo i Ministarstvo gospodarstvo koje je zaslužno za neke mjere u rasterećenju gospodarstva, a isto tako općine i gradove te županiju koje su također kroz svoje mjere bile suport gospodarstvu. – Svi zajedno sada trebamo pomoći da se riješi najveći problem, a to je nedovoljan broj kvalificiranih radnika. Na ovom ZGZ može se vidjeti naša tradicija koju imamo, sadašnjost, a to je jako gospodarstvo na zdravim temeljima, a ono što je bit da ono u budućnosti bude robotizirano i u trendu s tehnologijama - izjavio je Kolar, spomenuvši i sjedište poslovnih anđela u Zagorju, prvi ured Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela (WBAF) na području Europske Unije, koji je, također, jedan novi vid financiranja našim poduzetnicima i obrtnicima – rekao je Kolar.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je kako je ovo kraj koji se s pravom diči gospodarskim uspjesima i koji je perjanica i robnog izvoza i opstanka, ostanka i razvoja industrijske prizovodnje i prerađivačke industrije. – Doista se trudimo olakšati gospodarstvenicima i provoditi dijelom politiku 'pustimo neka teče, prepustimo tržištu ono što možemo, smanjimo porezno i administrativnmo opterećenje'. Četvriti krug porezne reforme koji kreće 1.1. 2020 godine donijet će dalje rasterećenje u iznosu od 3.5 milijardi kuna. Osim poreznog rasterećenja, ova Vlada provodi i politiku administrativnog rasterećenja, koja je dosada donijela uštedu hrvatskom gospodarstvu od 2 milijarde kuna. Prati nas solidna statistika što se tiče porasta plaća i mirovina, naravno da želimo više i da ćemo to nastojati i dalje raditi. Poljoprivreda je važan strateški dio hrvatskog gospodarstva, a ne ograničava se samo na podupiranje proizvođačima, nego i na osmišljavanje modernih koncepta razvoja ruralnih područja. Želim najaviti nove natječaje do kraja godine koji se odnose na modernizaciju i primjenu novih tehnologija u poljoprivredi i stvaranju dodane vrijednosti te operacija koje se odnose na financiranje početka i otvaranja te razvoja nepoljoprivrednih djelatnosti – rekla je ministrica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila). Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program