Prethodni članak
Sljedeći članak

Broj zaraženih u Zagorju porastao na 5, troje prvih dobro se oporavlja, spremaju se dodatni kreveti u izolaciji

Ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan rekla je kako je jučer od 7 sati od kada je počela raditi izdvojena ordinacija za pacijente sa sumnjom na koronavirus u Oroslavju, bilo preko 20 posjeta. Pet pacijenata poslano je u samoizolaciju, a jedan je upućen na testiranje


Stožer civilne zaštite Krapinsko - zagorske županije iznio je nove informacije o koronavirusu na području naše županije. Ravnatelj zabočke bolnice Tihomir Vančina rekao je da imamo još dvije osobe pozitivne na koronavirus,  što je ukupno 5 oboljelih osoba u našoj županiji. Te dvije nove osobe osjećaju se dobro.  Vančina je rekao i da se prva tri pacijenta također osjećaju dobro, da nemaju temperature i da idu k ozdravljenju.  – S obzirom da se epidemiološka situacija mijenja iz dana u dan, priprema se uz ovih 6 izolacijskih jedinica još novih 8 kreveta u izolaciji, u suterenu bolnice – istaknuo je Vančina.

Na novinarsko pitanje o detaljima novooboljelih osoba, Vančina je odgovorio da su pacijenti došli vlastititim automobilom. Jedna osoba došla je popodne, jedna navečer i da su oba pacijenta virus pokupila u inozemstvu te da imaju srednje simptome. Na pitanje hoće li do sutra biti spreman taj novi prostor za samoizolaciju, odnosno što ako se zabilježi više od još jednog zaraženog, kuda će se oni smjestiti, Vančina je odgovorio da u slučaju lakše slike pacijenti će se uputiti u kućnu izolaciju, a oni s teškom u najbližu zdravstvenu ustanovu koja ih može prihvatiti.

Ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan  rekla je kako je jučer od 7 sati od kada je počela raditi izdvojena ordinacija za pacijente sa sumnjom na koronavirus u Oroslavju, bilo 15 posjeta. Pet pacijenata poslano je u samoizolaciju i moraju se javljati svom liječniku na daljnji postupak. - Danas je stiglo 8 pacijenata, a jedan je upućen na testiranje u OB Zabok – rekla je Dogan.

Načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije Anđelko Ferek - Jambrek obavijestio je danas na konferenciji za novinare održanoj ispred OB  Zabok da su pristigle četiri odluke ispred Nacionalnog stožera, o kojima je javnost već upoznata. – Radi se o mjerama ograničavanja okupljanja, rada ugostiteljskih djelatnosti, otkazivanja sportskih događaja, prelaska preko graničnih prijelaza, dodatne upute za vozače koji trebaju biti u karanteni odnosno samoizolaciji i o odstupanju radnog vremena vožnje i odmora. Radi se doslovce o 4 jako bitne odluke, s time da možemo reći da su odluke za vozače u smjeru da se poboljša protok roba i da se gospodarstvo može odvijati – rekao je Ferek – Jambrek.

Dodao je da je bilo dosta upita s obzirom na mjere koje su na snagu stupile u ponoć, o djelatnostima koje nisu izričito navedene u mjerama. – To su djelatnosti tipa automehaničari, cvjećari, fotografi i svi na neki način nepohodni za funkcioniranje države. No ministar je napomenuo da se odluka može dopunjavati i mijenjati svakodnevno. Dobili smo već sada preko Obrtničke i Gospodarske komore dopunu tumačenja da djelatnosti koje rade na terenu mogu raditi. To su vodoinstalateri, plinoinstalateri, svi znamo da su to također djelatnosti vitalne za za funkcioniranje države. Ukoliko bude još kakvih dopuna, sve odluke i dopune ćemo redovito objaviti na stranicama KZŽ – rekao je Ferek – Jambrek.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je kako se priprema sve za 4. i 5. fazu koja slijedi. - Reorganizacijom rada bolnice u Zaboku povećali smo kapacitete za mogućnost primanja oboljelih od koronavirusa, a dodatnim preslagivanjima još ćemo povećati  ćemo kapacitet. Imamo i varijantu B i C, da na području KZŽ  osiguramo dovoljan broj ležajeva za sve koji će morati eventualno zbog bolesti biti stacionarno smješteni. Hvala ustanovama, poduzećima, obrtnicima, pojedincima koji se javljaju županiju i nude svoju pomoć, bez obzira što su i sami ugroženi kroz poslovanje i mjere koje se provode. Ljudi su spremni kapacitete koje imaju dati županiji da bi svi zajedno što bezbolnije proveli mjere i postupke koji su pred nama. Naš stožer od 4.2. intenzivno radi na organizaciji, čitavo vrijeme smo u kupovini medicinskih pomagala, maski, odijela, rukavica i sigurno smo jedna od županija gdje se najbrže mogu kupiti maske, rukavice, dezinficijensi, što i danas u određenim količinama uspijevamo nabaviti. Budimo odgovorni i pridržavajmo se svih odluka i uvjeta, jer odgovornim ponašanjem štitimo sebe i obitelj, prijatelje i sugrađane – rekao je župan.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook