Prethodni članak
Sljedeći članak

Britanci tražili volontere koje bi zarazili koronom zbog razvoja cjepiva, javilo ih se 37 000!

Znanstvenici iz Ujedinjenog Kraljevstva (UK) namjerno će zaraziti zdrave dobrovoljce novim koronavirusom koji uzrokuje bolest COVID-19 kako bi potencijalno razvili učinkovito cjepivo


Znanstvenici iz Ujedinjenog Kraljevstva (UK) namjerno će zaraziti zdrave dobrovoljce novim koronavirusom koji uzrokuje bolest COVID-19 kako bi potencijalno razvili učinkovito cjepivo, prenosi IFL Science.

Klinička ispitivanja trebala bi početi u siječnju 2021. godine u ustanovi za karantenu u Londonu. Dobrovoljci će dobiti potencijalno cjepivo mjesec uoči ispitivanja za vrijeme kojih će se dobrovoljno zaraziti Sars-CoV-2 virusom. Krajnji cilj namjerne zaraze, odnosno takozvanih 'challenge trials', jest značajno smanjiti vrijeme potrebno da bi se procijenila učinkovitost cjepiva i kako bi znanstvenici prije utvrdili koje cjepivo ima potencijala za daljnji razvoj, prenosi Vijesti.hr.

Ovakva ispitivanja koristila su se i ranije u razvoju cjepiva za druge bolesti, uključujući koleru, tifus i malariju. Prvo cjepivo za boginje razvijeno je i testirano na taj način, međutim, etički odbori takvu metodu danas ne bi odobrili. Boginje su 1796. godine ubile oko 10 posto svjetske populacije i način vakcinacije je bio da se ljude namjerno zarazi malom dozom virusa, što bi izazvalo imunološku reakciju, ali ne bi, u teoriji, razvilo teži oblik bolesti.

U britanskom ispitivanju, znanstvenici će namjerno zaraziti mlađu i zdraviju populaciju kod koje je manji rizik da će imati teže posljedice nego starija populacija. Unatoč tome, mlađi dobrovoljci nisu u potputnosti lišeni rizika.

Iznenađujuće je da je odaziv onih koji se žele namjerno zaraziti izrazito velik. U Britaniji, dvije tisuće ljudi prijavilo se za klinička ispitivanja preko grupe 1DaySooner, a diljem svijeta za to se prijavilo više od 37 tisuća ljudi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook