Prethodni članak
Sljedeći članak

Božinović pojasnio zašto Slovenci uvode stroge kontrole na granicama

Sutra stižu prve doze cjepiva AstraZenece, rečeno je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera


Održana je konferencija za medije Nacionalnog stožera. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak govorio je padu broja zaraženih. Najvišu incidenciju iz Sisačko-moslavačka županija, a najnižu Istarska županije. - Mi smo na 6. mjestu u EU po incidenciji na 14 dana. Po stopi smrtnosti smo na 19. mjestu u EU - kazao je Capak.

- Agencija za lijekove zaprimila je 596 prijava o nuspojavama na cjepivo. Ima 26 alergijskih reakcija, a sve ostale nuspojave su blagoga karaktera. Sutra nam dolazi prva traša cjepiva AstraZeneca. U veljači bi nam trebalo biti dostupno 154 tisuće doza tog cjepiva. Važno je reći za to cjepivo da je EMA registrirala za prevenciju bolest Covid-19 u osoba starijih od 18 godina. U kliničkim studijama koje su proveli djelotvornost cjepiva je 60 posto u sprječavanju bolesti. Važno je reći da niti jedan ispitanik koji je primio cjepivo nije imao težak oblik bolesti ili nije bio hospitaliziran - kazao je Capak. Objasnio je da je to cjepivo logistički puno jednostavnije od Phizerovog jer se ne mora čuvati na tako niskim temperaturama.

Mjere na slovenskoj granici

Ministar Božinović je rekao da je u kontaktu sa Slovenijom. - Nadam se da će i činjenica da i tamo počinju padati brojevi da se taj režim na granici relaksira - kazao je Božinović.

- Kod svakog popuštanja treba imati u vidu taj dio politike EU. Već nekoliko puta sam govorio koliko je važno pripremiti se kvalitetno za turističku sezonu. To ne smijemo izgubiti iz vida. Iako EU još nije donijela pravila vezana uz nju, poznati su režimi restrikcija kada je u pitanju promet, a to je povezano. U tom kontekstu, nakon pojave novih varijanti, uvedena je kategorija tamnocrvenih područja, a to se regije iz kojih se neće i ne smije puštati ljude da putuju na vaš teritorij - objasnio je Božinović, prenosi portal  Vijesti.hr.

- Po dva kriterija mi smo u crvenom kao i većina Europe. Ali ta činjenice, sve zemlje tjera da što prije dođe do smanjenja brojeva. Mi smo zeleni tek kada budemo imali od 25 incidenciju i 4 posto pozitivnih testova - rekao je objasnio zašto je to povezao s turizmom.

- Prošle godine smo vidjeli kako je to završilo. Danas znamo što nam treba za sigurnu turističku sezona. I to ukazuje na važnost daljnjeg spuštanja brojeva. Zato govorimo da moramo nastaviti ovim putem. Imamo pad, on je značajan i postoji, ali to je malo pad. Bolje je 20 manje nego 20 više, ali bilo bi bolje da je 200 manje - kazao je i dodao da to treba imati u vidu kada se promišlja daljnja taktika.

- Zadovoljni smo s trendom smanjenja i procjenjujemo što se može napraviti, ali ne smijemo ispustiti iz vida širu sliku - rekao je. Naglasio je Hrvatska nema dovoljno ljudi da se može osloniti na domaće goste u turiszmu, dok si drugi to mogu zbog brojnosti svog stanovništva. - Malo nas je u Europi iznenadilo usporavanje s dostavom cjepiva. Stalno moramo promišljati o svemu kako bi postigli cilj - kazao je Božinović.

KONFERENCIJA STOŽERA

UŽIVO Božinović o ukidanju mjera: 'Ovaj virus je već pokazao da se u 10 dana situacija može rapidno promijeniti'

UŽIVO Božinović o ukidanju mjera: 'Ovaj virus je već pokazao da se u 10 dana situacija može rapidno promijeniti'
Marko Prpic/PIXSELL

Nacionalni Stožer civilne zaštite održava svoju redovnu konferenciju za medije

Nacionalni Stožer civilne zaštite održava svoju redovnu konferenciju za medije. 

Ranije su već objavili nove podatke o zarazi koronavirusom u protekla 24 sata.  

U protekla 24 sata zabilježeno je 549 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.955. Među njima su 1.203 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 106 pacijenata. Preminulo je 16 osoba.

 

Do danas su ukupno zabilježene 234.702 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih su 5.122 preminule, a 226.625 se oporavilo (552 u protekla 24 sata). U samoizolaciji su trenutno 13.993 osobe. Do danas je ukupno testirano 1.217.755 osoba, od toga 5.453 u posljednja 24 sata.

Dolazak cjepiva AstraZenece

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak govorio je padu broja zaraženih. Najvišu incidenciju iz Sisačko-moslavačka županija, a najnižu Istarska županije. "Mi smo na 6. mjestu u EU po incidenciji na 14 dana. Po stopi smrtnosti smo na 19. mjestu u EU", kazao je Capak.   

"Agencija za lijekove zaprimila je 596 prijava o nuspojavama na cjepivo. Ima 26 alergijskih reakcija, a sve ostale nuspojave su blagoga karaktera", rekao je Capak. 

"Sutra nam dolazi prva traša cjepiva AstraZeneca. U veljači bi nam trebalo biti dostupno 154 tisuće doza tog cjepiva. Važno je reći za to cjepivo da je EMA registrirala za prevenciju bolest Covid-19 u osoba starijih od 18 godina. U kliničkim studijama koje su proveli djelotvornost cjepiva je 60 posto u sprječavanju bolesti. Važno je reći da niti jedan ispitanik koji je primio cjepivo nije imao težak oblik bolesti ili nije bio hospitaliziran", kazao je Capak. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook