Prethodni članak
Sljedeći članak

Božinović o popuštanju mjera: 'Tek smo donijeli mjere, par dana prije ćemo odlučiti'

Hrvatska je na 7. mjestu u EU po sedmodnevnoj incidenciji, rekao je Capak


O najnovijim podacima i aktualnoj epidemiološkoj situaciji na konferenciji za novinare govore članovi Stožera. 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak osvrnuo se na epidemiološku situaciju. - 5335 ljudi je testirano. Prije tjedan dana imali smo 1098 pozitivnih. Ukupni broj u prvih pet dana ovog tjedna je 3819, to je 23 posto manje nego prvih pet dana prošlog tjedna. Incidencija je ispod 300 – 288.8 u zadnjih 14 dana. I dalje je situacija takva da je najmanja incidencija u Dubrovniku, a najveća u Međimurju. Hrvatska je na 7. mjestu u EU po sedmodnevnoj incidenciji - rekao je Capak.

- U sustavu domova za starije je testirano antigenskim testovima 13.157 djelatnika. 389 je bilo pozitivno. Ukupno je testirano 9491 korisnik u socijali, 1192 je bilo pozitivno. 2669 zaposlenika u tvrtkama u Međimurju i Varaždinu je testirano, 85 je bilo pozitivno - izvijestio je Capak.

Mjere na granicama

-Hrvatski državljani u slučaju neodgodivih razloga mogu boraviti u susjednim trećim zemljama do 12 sati. To su rijetke situacije, kad za osobe zaista nema drugog izbora - rekao je Davor Božinović. Dodao je da se odluka o putnicima koji dolaze s područja na posebnoj listi HZJZ-a odnosi na sve, i na njihove državljane i državljane svih država koji dolaze iz tih zemalja.

Popuštanje mjera

Božinović je komentirao popuštanje mjera. - Tek smo ovaj tjedan produžili mjere i nastavit ćemo raditi kao i do sada, pratit ćemo epidemiološku situaciju. Sve ćemo javiti nekoliko dana prije nego što ove mjere isteknu. Ovo je zimsko vrijeme i sve što se radi, radi se kako bi postigli ono što se pokazalo kao efikasno, a to je prozračivanje prostora, maske u zatvorenom, distanca. Naše mjere su varijacija kako te osnovne stvari ukalkulirati u nekakvu odluku. Nije realno najaviti nešto danas i to mi nećemo napraviti - kazao je.

- Nikad nismo zauzeli stav da ćemo po određenom broju propisivati mjere. Drugi su to radili pa su često to mijenjali. Virus se sporije širio u proljeće i ljeto, imamo predvidivost boljeg razvoja situacije, ali mi još nismo tu, mi smo još u siječnju. Nakon 1.2. je isto zima i hladno vrijeme i o tome moramo voditi računa, da ne preopteretimo zdravstveni sustav - rekao je Božinović, prenosi N1.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook