Prethodni članak
Sljedeći članak

Božinović : I HDZ – ovci su frustrirani

Nemamo problem s kritikom, ovdje je riječ o diskriminaciji, komentirao je aferu "Tri majmuna"


Potpredsjednik vlade Davor Božinović govorio je jutros na N1 televiziji o „vrućim“ temama.

Upitan o redovima građana koji čekaju na cijepljenje, Božinović je rekao da je iz toga vidljiv interes građana za cijepljenje te da je to dobro.

“Liječnici su dobili satnicu kad bi koja skupina trebala doći, a kad je tko kome rekao da dođe, ne znam. Činjenica je da je to jučer, osim tih gužvi, prošlo dobro, da nije bilo nekih nuspojava koliko sam vidio i jedan događaj koji je sigurno na tragu popularizacije cijepljenja kao de facto onoga što će pomoći da se ova pandemija završi”, rekao je Božinović.

Na pitanje je li popularizaciji cijepljenja doprinijelo i prekoredno cijepljenje, Božinović je rekao da to ne bi komentirao.

“Na razini Ministarstva zdravstva postoji povjerenstvo koje istražuje te događaje. Vidjet ćemo što će njihovi nalazi pokazati, ali najvažnije je da je cijepljenje krenulo masovnije nego dosad i to je pravi put”, rekao je Božinović.

Nije mogao niti potvrditi niti demantirati informaciju da će AstraZeneca Europskoj uniji isporučiti i do pedeset posto manje doza od ugovorenih. “Ja nemam takvu informaciju”, rekao je Božinović, dodavši da će činiti i čine sve da se ispuni cilj plana cijepljenja.

Govorio je i o popuštanju mjera.

“O mjerama će se razgovarati od danas pa vjerojatno do kraja tjedna. Postoji rast (novozaraženih, op. a.). Mislim da će današnji rast biti nešto veći nego posljednjih dana, što nas tjera na oprez. Mi o oprezu govorimo cijelo vrijeme. Svako otvaranje donosi rizik i pogodno je za daljnje širenje epidemije i to pokazuje ispravnog našeg pristupa da situaciju pratimo na dnevnoj razini i je li taj porast vezan uz neko žarište ili je posljedica okupljanja ili nekih drugih varijanti. To ćemo raditi i ubuduće”, rekao je Božinović.

Ne može se govoriti o eksplozivnom rastu novozaraženih, rekao je ministar. “Rast postoji diljem Europe, postoji i u našem susjedstvu i treba dokučiti koji su razlozi tog rasta i kako se organizirati, da što više toga ostane otvoreno pod određenim restrikcijama. Hrvatska ima jedne od najmanje strogih mjera i uspijevamo u ovome trenutku biti među najboljima u Europi”, rekao je Božinović.

Komentirajući potez vlasnika riječkog kafića, kao i portala Index koji je objavio mogućnost da čitatelji odrede jesu li ljudi ili članovi HDZ-a, Božinović je rekao da je ugostitelj reagirao na mjere Nacionalnog stožera i da su oni na to naviknuli.

“Međutim, takav jedan trend može biti opasan za društvo. Ja na funkciji koju obnašam sigurno neću dati povoda da se tako utječe na bilo koju instituciju u državi”, rekao je Božinović.

Istaknuo je da se pojedinci skrivaju iza lokalnih stožera, koji su također poštovali odluku o zatvaranju. “HDZ-ovci su također frustrirani svime što se događa”, rekao je Božinović. “Nije dobro na taj način ovakve situacije komunicirati, jer ovo je vrijeme kad moramo biti solidarni. Ako to počnemo politizirati na ovaj način kako je krenulo, to neće biti dobro”, rekao je Božinović.

“Mi nemamo problem s kritikom. Ovdje je riječ o diskriminaciji, ako imate konstataciju da nije dozvoljeno diskriminirati ljude po određenim kriterijima, uključujući i zbog njihovog političkog opredjeljenja”, rekao je Božinović.

Vlada je, istaknuo je, uvijek otvorena za kritike i prijedloge, ali ovo što se sad događa kritike su da ništa ne valja i da se puštaju stvari koje ih napadaju, rekao je Božinović.

“Uvijek smo otvoreni za kritike, ali nećemo pristati na to da je HDZ kriv za sve, a mi se po svim pokazateljima, bilo da se radi o pandemiji, reformskim naporima, diplomatskim naporima, o rezerviranju sredstava iz Europske unije, radimo jedan posao koji je ipak dobar”, rekao je Božinović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook