Prethodni članak
Sljedeći članak

Bozanić: 'Previše su zla ljudima, pa i našem narodu donijele umišljene oholice'

U Svetištu Majke Božje Bistričke slavi se svetkovina Uznesenja BDM-e na nebo, Velika Gospa


U našem najvećem marijanskom Svetištu, Svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici slavi se svetkovina Uznesenja BDM-e na nebo, Velika Gospa. Već u predvečerje Svetkovine, u petak održana je tradicionalna večernja procesija sa svijećama na bistričkoj Kalvariji, nakon koje je služena prva misa Svetkovine, a koju je predslavio vlč. Vladimir Brizić, župnik župe sv. Roka prezbitera u Galižani i duhovni pomoćnik župe sv. Blaža biskupa i mučenika u Vodnjanu, iz Porečko-pulske biskupije. Zbog nevremena, misa je služena u Bazilici.
Danas, na samu Veliku Gospu, već od ranih jutarnjih sati u bistričko Svetište počele su pristizati kolone hodočasnika. Kako je ovo posebna godina, obilježena borbom protiv korona virusom i epidemiološkim mjerama, tako se sve mise tijekom dana služe na otvorenom, u Crkvi na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca. Središnje misno slavlje u 11 sati, predslavio je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

''Velika Gospa pali svjetlo nade na našim putovima''

''Današnjom Svetkovinom svake se godine pali svjetlo nade na našim putovima'' – rekao je kardinal Bozanić u svojoj propovijedi i nastavio. ''To svjetlo nije samo svjetlo koje govori o onome što slijedi poslije smrti;to je svjetlo koje osvjetljava naš život ovdje i sada. Naime, upirući pogled u Mariju na nebo uznesenu i s pouzdanjem tražeći njezin zagovor naš se život već sada ispunja nebeskom radošću, na koju nas usmjerava Marijin hvalospjev.'' Bog uzvisuje neznatne istaknuo je također Bozanić: ''Ti »neznatni« zapravo su svi ponizni, oni koji se, da tako kažem, ne prave važni. Poniznost nije osobina onih koji se sami ponizuju ili koje drugi ponižavaju. Biti ponizan znači biti svjestan svoje vrijednosti i darova što ih čovjek ima, a da se pritom kao u kakvom natjecanju pojedinac ili zajednica ne uzdiže nad drugima. Previše su zla ljudima, pa i našem narodu, donijele umišljene oholice, oni što su se držali superiornima nad drugima. Biti ponizan znači čuvati svijest o primljenim darovima i umijećima koja treba razborito koristiti na dobro drugih, čitave zajednice, u međusobnom poštivanju, koje društvo ozdravlja iznutra i gradi prijateljstvo među nama.'' – rekao je u svojoj homiliji zagrebački Nadbiskup i zaključio je riječima: ''Sveta Marijo, na nebo uznesena, Kraljice neba i Kraljice Hrvata, zagovaraj kod Boga nas, naše obitelji, našu Domovinu i sav svijet. Pomozi nam u sadašnjosti da bismo pouzdano išli prema cilju gdje nas Ti čekaš u nebeskoj slavi.''  

Mise još u 16, 18 i 20 sati Ovogodišnja proslava Velike Gospe u Mariji Bistrici obilježena je epidemiološkim mjerama. Situacija oko korona virusa smanjila je uvelike broj posjetitelja u našem najvećem marijanskom Svetištu, no zahvaljujući Crkvi na otvorenom i misama kroz cijeli dan i ove je godine vjernički puk u lijepom broju hodočasti u Mariju Bistricu. Iako je prognoza dugo vremena bila nepovoljna, prve četiri mise prošle su bez kiše. Mise su u Svetištu danas još u 16, 18 i 20 sati, a sutra u 7.30, 9, 11 i 18 sati.                 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook