Prethodni članak
Sljedeći članak

BORBA S DIVLJIM ODLAGALIŠTIMA SMEĆA: Kazne za one koji bacaju smeće u šume i dalje su premale!


Hvalevrijednu akciju nedavno su proveli volonteri, okupljeni u Svetom Mateju u Gornjoj Stubici, gdje su čistili divlje odlagalište smeća. U organizaciji Javne ustanove Park prirode Medvednica, akcija je provedena u suradnji s Općinom Gornja Stubica, DVD – om Sveti Matej, Lovačkim društvom 'Orao', Planinarskim društvom 'Stubičan' i Šumarijom Donja Stubica.

Nepropisno odlaganje otpada

Volonteri su se okupili kako bi od smeća očistili jedan dio šume, u sklopu Parka prirode Medvednica. -Samo na ovom jednom manjem dijelu šume prikupili smo 20 kubika smeća, i to razne vrste. Nema čega nema – kažu organizatori, koji se na ovaj način pokušavaju boriti s divljim odlagalištima smeća te ljudskim nemarom i bezobrazlukom onih koji svoje smeće svih vrsta, umjesto na za to predviđena mjesta, odlažu u šume. S divljim odlagalištima otpada, unatoč reciklažnim dvorištima, odvozom komunalnog otpada, ali i selektivnog, borbu vode brojni gradovi i općine, o čemu smo već i pisali, a iz Javne ustanove Park prirode Medvednica kažu kako je nepropisno odlaganje otpada jedan od najvažnijih problema s kojima se suočavaju. - Bahatim i neodgovornim pristupom se na žalost pojavljuju divlja odlagališta, a tako odbačen otpad svake godine iznova se propisno zbrinjava organiziranim akcijama čišćenja. Zatvorene kamenolome na području Parka dugi niz godina pojedinci su koristili za odlaganje otpada i svake godine iznova smo zbrinjavali nepropisno odloženi otpad što je Sizifov posao – rekla je ravnateljica Javne ustanove Marina Popijač. Dodala je i kako su u suradnji s Gradom Zagrebom za pojedine lokacije uspjeli pronaći trajnije rješenje, pa su tako primjerice neaktivni kamenolom Vukov dol očistili i zatvorili pristup rampom i betonskim blokovima. No, to ne sprječava pojavljivanje manjih divljih deponija. Ravnateljica kaže kako su takva područja evidentirali te su postavili ploče s natpisom o zabrani odlaganja otpada, ali i edukativne ploče kako reciklirati otpad i kako se ponašati u zaštićenom području. Ovisno o potrebi, imaju i kamere koje se premještaju s lokacije na lokaciju. Sudeći prema divljim odlagalištima, poput ovog u Svetom Mateju koje je proteklog vikenda sanirano, ni ovakvim akcijama koje se svako malo provode, onim neodgovornim pojedincima nikako se ne može stati na kraj.

Kazne premalene

Za nepropisno odlaganje otpada i Zakonom su predviđene kazne. – To je kazna koju možemo naplatiti osobi na mjestu počinjenja ako ju zateknemo ili pronađemo dokaze o osobi koja je odložila otpad. Tada se može pokrenuti prekršajni postupak i o visini kazne tada odlučuje sudac – pojasnila je ravnateljica Popijač, dodavši kako bi propisani iznosi kazni trebali biti veći. Naime, kazne se kreću ok 500 do 1.000 kuna za fizičku osobu te 1.000 do 5.000 kuna za fizičku osobu obrtnika ili osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost. - Bilo je situacija da su čuvari prirode u odloženom otpadu pronalazili račune naslovljene na osobu te su je kontaktirali i dali rok za zbrinjavanje nepropisno odloženog otpada uz pisano upozorenje, da će ukoliko to ne učini, pokrenuti prekršajni postupak. Pojedinci koji ostavljaju otpad unutar našeg prostora čine to uglavnom izvan uredovnog vremena, u noćnim satima, a mi nemamo mogućnost boravka na terenu dvadeset i četiri sata, a uz to, područje Parka je veliko i vrlo otvoreno i na žalost takve osobe vrlo rijetko uhvatimo na djelu. Uz terenski obilazak, odnosno neposredni nadzor naših čuvara prirode, mislim da bi se stanje na terenu popravilo sa se više angažiraju i šumoposjednici koji upravljaju, odnosno gospodare šumama u prostoru Parka što je njihova obveza sukladno Zakonu o šumama – zaključila je Popijač. Do tada, jedino što, kaže, mogu, jest organizirati veće i manje akcije čišćenja, iako to nije uloga Javne ustanove. No, zahvaljujući djelatnicima Parka prirode, kao i brojnim volonterima, smeće se iz šuma ipak odvozi, koliko je to god u njihovoj mogućnosti, a jednako tako provode i edukacije, jer da bi se spriječila pojava divljih deponija, najprije je potrebno promijeniti svijest javnosti o štetnosti odlaganja otpada u prirodu.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook