Prethodni članak
Sljedeći članak

Bogatstvo 'Oroslavskog veza' izloženo na božićnoj izložbi u Gradskoj knjižnici

Izložba se može pogledati do 12. prosinca


Vrijedne članice udruge Oroslavski vez održale su jučer svoju, sad već tradicionalnu, božićnu izložbu ručnih radova, koja je ovog puta dobila naziv 'Iz bakine škrinje'.

Zbog čega 'Iz bakine škrinje', pojasnila je predsjednica udruge Darinka Pušek. – Osim radova članica udruge, izložile smo i radove naših mama i baka, koje čuvamo u starim škrinjama, da se vidi zbog čega smo mi počele vesti i raditi ručni rad – rekla je Pušek.

Izloženi su stari ručnici, zidnjaci i stolnjaci koji danas imaju veliku tradicijsku i kulturnu vrijednost, a nekada su bili u 'funkciji', odnosno koristili su se u domaćinstvima. Članice su izložile i staru narodnu nošnju, kakve su nekada žene same šivale, vezle i ukrašavale za svakodnevno nošenje, ali i svečanije prilike.

Osim radova koji su im ostali u nasljeđu, članice 'Oroslavskog veza' pokazale su i svoje radove, stolnjake, nadstolnjake, tabletiće, torbe, a među njima i prigodne heklane božićne ukrase. – Unatoč nogometnoj utakmici, okupio se velik broj posjetitelja, što nas je ugodno iznenadilo i zbog čega nam je iznimno drago – zaključila je predsjednica udruge te je zahvalila ravnateljici Gradske knjižnice Sandri Šamec na gostoprimstvu i pomoći, Martini Mirt Ordanić na recitacijama, kao i oroslavskom gradonačelniku Viktor Šimuniću na podršci u radu udruge. Ujedno je pozvala sve one koji imaju malo vremena da dođu na radionice udruge koje se održavaju srijedom te nauče vesti i heklati, a za to se mogu prijaviti na broj 0989881451.

Upravo je gradonačelnik otvorio ovu izložbu, na kojoj je čestitao članicama 'Oroslavskog veza'. – Ovo što vi radite i čim se bavite iznimno je važno, jer tradiciju treba čuvati i poštivati. Mnogi ne znaju da upravo radovi 'Oroslavskog veza' krase i ured gradonačelnika najvećeg malteškog grada St. Baul's Baya, a ja ću se truditi i dalje pokazivati vaše radove po svijetu i biti podrška vašem radu – rekao je prilikom otvorenja izložbe Šimunić.

Izložba se može razgledati do 12. prosinca u radno vrijeme Gradske knjižnice.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook