Prethodni članak
Sljedeći članak

Blagdan je Svih svetih, kod nas se uobičajeno obilaze groblja, posjećuju počivališta najmilijih

Ovisno o podneblju razni su običaji vezani uz današnji dan, no svugdje se intenzivno priprema za današnji dan posebnim uređenjem grobova i cijelih groblja koji su na današnji dan središte svega


Danas je blagdan Svih svetih, u narodu nazvan i Sesvete, Sisveti, Sisvete ili Svisveti. To je svetak u Katoličkoj crkvi kojim se slave svi sveci, kanonizirani i oni koji to još nisu. U narodu ovaj blagdan povezuje se s obilaskom groblja i spomenom na mrtve, pa se uobičajeno posjećuju vječna počivališta najmilijih. Na našim prostorima uobičajeno je i da se jedna misa služi na groblju, a na grobove se donosi cvijeće i pale svijeće. u Crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenog kada se također jedna misa slavi na groblju.
Da se blagdan Svih svetih slavi 1. studenog izabrao je Papa Grgur III. u 8. stoljeću, kao datum godišnjice posvete jedne kapele u bazilici sv. Petra relikvijama 'svetih apostola i svih svetih, mučenika i ispovjednika, i svih savršenih pravednika koji počivaju u miru po čitavome svijetu'.
U Republici Hrvatskoj Svi sveti obilježavaju se kao državni blagdan od 8. svibnja 1996. pod tim imenom, a prije je bio neradni dan nazvan Dan sjećanja na mrtve. Ovisno o podneblju razni su običaji vezani uz današnji dan, no svugdje se intenzivno priprema za današnji dan posebnim uređenjem grobova i cijelih groblja koji su na današnji dan središte svega.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook