Prethodni članak
Sljedeći članak

Bistrički zvukolik oduševio: Mladi glazbenici pokazali veliki talent i znanje

I ove godine je održano međunarodno glazbeno natjecanje u Mariji Bistrici i u Dugom Selu


Čak 137 solista i 61 glazbenik u 16 komornih sastava nastupilo je na 8. Bistričkom zvukoliku. Međunarodnom glazbenom natjecanju u organizaciji Udruge ''Svesvir'' Marija Bistrica. Prilagođeno epidemiološkim prilikama, natjecanje je ove godine održano kroz četiri dama i to prva dva dana u Mariji Bistrici, a druga dva dana u Glazbenoj školi u Dugom Selu.

Naime, upravo je GŠ Dugo Selu lani u studenom ugostila 7. zvukolik, koji je održan kasnije od redovnog svibanjskog termina, sve naravno zbog prilagodbe epidemiološkim prilikama. One su i ove godine diktirale način natjecanja, no vrijedni organizatori iz Udruge Svesvir nisu odustali i natjecanje je održano, uz poštivanje svih mjera, ali i uz zaista impozantnu brojku natjecatelja iz gotovo svih krajeva Hrvatske, od Dubrovnika do Našica, pa i uz koji nastup međunarodnog karaktera. I sastav Stručnog ocjenjivačkog suda bio je međunarodnog karaktera.

Predsjednik je i ove godine bio redoviti profesor i prodekan za nastavu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Krešimir Seletković. Uz njega nastupe su pratili i marljivo ih ocjenjivali: Ida Gamulin (glasovir), Boris Lenko (harmonika), Branko Mihanović (oboa), Krešimir Lazar (violončelo), Orest Shourgot (violina,dirigiranje), Diana Grubišić Ćiković (harfa), Miljenka Grđan (pjevanje), Mario Šincek (trombon), Ljubiša Jovanović (flauta), Mladen Đorđević (truba) i Tomislav Vukšić (gitara). Po prvi puta dogodilo se da u dva kruga natjecanja svi suci dodjele maksimalan broj bodova. Ovaj raritetni rezultat ostvarila je Lara Saliba, na violini iz GŠ Vatroslava Lisinskog iz Zagreba. Ime je to koja valja zapamtiti.

Najviše pobjednika iz GŠ Vatroslava Lisinskog

Uz spomenutu Laru Salibu, još je troje pobjednika iz te škola. Lara je pobijedila u 4. kategoriji (2006. godište i mlađi). Iz ove škole pobjede su odnijeli i Marton Guzsvany u 2. kategoriji (2010. i mlađi), Hana Rabadan na violončelu u 5. kategoriji (2003. i mlađi) i Zvjezdan Vojvodić na klaviru u 7. kategoriji bez dobnog ograničenja. U 1. kategoriji (2012. i mlađi) pobijedila je Lara Novosel na violončelu iz GŠ Ferde Livadića iz Samobora, u 3. kategoriji (2008. i mlađi) slavio je Matej Ratković na klaviru iz GŠ u Varaždinu, a u 6. kategoriji (2000. i mlađi) zlato je odnijela Letizia Ulika Roce iz GŠ Ivana Matetića Ronjgova iz Pule. Najbrojnija kategorija komorni sastava bila je 1. kategorija (2005. i mlađi sa 12 sastava, a prvo mjesto osvojio je Trio violončela UŠ Luke Sorkočevića iz Dubrovnika. U 2. kategoriji (2000. i mlađi) zlato je osvojio Brass kvintet GU Elly Bašić iz Zagreba, a u 3. kategoriji komornih sastava bez dobnog ograničenja nastupio je jedino sastav Sedmero veličanstvenih iz UŠ Franje Lučića iz Velike Gorice.

U iznimnoj konkurenciji nastupilo je i 17 solista i 1 sastav iz dvije zagorske škole. U 1. kategoriji Magdalena Švaljek i Vida Ozimec, obje iz OGŠ pri OŠ Marija Bistrica na flautama osvojile su 5. odnosno 13. mjesto. U 2. kategoriji Dora Šimunec na gitari iz GŠ MB bila je 9., Dora Šarić na klaviru iz OGŠ pri OŠ Ksavera Šandora Đalskog 11., a još su nastupili Lovro Špoljar, Mia Šantek i Filip Tomorad na gitarama iz bistričke škole i Katja Hren na klarinetu iz zabočke škole. U 3. kategoriji nastupili su Matej Futivić i Petar Štaba na gitarama iz bistričke te Lana Škreblin i Ema Markuš na klarinetima iz zabočke škole. U 4. kategoriji iz zabočke škole nastupili su David Vidović i Valentin Vid Šoštarko na klarinetima, te Jurica Kotarsko na trubi, a iz bistričke Monika Jakopović na klaviru. U 5. kategoriji natjecala se Petra Kapec iz OGŠ pri OŠ Marija Bistrica, a iz iste je škole Kvartet flauta "Take Four" osvojio 3. mjesto.

Koncertna sezona čeka povoljnije epidemiološke uvjete

Bistrički zvukolik svake godine donosi i koncerte. Koncertu sezonu ove godine su otvorili mladi zagorski glazbenici Roberto Hren i Ivan Rod, a tradicionalni koncerti članova suda i pobjednika po kategorijama, koji su se odvijali za vrijeme natjecanja, su otkazani. U koncertnoj sezoni su planirani i koncerti pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija. U Mariji Bistrici će nastupiti Splitski virtuozi, Gudački kvartet Sebastian i Ansambl Ars Longa, a termini i mjesta održavanja ovisit će o epidemiološkim uvjetima. Organizator natjecanja posebno zahvaljuje svim sponzorima i donatorima, Općini Marija Bistrica i Krapinsko-zagorskoj županiji kao stalnim pokroviteljima Bistričkog zvukolika, Hotelu Kaj i Osnovnoj školi Marija Bistrica na izvrsnoj suradnji i dugogodišnjem domaćinstvu te Glazbenoj školi Dugo Selo, koja se i ove godine pokazala kao sjajan su-domaćin uz izvrsne uvjete za sve natjecatelje. Podršku natjecanju uživo su pružili i predsjednica Skupštine KZŽ-e Vlasta Hubicki i ravnatelj OŠ Marija Bistrica Dominik Karajić, kao i ravnatelj GŠ Dugo Selo Dario Cebić. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook