Prethodni članak
Sljedeći članak

Birač: Želimo da ZUK postane manifestacija koja će svake godine gradu pokloniti jedan mural

Zadnji vikend u svibnju u Zaboku je bio rezerviran za jedno novo, urbano događanje u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta i Grada Zaboka. Više o 'Zabočkoj urbanoj kulturi' rekla nam je idejna začetnica Bojana Birač

  • mural zuk

    Foto: Luka Smuk


Zadnjeg vikenda u svibnju u Zaboku je održano zanimljivo događanje. Riječ je o  događanju pod nazivom 'Zabočka urbana kultura' čija je idejna začetnica i inicijatorica Bojana Birač, voditeljica Gradske galerije Zabok. - Prošle godine nakon prvog lockdowna počela sam razmišljati što i kako ću s galerijom i programom galerije koji je postao uskraćen učenicima osnovnih i srednjih škola. Razmišljala sam o tome kako da opet približim rad i djelovanje galerije njezinim, nekada, najvjernijim posjetiteljima. Kako mi je uvijek bila želja izaći iz okvira galerije, a druga želja da se u Zaboku oformi umjetnički festival po kojemu bi jednog dana grad bio prepoznatljiv, ovo je bila prilika da to dvoje ujedinim – istaknula je Birač koja je vrlo brzo i osmislila sam program te ga predstavila ravnatelju galerije i POU Zabok Tihomiru Vrančiću, te osnivaču, Gradu Zaboku, točnije gradonačelniku Ivanu Hanžeku i njegovoj tadašnjoj zamjenici Valentini Đurek. - Nakon dobivene podrške nazvala sam ravnateljicu Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Božicu Šarić te joj iznijela ideju o oslikavanju zida Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u sklopu ZUK -a. Ravnateljica je s oduševljenjem ideju prihvatila i to je bio svojevrsni početak samog projekta – ispričala je Bojana Birač.

Foto: Luka Smuk

Zajednička suradnja

Za podršku se obratila i vrlo aktivnim udrugama, Regenerator i Mraz, točnije, njihovim predsjednicima Tinu Šemovčanu i Dariju Bivolu. Nakon nekoliko odrađenih sastanaka svih partnera na projektu (POU Zabok, Grad Zabok, ŠUDIGO i udruge Regenerator i Mraz) i zajedničkog doprinosa projektu, Birač je napisala projekt koji je Zagorska razvojna agencija pomogla doraditi te je isti prijavljen na Program inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi.  - Nakon objave rezultata i dobivenih 20 000 tisuća kuna, dobili smo podršku i KZŽ i TZ Srce Zagorja. Svaki od partnera na projektu bio je za nešto zadužen.

Foto: Luka Smuk

Tako je Grad osigurao sredstva za izradu fasade, Regenerator i Mraz su bili zaduženi za zvuk i tehničku podršku, ŠUDIGO je osigurao djelatnika Martina Horvata koji je cijeli festival prenosio online na Facebook stranicama. Županija je pokrila materijale za izradu murala, dok je TZ pokrila fotografa Luku Smuka koji je fotografirao i snimao događaj. Pridružili su nam se i dečki iz PROSTOR Brewinga, domaće craft pivovare iz Desnića, Silvijo Regvar, Mario Podboj i Marko Vdović koji su predstavili svoje pivo. Ono što sam željela postići je da svi sudionici prvog ZUK-a budu na neki način vezani ili uz street art ili uz ŠUDIGO i Zabok kako bismo zaokružili cijelu priču – objasnila je voditeljica Galerije. Mural je tako radila poznata street art umjetnica OKO dok je Jan Kinčl vezan uz Zabok jer ovdje ima obitelj i mnogo je vremena provodio u Zaboku. Službeni fotograf manifestacije Luka Smuk, umjetnica Iva Karla Habus i umjetnik Tihomir Krklec bivši su učenici ŠUDIGA, a Tihomir se i bavi street artom i izradom murala. Martin Horvat, grafički tehničar zadužen za prijenos manifestacije LIVE, također je bivši učenik, a sada i djelatnik ŠUDIGA. Na samoj manifestaciji pridružila  se i Ira Šutina koja je dala svoj doprinos i također fotografirala događanje.

Foto: Luka Smuk

Novi mural svake godine

Nova manifestacija obuhvaća izradu murala na pročelju zida Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok  za čiju je izradu bila zadužena OKO. Radi se o našoj poznatoj svestranoj umjetnici Marini Mesar koja je izlagala od Brazila preko New Yorka, Tokija do Londona. Mural će ostaviti trajnu umjetničku vrijednost na zidu škole, ali i u vizuri samog grada. Vizualnu umjetnost u stopu je pratila i glazbena te je samo stvaranje murala bilo popraćeno glazbenom podlogom za koju je ovoga puta bio zadužen Jan Kinčl DJ, glazbenik i producent poznat na regionalnoj i lokalnoj techno house sceni. Predstavilo se i dvoje mladih umjetnika, Tihomir Krklec Afrika i Iva Habus, nekadašnji Šudigovci. Afrika je predstavio ilustracije iz posljednjeg ciklusa, a Iva svoj hand made nakit AVI. Valja reći kako Zabočka urbana kultura nije projekt koji je završio ovogodišnjim, prvim izdanjem. Intencija je da to bude događanje koje se odvija kontinuirano. Sama manifestacija planira se u kontinuitetu provoditi svake godine te se i svake godine planira grad obogatiti novim muralom kako bi Zabok kroz određeno vrijeme postao svojevrsna galerija na otvorenom.   

Foto: Luka Smuk

Marina Mesar OKO poznata je street art umjetnica čiji su radovi, slike, murali i instalacije, izlagani od Brazila preko New Yorka do Tokija, Londona… Poznata je po tome da najčešće crta crno-bijele ljude sa životinjskim glavama, obučene u odjeću iz viktorijanskog doba. - Zadnjih 15 godina jedan od glavnih motiva svih mojih radova su čovjekolike životinje, koje nam kroz svoju naraciju donose poruke osnaživanja i malih skrivenih poruka, kao i basne uz koje smo svi odrasli. Simbolika ptica me fascinira oduvijek, ne samo njihova fizička sloboda da kruže nebom i promatraju svijet iz nekih viših sfera, već simbolizam koji se proteže kroz različite religije i vjerovanja. Simbol besmrtnosti i kao nosioci duša s jednog svijeta na drugi. Djeluju toliko krhko, a opet toliko bezvremenski – Marina Mesar o svojim radovima.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook