Prethodni članak
Sljedeći članak

Bijela roda je strogo zaštićena, za namjerno uznemiravanje ili ubijanje kazna je do 200.000 kuna

Bijela roda je glavni lik u brojnim pričama i basnama. Prema predaji ta je ptica simbol velike sreće, odnosno dolaska prinove u obitelj.


Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Stoga se stanje bijelih roda pažljivo prati, ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj Europi. Još 2000. godine pokrenut je projekt praćenja roda satelitskom telemetrijom pod nazivom ''SOS Stork'' s ciljem utvrđivanja i smanjenja prijetnji sigurnosti roda, kažu u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije.

Najveći neprijatelj rode je čovjek. Upravo on presušuje močvare i bare pa tako nestaju, za rode, slasne žabe i sitne močvarne životinje. Opet je čovjek taj koji postavlja dalekovode, vjetrenjače, ilegalno i namjerno ubija rode. Pročula se vijest kako je prošle godine u Svetom Križu Začretju roda namjerno usmrćena.

Bijela roda je strogo zaštićena vrsta. Strogo zaštićene životinje zabranjeno je: namjerno hvatati ili ubijati, namjerno uznemiravati, posebno u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, hibernacije i migracije, namjerno uništiti ili uzimati jaja,namjerno uništiti, oštetiti ili uklanjati njihove razvojne oblike, gnijezda ili legla i oštetiti ili uništiti područja njihova razmnožavanja ili odmaranja.

Novčanom kaznom u rasponu od 7.000,00 do 200.000,00 kuna ovisno o težini prekršaja kaznit će se svaka fizička ili pravna osoba akonamjerno hvata ili ubija strogo zaštićene životinje, namjerno uznemirava posebno u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, hibernacije i migracije, namjerno uništava ili uzima jaja, namjerno uništava ili oštećuje ili uklanja razvojne oblike, gnijezda ili legla, oštećuje ili uništava područja razmnožavanja ili odmaranja strogo zaštićenih životinja iz prirode i njihove razvojne oblike.

Sedmu godinu za redom provedeno je prebrojavanje bijelih roda na području Krapinsko-zagorske županije sastavljeno od aktivnosti koje su uključivale prebrojavanje postojećih gnijezda bijelih roda, prebrojavanje mladih u gnijezdima te mjerenje uspješnosti gnježđenja.

Prebrojavanje se provodilo u dvije faze. U prvoj fazi između 20. travnja i 20. svibnja sakupljali su se podaci o lokacijama gnijezda i opći podaci o samom gnijezdu, dok u drugoj fazi između 15. lipnja i 10. srpnja bilježila se uspješnost gniježđenja u svim gnijezdima.

Ove godine u Krapinsko-zagorskoj županiji utvrđeno je uspješno gniježđenje na dvije lokacije u Zlatar Bistrici i Poznanovcu. Ukupno je zabilježeno 7 mladih roda. Parovi u Svetom Križu Začretju i Zlatar Bistrici ove godine nisu imali potomstvo, doznajemo iz Javne ustanove.

Međunarodni dan bijele rode obilježava se svake godine 24. kolovoza s ciljem edukacije javnosti o mjerama zaštite ove ugrožene vrste.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook