Prethodni članak
Sljedeći članak

BEZ PROMILA: Vožnja i alkohol ne idu zajedno


Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u Zaboku je danas održana konferencija Mladi alkohol i vožnja, u sklopu projekta Bez promila.

Projekt se financira sredstvima MUP – a, a provodi ga Mreža udruga Zagor uz partenrstvo Policijske uprave krapinsko – zagorske i Krapinsko – zagorske županije.

Ivana Radanović, koordinatorica Mreže udruga Zagor, rekla je da se projekt na području Krapinsko – zagorske županije provodi već 10 godina. - Namijenjen je prevenstveno završnim razredima srednjih škola s područja naše županije, ali i autoškolama, odnosno mladima koji tek polažu vozački ispit. Cilj projekta je smanjenje broja prometnih nesreća uzrokovanih alkoholom među mladim vozačima i vozačicama. Svake godine nadopunjujemo naše aktivnosti i proširujemo ih, ovisno o financijskim sredstvima i radimo razne aktivnosti, ali bazične aktivnosti projekta su akcije u srednjim školama s tzv. pijanim naočalama, predavanja za srednje škole i autoškole te provedba medijske kampanje o podizanju svijesti o posljedicama koje mogu nastati konzmacijom alkohola i vožnje – rekla je Radanović.
Dodala je da je ove godine u sklopu projekta provedeno 28 akcija u srednjim školama sa 600 učenika završnih razreda, 6 predavanja u srednjim školama i 9 predavanja i akcija u autoškolama, odnosno bilo je više od 1000 mladih, direktnih korisnika projekta.

Jasna Petek, zamjenica župana, rekla je da je projekt Bez promila hvalevrijedan iz više razloga. - Obrađuje vrlo važnu temu, a to je savjest i način vožnje mladih vozača. Provodi se u sinergiji udruga mladih, PU KZ i KZŽ, koja velikim dijelom podupire rad Mreže udruga mladih. Jako je važno kada o toj temi, vožnji, mladim vozačima, vožnji pod utjecajem alkohola, progovaraju vršnjaci, jer su im oni bliži i to je velika vrijednost projekta. Važno je educirati i informirati mlade, ali i cijelu zajednicu te informirati mlade da svoje slobodno vrijeme mogu provoditi i zabavljati se bez alkohola i ostalih opijata – istaknula je Petek.

Tamara Benčić, psiholog iz Zavoda za javno zdravstvo KZŽ, rekla je da u praksi ima svega. - Od mladih koji eksperimentiraju s alkoholom, i ne samo alkoholom, već i drugim psihoaktivnim tvarima, do mladih koji na sreću to ne rade, ali izloženi su alkoholizmu u obitelji i tu nastaju razni problemi, od emotivnih poteškoća, problema u ponašanju i cijeli spektar drugih problema – kaže Benčić.


Miron Huljak iz Službe prometne policije Ravnateljstva policije, rekao je da se kroz Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa određena sredstva svake godine daju za ovakve preventivne projkete jer su prepoznati kao bitna priča koja treba pridonijeti višoj sigurnosti cestovnog prometa. - Konkretno ovaj projekt već 10 godina se sufinancira tim sredstvima i definitivno daje rezultate. Primjerice, skinuo je stigmu i stereotip da su u Zagorju svi uvijek pijani. To je ispaklo kao kontra priča, to je skroz drugačije, i vjerujem da je i ovaj projekt pridonio tome. Mladima se pokušava ugraditi u svijest da vožnja i alkohol ne idu zajedno – rekao je Huljak.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook