Prethodni članak
Sljedeći članak

[BEZ KONKURENCIJE NAJVEĆE] Gljivarenje v Stubakima tokom dana obišlo nekoliko tisuća posjetitelja

Bogati program odvijao se tijekom cijeloga dana, za one od 8 do 88


Manifestacija Gljivarenje v Stubakima danas je ponovo dokazala zbog čega ima tradiciju dugačku već 23 godine. U Pili se danas, naime, okupilo na stotine gljivara te je događanje kroz dan obišlo nekoliko tisuća posjetitelja, ljubitelja gljiva i prirode.

Dan je započeo branjem gljiva u šumi, odakle su gljivari donijeli pune košare raznovrsnih gljiva, stoga ne čudi da se najviše zainteresiranih posjetitelja okupljalo upravo kod stola gdje je bila postavljena velika izložba gljiva. O vrstama i njihovoj jestivosti, odnosno otrovnosti, govorio je determinator gljiva Mladen Strižak, koji to zaduženje na ovoj manifestaciji ima od samog početka.

Strižak je zainteresiranima objašnjavao gljivu po gljivu, ističući njezine kvalitete, odnosno opasnosti, pa je tako bilo vrlo otrovnih gljiva, ali i onih malo manje otrovnih, koje izazivaju probavne smetnje, na što je Strižak posebno upozoravao. Iako se uglavnom svi najviše vesele vrganjima, Strižak je isticao posebnosti drugih gljiva, koje su na ovim područjima manje poznate, no itekako su vrlo jestive i odlične kvalitete.

Osim u učenju o gljivama, posjetitelji su ponajviše uživali u gljivarskim delicijama koje su pripremile topličke udruge, na red se čekalo za gljivarski i lovački gulaš te jaja s gljivama koje su nestale u gotovo dva sata, a tu su bili i odlični deserti, slastice s gljivama, ali i tradicijski domaći kolači te pečeni kesteni i vina topličkog kraja.

Najmlađi su se posebno veselili vožnji konjskom zapregom i kazališnoj predstavi koja govori o povezanosti čovjeka s prirodom i životinjama, dok su oni malo stariji kućama mogli ponijeti razne domaće proizvode, poput prirodnih sokova i zimnice, meda, bučinog ulja te suvenira i raznih rukotvorina.

Manifestaciju su, osim posjetitelja iz raznih dijelova Zagorja, kao i mnoštvo Zagrepčana koji su stigli vlastitim, ali i besplatnim ZET – ovim autobusima, obišli saborski zastupnik Žarko Tušek te pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek. Gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, koji je pokazao zadovoljstvo što se nalazi ovom prigodom u Stubakima, dočekao je načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak, a kočijom povezao predsjednik Udruge uzgajivača konja KZŽ Mirko Majsec.

Podijeljene su i nagrade za najljepše gljivarske košare, a tijekom dana odvijao se i kulturno – umjetnički program, dok su za glazbu bili zaduženi Tamburaški sastav Pet za 5.

Nakon prošlih nekoliko godina, kada je posjećenost bila znatno manja, Gljivarenje v Stubakima ponovo je postala jedna od najposjećenijih manifestacija u županiji, stoga su i organizatori danas i više nego zadovoljni. – Zaista smo dali sve snage i trud zadnja dva mjeseca u pripreme, stoga bih zahvalila svim udrugama, volonterima i entuzijastima koji su svesrdno pomagali u realizaciji. Potrudili smo se da ponuda i program budu raznoliki, nit vodilja bila nam je da zadovoljimo one od 8 do 88 godina – rekla nam je direktorica Turističke zajednice Stubičkih Toplica Bernarda Ivček. Sudeći po posjećenosti i komentarima posjetitelja, u tome su zaista i uspjeli.

Manifestaciju su, uz Turističku zajednicu, organizirali i Radno tijelo za turizam i promidžbu Stubičkih Toplica uz pomoć topličkih udruga, a pod generalnim pokroviteljstvom Općine Stubičke Toplice.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook