Prethodni članak
Sljedeći članak

Beroš za Index potvrdio da je pogrešku učinila medicinska sestra. Ravnatelj bolnice: Plakali smo i mi i obitelj

Muškarac (62) preminuo je u čakovečkoj bolnici zbog greške prilikom hemodijalize, a Index doznaje kako je pogrešku učinila medicinska sestra, što im je potvrdio ministar zdravstva Vili Beroš.


-Čuo sam se s ravnateljem, rekao mi je da je došlo do neočekivane greške koja je završila tragično. Poduzet je unutrašnji nadzor u bolnici, a Ministarstvo će također poslati zdravstvenu inspekciju da utvrdi što se dogodilo i kako je došlo do greške. Javnost ćemo potom izvijestiti što se dogodilo, izražavamo žaljenje zbog ovog događaja. No bez obzira na težak i tragičan događaj, moramo reći kako je riječ o rijetkom izuzetku jer se slični događaji ne ponavljaju u našim bolnicama", rekao je ministar Beroš za Index.hr

Istaknuo je kako će, nakon što dobiju sve izvide nadzora, poduzeti daljnje korake.

"Ovdje nije riječ o liječničkoj grešci", rekao je Beroš, a kada su ga pitali je li grešku učinila medicinska sestra, odgovorio je potvrdno. Na pitanje što će biti dalje, kazao je kako treba pričekati da zdravstvena inspekcija utvrdi što se točno dogodilo i kako je došlo do greške. "Ako bude potrebe, onda će se sve slati i na DORH, tako to bolnice rade. I onda je dalje sve na institucijama", rekao je Beroš. 

O događaju je izvijestila sama Županijska bolnica Čakovec.

"Izvješćujemo Vas da se dana 29.09.2020. godine u Županijskoj bolnici Čakovec dogodio neočekivani neželjeni događaj s posljedicom smrtnog ishoda. Pacijentu A.T., 1958. godište, kome je izrečena mjera samoizolacije zbog kontakta s pozitivnom osobom na covid-19, dana 29. rujna 2020. godine je učinjena planirana rutinska terapija hemodijalize. Tijekom postupka je intravenski primijenjeno nedozvoljeno sredstvo koje se inače rutinski primjenjuje u lokalnoj primjeni kod takvih i sličnih postupaka", stoji u priopćenju iz bolnice.

"Unatoč momentalno poduzetim mjerama maksimalnog intenzivnog i reanimacijskog liječenja je nastupilo multiorgansko zatajenje organa i smrt pacijenta te je indicirana obdukcija. Unutar Županijske bolnice Čakovec provode se propisani postupci i procedure radi razjašnjenja neočekivanog neželjenog događaja. O navedenom događaju je obaviješteno nadležno Ministarstvo i sve nadležne institucije", stoji u priopćenju.

"Županijska bolnica Čakovec i svi njeni djelatnici obitelji preminulog izražavaju duboku sućut", dodaju.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak za Index je rekao da su primili dvojicu sinova preminulog pacijenta i sve im objasnili. "Plakali smo i mi i oni", rekao je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook