Prethodni članak
Sljedeći članak

Beroš: ‘U crvenom smo. Rezultat je to dijelom necijepljenja i nepridržavanja epidemioloških mjera’

Premijer Plenković kaže da je ulazak Hrvatske u crveno na ECDC-ovoj karti očekivan


Hrvatska se zacrvenila na novoj karti raširenosti koronavirusa koju je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio danas. Prelazak cijele Hrvatske u crveno bio je očekivan pošto je broj zaraženih u zadnjih tjedna dana porastao za 50 posto. Jučer je tako zabilježeno 1237 novih zaraženih, a prošlu srijedu ih je bilo 805.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200 zaraženih na 100.000 stanovnika, s udjelom pozitivnih među testiranima većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500. Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Premijer Andrej Plenković rekao je na sjednici vlade u četvrtak da je ulazak Hrvatske u crveno na ECDC-ovoj karti očekivan, budući da smo suočeni s puno zaraznijim, delta sojem, piše Index.hr.
"Prema karti ECDC-a, Hrvatska je danas, nakon cijeloga ljetnog perioda u narančastom i zelenom, sada u crvenom, i to je očekivano s obzirom na porast broja zaraženih", rekao je Plenković.
Oglasio je se i ministar Vili Beroš."U crvenom smo. Rezultat je to dijelom necijepljenja i nepridržavanja epidemioloških mjera. Izlaz je u što većem broju cijepljenih, čime se podiže razina zaštite svih!" napisao je Beroš na Twitteru.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook