Prethodni članak
Sljedeći članak

Beroš: Svaka županija imat će po jedan dom zdravlja, HZZO će dobiti ovlasti za prekid bolovanja

Ministar je najavio i državno preuzimanje županijskih bolnica


Ministar Vili Beroš na konferenciji „MedMed 2022“ u organizaciji Zbora zdravstvenih i medicinskih novinara Hrvatskog novinarskog društva i uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravstva, koja se danas održava u Grožnjanu, predstavio je neke reformske mjere u primarnoj i bolničkoj zdravstvenoj zaštiti.

Osim u Zagrebu gdje je velik broj stanovnika, svaka županija imat će po jedan dom zdravlja, a kako bi se specijalističke usluge približile pacijentima, bolnički će se specijalisti uključiti u rad u domovima zdravlja, piše Večernji.hr.

Djelatnost sanitetskog prijevoza pripojit će se hitnoj medicini. HZZO će dobiti ovlasti za prekid bolovanja, pokaže li se opravdanim, najavi je ministar, kao i državno preuzimanje županijskih bolnica. - Usmjereni smo na jačanje dnevnih bolnica te smanjivanje broja kreveta. Modernizacijom bolničkog sustava jačat će se dnevne bolnice uz postepeno smanjenje akutnih stacionarnih kapaciteta. Mjera mora odgovoriti na aktualne potrebe stanovništva stoga uključuje i povećanje kapaciteta za palijativnu skrb i dugotrajno liječenje – kazao je ministar te najavio i kategorizaciju bolnica, čime će se definirati djelatnosti koje će pojedina bolnica obavljati i njihova razina.

Uvođenjem registara kvalitete i praćenje ishoda liječenja omogućit će se usporedba različitih terapeutskih tretmana i optimiziranje troškova utvrđivanjem samo onih najučinkovitijih. - Imamo kvalitetne zdravstvene radnike, ali isto tako tražimo i kvalitetnu zdravstvenu uslugu koju ćemo dodatno vrednovati i kroz novi model ugovaranja zdravstvene zaštite i kroz novi model plaćanja zdravstvenih ustanova – poručio je ministar Beroš.

 - Privatni sektor u zdravstvu je sastavni dio našeg ukupnog zdravstvenog sustava, ali ne može i ne smije biti nadomjestak neučinkovitosti javnog zdravstvenog sustava. Dobar i učinkovit rad želimo dodatno stimulirati u javnom zdravstvu, ali isto tako ne zatvaramo oči pred problemom zanemarivanja radnih obveza pojedinaca u matičnim ustanovama u korist dopunskog rada u privatnoj praksi. Odnosi se moraju urediti tako da se jasno znaju granice gdje završava jedno, a počinje drugo. - Ne gajim iluzije da će biti lako i jednostavno ostvariti reformu zdravstva, ali zaziranjem od promjena na prvom koraku, ostavlja nas u postojećem status quo s kojim je malo tko zadovoljan – ustvrdio je ministar zdravstva, piše Večernji.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook