Prethodni članak
Sljedeći članak

Benčić otkrila što će napraviti kada dođu na vlast: 'Osigurat ćemo besplatni pobačaj'


Prva stvar koju idemo mijenjati je besplatan pobačaj u svim bolnicama u Hrvatskoj, rekla je u nedjelju Sandra Benčić iz Možemo! koji su predstavili svoje programske prioritete za nadolazeće parlamentarne izbore. Otkrila je i da će besplatni pobačaj uvrstiti u Ustav, pišu 24sata.

- Ustav se mijenja na dva načina dvotrećinskom većinom u Saboru i referendumom. Kada pričamo o LGBTQ mi ne razlikujemo bilo koji oblik zajedničkog života na temelju rodne diskriminacije. Svi smo u ovoj zemlji jednaki. Isto i posvajanje djece, razlikovanje neće postajati - rekla je Benčić.

Kao jedan od ključnih prioriteta istaknula je poglavlje zelene i otvorene ekonomije.

- Zelena Hrvatska, promjena ekonomskog modela s ovog kojeg sada imamo u ekonomiju koja stvara. Za tu ekonomiju trebaju nam nacionalna partnerstva između države, javnog i privatnog sektora na ključnim područjima koje smo odabrali za razvoj. To je energetika, proizvodnja hrane, farmaceutika, taj dio zdravstva i još niz područja koje smo ovdje istaknuli, kao što je primjerice mobilnost i javni prijevoz te sva ta industrija koja se oko toga razvija - kaže Benčić.

Dodala je i da će podignuti ulaganja u znanost, istraživanje te inovacije, a to uključuje u visoko obrazovanje.

- Jedan od prvih poteza koji će itekako imati efekt je uvođenje zelene javne nabave za sve naše proizvođače hrane, što znači da će cjelokupni javni sektor otkada mi dođemo na vlast nabavljati hranu od lokalnih proizvođača izravno, bez posrednika tako da će oni biti u prednosti, zbog kratkoće lanca u odnosu na uvoznike i trgovačke lance. Prve vidljive poteze već smo najavili, to je ukidanje Lex AP-a i smjena Turudića, to je odmah korak za smanjenje priljeva predmeta na sudove, kako bi se sudovi mogli posvetiti građanima i gospodarstvu - otkrila je Benčić.

To bi konkretno značilo da će se sporovi unutar državne uprave, lokalne samouprave te javnih tijela rješavati u Centrima za Mirenje. Tomislav Tomašević istaknuo je da će uskoro objaviti cijeli program.

- Tu su zelena i otporna ekonomija, društvo jednakih ljudi u svakom segmentu. Tu je reforma javnog sektora kako bi bio efikasniji i kvalitetnije pružao javne usluge građanima. Tu je i ravnopravnost građana u svakom smislu. Za nas ne postoje dvije Hrvatske, za nas postoji jedna Hrvatska jednakih ljudi. Tako bi trebalo biti - rekao je Tomašević.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook