Prethodni članak
Sljedeći članak

BELJAK: 'Stubičke su posljednjih 20 godina zapostavljene krivim političkim potezima, a sada više nema prepreka da se turizam vrati u punom sjaju'

Načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak zadovoljan je, kaže, 2019. godinom u kojoj su realizirani veliki projekti, a i zbog najava budućih ulaganja koja će podići turizam


Unatoč izazovnoj godini u Stubičkim Toplicama, načelnik kaže kako je izrazito zadovoljan, budući da su završena tri velika projekta. Još početkom godine završila je obnova Osnovne škole Vladimir Bosnar. – U sklopu obnove stavljena je nova termo fasada te smo zamijenili sva rasvjetna tijela led rasvjetom i promijenili stolariju, tako da možemo reći da nam je to bio prvi projekt koji smo završili u 2019., a započeli još 2018. Vrijednost toga projekta bila je 2 i pol milijuna kuna, od čega je polovica sufinancirana iz dva fonda, a ostatak iz općinskog proračuna – rekao je načelnik Beljak.

Otvoreno reciklažno dvorište

Govorio je i o drugom velikom projektu, a to je rekonstrukcija i modernizacija javne rasvjete. – Kompletno smo sve svjetiljke zamijenili novim energetski učinkovitim led lampama, ali smo rasvjetu proširili i na određena mjesta gdje rasvjete nije bilo te na određena mjesta prema opravdanim zahtjevima mještana – kaže načelnik. Ove je godine realiziran još jedan projekt vrlo važan za Stubičke Toplice, a to je izgradnja reciklažnog dvorišta. Vrijednost toga projekta je 4.8 milijuna kuna, što se financiralo iz EU fondova u visini od 3.9 milijuna kuna. Od preostalih 900 tisuća kuna Općina je dobila još 460 tisuća kuna od Fonda za sufinanciranje EU projekata, a oko pola milijuna kuna išlo je iz općinskog proračuna. - Reciklažno dvorište smo otvorili 26. rujna i dosad smo zadovoljni reakcijom mještana. Puno je dolazaka, dostavljeno je oko 20 tona otpada koji se selektira, privremeno skladišti i dalje vozi na ponovnu uporabu. Tako da smo zadovoljni, jer otpad ne završava na neželjenim mjestima, a smanjili smo i dio otpada koji se odlaže na odlagališta i time doprinijeli zaštiti okoliša – rekao je načelnik Beljak, dodavši još kako je nedavno završena rekonstrukcija nerazvrstane ceste u Strmcu Stubičkom, u vrijednosti gotovo 400 tisuća kuna, za što je Općina preko programa podrške brdsko – planinskim područjima dobila 158 tisuća kuna. Sve su drugo tijekom godine bila redovna održavanja komunalne infrastrukture, u što je uloženo nešto više od milijun kuna.

Saga oko Slamarice i rast turizma

U godini na izmaku puno se govorilo o Slamarici koja je pred raspadanjem. Hoće li ili neće biti referenduma, tko će ju obnoviti i kupiti, zbog čega se dopušta da kulturno dobro od lokalnog značaja propada... Njezinom kupnjom nazire se jedan pozitivan kraj ove priče, koja bi mogla biti novi početak proširenja turističke priče koja se ponovo počela događati u Stubakima.
– Najvažnije je da je Slamarica sada dobila novog vlasnika, koji je dao riječ da će ju ponovo vratiti u ono nekadašnje stanje i funkciju, jednog ugostiteljskog objekta s istom namjenom kao i prije i istog izgleda i vjerujem da će novi vlasnici to obećanje i ispuniti – kaže Beljak. Nove je vlasnike dobio i Hotel Matija Gubec, a obzirom na izgradnju velikog bazena Specijalne bolnice za medicijsku rehabilitaciju koja je u tijeku te najave o izgradnji malih bazena i hotela, očekuje se veliki turistički pomak u Stubakima u narednim godinama. – Stubičke su posljednjih 20 godina zapostavljene, zaslugom krivih poteza u prošlosti što se tiče politike i privatizacije, no stvari se polako odmotavaju i sada nema prepreka da se sve to skupa obnovi i stavi u funkciju. Svi ovi planovi daju preduvjete da u sljedećim godinama imamo još veći broj dolazaka turista – rekao je načelnik, istaknuvši kako je u Stubičkim Toplicama broj noćenja bio ispod 5 tisuća dok još hotel nije radio, a sada je ta brojka narasla na preko 75 tisuća, gdje dvije trećine noćenja nosi upravo hotel, a ostalo Specijalna bolnica u objektu Makismilijan koji je otvoren za vanjske goste te privatni iznajmljivači.

Dogradnja škole i nova sportska dvorana

U 2020. godini najveći prioritet i zadatak je proširenje Osnovne škole i izgradnja školske dvorane. – Jedna smo od rijetkih škola koja nema dvoranu, a s druge strane, imamo sve veći broj učenika i sadašnji prostori škole postaju tijesni. Dogradnjom bismo osigurali i uvjete za jednosmjensku nastavu i prostor za produženi boravak, što nam je također velika želja. Naime, puno nam se mladih obitelji doseljava u Stubičke Toplice, kojima bi organizacijom produženog boravka u školi bilo puno lakše planirati obaveze. Mislim da bi to bio još jedan dodatni magnet za privlačenje mladih obitelji u Stubake, da im i to pružimo uz školu, vrtić i programe sufinanciranja mladih i većih uzrasta – najavio je načelnik Beljak, rekavši kako se nada da će u sljedećoj financijskoj omotnici EU fondova biti moguće prijaviti projekt dogradnje škole i izgradnje školske sportske dvorane, kako bi Općina taj projekt lakše i čim prije realizirala.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook