Prethodni članak
Sljedeći članak

Bazilika i Crkva na otvorenom obranjeni, izgorjele gospodarske zgrade – šteta ogromna

U požaru nitko nije stradao, a o uzroku će se više znati nakon očevida


Ujutro nešto prije 3 sata izbio je veliki požar u dvorištu Svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Riječ je gospodarskim zgradama, koje su većim dijelom i veliko kulturno dobro, i koje je uz samu Baziliku MBB-e i Svetište projektirao Herman Bolle. U današnje vrijeme, te prostorije imaju vrlo važne funkcije u radu Svetišta. Tu je župna dvorana za mlade i za kateheze, koja je potpuno izgorjela, zatim prostorija za župni Caritas, na kojoj je također velika šteta, ali nije u potpunosti izgorjela, te nova prostorija tzv. pjevaona, koja je namijenjena za probe župnog zbora i zbora mladih. Njezinu su unutrašnjost vatrogasci uspjeli spasiti, no krovište je u većoj mjeri izgorjelo. Također, ogromna je šteta nakon što je u potpunosti izgorjela prostorija gdje je smještena tehnika Crkve na otvorenom, koja služi za prijenos mise. Stradala je kompletna tehnika.

Po dojavi na požarište su vrlo brzo izašli vatrogasci ZJVP Zabok – ispostava Marija Bistrica, a nakon njih i članovi DVD-a Marija Bistrica. S obzirom na razmjere, podignuta su i Dobrovoljna vatrogasna društva Tugonica-Podgrađe i Laz iz VZO Marija Bistrica, kao i DVD Bedekovčina sa auto cisternom. Pristigla je i tročlana posada ZJVP Zabok iz samog Zaboka, kao i još nekoliko članova, koji su bliže Mariji Bistrici, pa su podignuti kao dodatne snage. Ukupno je na intervenciji bilo preko 30 vatrogasaca, sa 7 vozila - 5 navalnih i 2 autocisterne. Požar je lokaliziran oko 3.30, a vrlo brzo i ugašen, no sanacija još uvijek traje, pa je 10-tak vatrogasaca i dalje na požarištu. O uzroku se još ne može govoriti, više će se znati nakon očevida, kao i o šteti, koja je zasigurno ogromna. Vrlo brzo po dojavi na intervenciju je stigao i predsjednik VZKZŽ-e Stjepan Skuliber, a stigli su i zapovjednik VZKZŽ-e Marijan Lovrenčić i zapovjednik ZJVP Zabok Dražen Sinković. Također, mjesto požara posjetili su i župan KZŽ-e Željko Kolar, te načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički i predsjednik Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica Teodor Švaljek.

Prikupili smo i prve izjave…

- Požar se dogodio na gospodarskom objektu. Vatrogasci su uzbunjeni u 2:55. Dolaskom na mjesto intervencije otvoreni plamen je već zahvatio krovište. Vatrogasci su dobro djelovali i reagirali. Na požarište je prvo stigla dislocirana postrojba Zagorske javne vatrogasne postrojbe i DVD-a Marija Bistrica s dva vozila, a poslije je došlo i treće vozilo DVD-a Tugonica Podgrađe te navalno vozilo DVD.a Laz, Zagorske javne vatrogasne postrojbe iz Zaboka te autocisterna iz DVD-a Bedekovčina zbog potrebe za vodom. Vatrogasci su dobro odgvorili na ovaj veliki izazov i spriječili su daljnje širenje požara. Požar se zaustavio u normalnom srazmjeru i nije se proširio na crkvu na otvorenom te na druge gospodarske zgrade. Šteta je velika – rekao je Stjepan Skuliber, predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ.

– Te su zgrade dosta stare, to je jedno kulturno – umjetničko dobro, ali ono što je najvažnije je da nema nikakvih žrtava. To su prostori u kojima ne žive ljudi nego prostori u kojima imamo župnu katehezu i probe zbora te u kojima hodočasnici ponekad spavaju za vrijeme velikih hodočašća - rekao je rektor Svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoj Matošević.

Materijalna šteta zasigurno jako velika, no trebat će se još sve procijeniti. - Želio bih zahvaliti našim vatrogascima, ponajprije iz Marije Bistrice koji su prvi stigli na požarište, a onda isto tako i iz Tugonice, Selnice i drugih mjesta koji su došli stvarno vrlo brzo i uspjeli iskontrolirati ovaj požar, ugasiti ga, a još su uvijek ovdje da sve do kraja ugase. Od srca im im zahvaljujem. Polako, uz pomoć Božju i Majke Božje Bistričke siguran sam da ćemo ovo obnoviti – zaključio je rektor Matošević.

Požar  se dogodio, hvala dragom Bogu u ovom gospodarskom dijelu, ali bez obzira na to, sve je to dio Bolleove arhitekture našeg Svetišta. Sretni da nam je javna vatrogasna postrojba tu u Mariji Bistrici i da su u roku od nekoliko minuta pristigli na požarište i lokalizirali ga. Bez obzira što je šteta velika, nije zahvatilo cijelo Svetište. Vjerujem da ćemo to svi zajedno sanirati i da će izgledati još bolje nego što je izgledalo sada - rekao je načelnik Marije Bistrice Josip Milički.


- Ono što je najvažnije je da nema ljudskih žrtva, a zahvaljujući brzo i pravovremenoj intervenciji naše vatrogasne postrojbe, ali i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Marije Bistrice i okolice spriječena je veća materijalna šteta – rekao je zagorski župan Željko Kolar te dodao da nam je sada svima zadatak organizirati se i vratiti sve u prvobitno stanje.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook