Prethodni članak
Sljedeći članak

Bazilika i Crkva na otvorenom obranjeni, izgorjele gospodarske zgrade – šteta ogromna

U požaru nitko nije stradao, a o uzroku će se više znati nakon očevida


Ujutro nešto prije 3 sata izbio je veliki požar u dvorištu Svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Riječ je gospodarskim zgradama, koje su većim dijelom i veliko kulturno dobro, i koje je uz samu Baziliku MBB-e i Svetište projektirao Herman Bolle. U današnje vrijeme, te prostorije imaju vrlo važne funkcije u radu Svetišta. Tu je župna dvorana za mlade i za kateheze, koja je potpuno izgorjela, zatim prostorija za župni Caritas, na kojoj je također velika šteta, ali nije u potpunosti izgorjela, te nova prostorija tzv. pjevaona, koja je namijenjena za probe župnog zbora i zbora mladih. Njezinu su unutrašnjost vatrogasci uspjeli spasiti, no krovište je u većoj mjeri izgorjelo. Također, ogromna je šteta nakon što je u potpunosti izgorjela prostorija gdje je smještena tehnika Crkve na otvorenom, koja služi za prijenos mise. Stradala je kompletna tehnika.

Po dojavi na požarište su vrlo brzo izašli vatrogasci ZJVP Zabok – ispostava Marija Bistrica, a nakon njih i članovi DVD-a Marija Bistrica. S obzirom na razmjere, podignuta su i Dobrovoljna vatrogasna društva Tugonica-Podgrađe i Laz iz VZO Marija Bistrica, kao i DVD Bedekovčina sa auto cisternom. Pristigla je i tročlana posada ZJVP Zabok iz samog Zaboka, kao i još nekoliko članova, koji su bliže Mariji Bistrici, pa su podignuti kao dodatne snage. Ukupno je na intervenciji bilo preko 30 vatrogasaca, sa 7 vozila - 5 navalnih i 2 autocisterne. Požar je lokaliziran oko 3.30, a vrlo brzo i ugašen, no sanacija još uvijek traje, pa je 10-tak vatrogasaca i dalje na požarištu. O uzroku se još ne može govoriti, više će se znati nakon očevida, kao i o šteti, koja je zasigurno ogromna. Vrlo brzo po dojavi na intervenciju je stigao i predsjednik VZKZŽ-e Stjepan Skuliber, a stigli su i zapovjednik VZKZŽ-e Marijan Lovrenčić i zapovjednik ZJVP Zabok Dražen Sinković. Također, mjesto požara posjetili su i župan KZŽ-e Željko Kolar, te načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički i predsjednik Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica Teodor Švaljek.

Prikupili smo i prve izjave…

- Požar se dogodio na gospodarskom objektu. Vatrogasci su uzbunjeni u 2:55. Dolaskom na mjesto intervencije otvoreni plamen je već zahvatio krovište. Vatrogasci su dobro djelovali i reagirali. Na požarište je prvo stigla dislocirana postrojba Zagorske javne vatrogasne postrojbe i DVD-a Marija Bistrica s dva vozila, a poslije je došlo i treće vozilo DVD-a Tugonica Podgrađe te navalno vozilo DVD.a Laz, Zagorske javne vatrogasne postrojbe iz Zaboka te autocisterna iz DVD-a Bedekovčina zbog potrebe za vodom. Vatrogasci su dobro odgvorili na ovaj veliki izazov i spriječili su daljnje širenje požara. Požar se zaustavio u normalnom srazmjeru i nije se proširio na crkvu na otvorenom te na druge gospodarske zgrade. Šteta je velika – rekao je Stjepan Skuliber, predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ.

– Te su zgrade dosta stare, to je jedno kulturno – umjetničko dobro, ali ono što je najvažnije je da nema nikakvih žrtava. To su prostori u kojima ne žive ljudi nego prostori u kojima imamo župnu katehezu i probe zbora te u kojima hodočasnici ponekad spavaju za vrijeme velikih hodočašća - rekao je rektor Svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoj Matošević.

Materijalna šteta zasigurno jako velika, no trebat će se još sve procijeniti. - Želio bih zahvaliti našim vatrogascima, ponajprije iz Marije Bistrice koji su prvi stigli na požarište, a onda isto tako i iz Tugonice, Selnice i drugih mjesta koji su došli stvarno vrlo brzo i uspjeli iskontrolirati ovaj požar, ugasiti ga, a još su uvijek ovdje da sve do kraja ugase. Od srca im im zahvaljujem. Polako, uz pomoć Božju i Majke Božje Bistričke siguran sam da ćemo ovo obnoviti – zaključio je rektor Matošević.

Požar  se dogodio, hvala dragom Bogu u ovom gospodarskom dijelu, ali bez obzira na to, sve je to dio Bolleove arhitekture našeg Svetišta. Sretni da nam je javna vatrogasna postrojba tu u Mariji Bistrici i da su u roku od nekoliko minuta pristigli na požarište i lokalizirali ga. Bez obzira što je šteta velika, nije zahvatilo cijelo Svetište. Vjerujem da ćemo to svi zajedno sanirati i da će izgledati još bolje nego što je izgledalo sada - rekao je načelnik Marije Bistrice Josip Milički.


- Ono što je najvažnije je da nema ljudskih žrtva, a zahvaljujući brzo i pravovremenoj intervenciji naše vatrogasne postrojbe, ali i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Marije Bistrice i okolice spriječena je veća materijalna šteta – rekao je zagorski župan Željko Kolar te dodao da nam je sada svima zadatak organizirati se i vratiti sve u prvobitno stanje.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program