Prethodni članak
Sljedeći članak

Balkanski dileri kokainom 'otvorili ordinacije' po Zagorju. Unajmljuju klijeti, kuće

U svom današnjem izdanju, tiskani tjednik Zagorski list donosi detalje prošlotjedne policijske akcije


Fotografija je ilustrativnog karaktera. (Foto: Screenshoot You Tube)

Proteklog tjedna PNUSKOK je uhitio četiri osobe koje se sumnjiče da su osnovale zločinačko udruženje koje se bavilo nabavkom, skladištenjem, prijevozom i preprodajom kokaina. Velika akcija, osim u Zagrebu, odvijala se i na području Krapinsko – zagorske županije proteklog utorka, kad su mnogi Zagorci na društvenim mrežama objavljivali kako policija na području Grabrovca i okolice Zaboka, Mokrica i Krapinskih Toplica provodi 'neku akciju' u kojoj je sudjelovao i policijski helikopter. No, Policijska uprava krapinsko – zagorska o tome nije imala informacija, budući da ona nije sudjelovala u toj akciji, tako da smo čak i na one osnovne informacije trebali čekati očitovanje iz zagrebačke središnjice.

 

Objava policije

Konačno, dva dana kasnije, Ravnateljstvo policije objavilo je kako je zagrebačka služba PNUSKOK-a (policijski USKOK) zajedno s USKOK-om provela kriminalističko istraživanje nad četiri osobe, „dva državljana Sjeverne Makedonije (1965. i 1996.), jednom državljankom Sjeverne Makedonije i Bugarske (1975.) i jednom hrvatskom državljankom (1990.) zbog sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja“. Kako su pojasnili, istraga je utvrdila sumnju da je 'glava' ove organizacije bio 57-godišnji Makedonac, koji je ostalu trojku povezao i organizirao u zajedničke kriminalne rabote. „Prvoosumnjičeni 57-godišnjak je nabavljao veću količinu kokaina, koju je uskladištio na za to ranije određenim adresama, a drogu bi kasnije preuzimao, dok su osumnjičene pazile da preuzimanje prođe bez ometanja, odnosno bile su izvidnica prvoosumnjičenom te ga obavještavale o svim aktivnostima i pojavama koje bi mogle ugroziti daljnji transport i prodaju kokaina. Nadalje, 47-godišnjakinja i 31-godišnjakinja su prevozili ostale članove zločinačkog udruženja i to 57-godišnjaka i 26-godišnjaka koji je bio zadužen za prihvat i čuvanje droge te njenu distribuciju. Svi navedeni postupali su po uputama i izvršavali zadaće koje im je dao 57-godišnjak.“, objavilo je ravnateljstvo policije.

 

Zaplijena droge, novca i oružja

Iako je čitava PNUSKOK-ova akcija započela u Zagrebu, ona se na kraju proširila i na dijelove Zagrebačke, ali i Krapinsko – zagorske županije, gdje su osumnjičeni imali određene 'urede', odnosno, nekretnine koje su koristili što za boravak, što za skladištenje droge i zarađenog novca.  - Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja, temeljem naloga nadležnog suda provedena je pretraga stana i drugih prostorija na području Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije, a koje koriste osumnjičeni 57-godišnjak, 47-godišnjakinja i 26-godišnjak. U pretragama je pronađeno i oduzeto oružje (revolver, dva pištolja od kojih jedan s prigušivačem) i više komada streljiva, bankovne kartice, mobiteli, 189 400 eura, 5 100 kuna te četiri kilograma kokaina. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – kažu iz Ravnateljstva policije.

 

Akcija u Zagorju

Iako policija još uvijek ne otkriva detalje, neslužbeno smo doznali da je kokain pronađen u jednoj klijeti u Grabrovcu kod Zaboka, koju je ova dobro organizirana narko skupina iznajmila upravo kako bi u njoj 'poslovala u miru', no, to nije jedina nekretnina koju su koristili u Zagorju. Naime, kako smo također neslužbeno doznali, balkanska dilerska četvorka iznajmila je i jednu kuću u samom centru Krapinskih Toplica. Iako, doduše, prilikom policijske pretrage u toj kući navodno nije pronađena droga, u njoj je pronađeno oružje i pozamašna količina novca, preciznije, eura. Na kraju, koliko smo uspjeli doznati, ova četvorka nije uhićena u sklopu velike akcije koja se diljem balkanskih zemalja nedavno provodila protiv balkanskih narkokartela i u kojima je uhićeno par stotina osoba. No, isto tako, ne treba nas čuditi da su u posljednje vrijeme sve češće vijesti o tome da su u Hrvatskoj uhićene manje ili veće skupine dilera iz Srbije, Bugarske ili Makedonije. Naime, prema nekim procjenama, balkanski narkokartel drži oko pedeset posto europskog tržišta, što ga bez sumnje čini jednim od najjačih ili barem najaktivnijih u Europi, tako da ćemo se, nažalost, na njihovu prisutnost morati naviknuti i u Zagorju, jer, uhićenjima jednih, ne prestaje prljava narko rabota, već je redovito vrlo brzo preuzimaju drugi. Ono što mi kao građani možemo, ali i obavezno trebamo raditi, jest sve samo ne šutjeti o tome.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook