Prethodni članak
Sljedeći članak

Austrijski koncern kreće s izgradnjom nove velike tvornice u Zaboku


Veliki austrijski koncern, Austrotherm, započinje s izgradnjom prvog pogona za proizvodnju EPS izolacijskih materijala u Hrvatskoj. Vodeći proizvođač toplinske izolacije u središnjoj i istočnoj Europi, kojom se ostvaruju ušteda energije i zaštita klime, tijekom narednih će mjeseci u Zaboku graditi najsuvremeniji pogon za proizvodnju.

Planirana je proizvodnja bijelog , građevinskog Austrotherm EPS-a i sivog Austrotherm EPS PLUS stiropora , s još boljim izolacijskim svojstvima. Također, planira se i proizvodnja oblikovanih proizvoda od EPS-a. Proizvodne i skladišne hale te uredski prostori prostirat će se na oko 8000 m2. Investicijski troškovi za ovaj Greenfield projekt iznose oko 12 milijuna EUR.

Puštanje proizvodne lokacije u rad planirano je u prvoj polovici 2024., a Austrotherm će sljedeće godine u Hrvatskoj zapošljavati 30 zaposlenika.


„Koji je trenutak logičniji od sadašnjeg za uštedu energetskih troškova? Visoke cijene energenata i potreba za ostvarivanjem golemog doprinosa zaštiti klime odavno su tema i u Hrvatskoj. Također, više od 60 % hrvatskih stambenih jedinica loše je ili nikako izolirano. Izolacijski materijali Austrotherm uvelike smanjuju troškove grijanja i hlađenja. Posebno je Austrotherm EPS PLUS idealno prikladan za toplinsko saniranje fasada i krovova. U omiljenoj zemlji za godišnji odmor postoji još pregršt izolacijskog potencijala”, rekao je mag. Klaus Haberfellner, generalni direktor koncerna Austrotherm GmbH.

Lokacija pogona za proizvodnju EPS izolacijskih materijala u Hrvatskoj pomno je odabrana, kažu iz te tvrtke, kojoj je presudno bila činjenica što Zabok raspolaže izravnom vezom s autocestom koja vodi do Zagreba i Slovenije.

„Bržom uslugom isporuke i većom dostupnošću robe još ćemo bolje moći ispunjavati zahtjeve svojih hrvatskih i slovenskih klijenata nego što smo to činili u prošlosti. Planirani kapacitet omogućava izvoz Austrothermovih EPS izolacijskih materijala i u Sloveniju. Osim toga, ubuduće ćemo cjelokupnu ponudu proizvoda moći nuditi i u manjim isporukama, u skladu s potrebama,” nadovezuje se Klaus Haberfellner. „Novim pogonom za EPS koncerna Austrotherm stvorit ćemo radna mjesta koja su u skladu s najvišim standardima kvalitete u pogledu sigurnosti na radu, optimiziranih radnih procesa i digitalizacije.”

Austrotherm od 2010. u Hrvatskoj
Austrotherm je od 2010. zastupljen u Hrvatskoj putem vlastita trgovačkog društva te od tada opskrbljuje hrvatsko tržište, s pomoću obližnjih Austrothermovih društava, Austrothermovim EPS i XPS izolacijskim materijalima. Austrotherm u Hrvatskoj trenutačno zapošljava četiri zaposlenika te se ubraja među tri vodeća proizvođača EPS izolacijskih materijala. Puštanjem u rad pogona za proizvodnju u Zaboku, Austrotherm od 2024. kani poboljšati svoj položaj na tržištu zapošljavanjem dodatnih 30 zaposlenika. Austrotherm je u Hrvatskoj već sada tržišni predvodnik u području XPS izolacijskih materijala.

O koncernu Austrotherm
Koncern Austrotherm u poslovnoj je godini 2022. ostvario prihod od 627 milijuna EUR te je na dan 31. 12. 2022. zapošljavao ukupno 1400 zaposlenika. Austrijski koncern Austrotherm, koji se nalazi u obiteljskom vlasništvu, trenutačno raspolaže s ukupno 26 proizvodnih lokacija za izolacijske materijale u 12 država. Osim sjedišta u Wopfingu te tvornica u Pinkafeldu i Purbachu, pionir izolacijskih materijala zastupljen je poduzećima u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj, Češkoj Republici, Mađarskoj i Turskoj. Koncern Austrotherm poduzeće je koncerna Schmid Industrieholding, koji je na dan 31. 12. 2022. zapošljavao 6900 zaposlenika i ostvario prihod od 2,6 milijardi EUR.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook