Prethodni članak
Sljedeći članak

[ATRAKCIJA JEDINSTVENA U HRVATSKOJ] Šetnja kroz krošnje 125 m dugom i 5 m visokom drvenom stazom, s njihaljkama i promatračnicom u obliku ptičjeg gnijezda

U Zelenjaku je potpisan ugovor javne nabave izgradnje staze, a radove će izvoditi renomirana slovenska tvrtka koja takve konstrukcije gradi diljem svijeta, najviše u Jamajci


Ravnateljica javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije Dijana Hršak i Klemen Zupanc iz tvrtke Vevrca d.o.o. potpisali su danas ugovor javne nabave izgradnje staze kroz krošnje u Zelenjaku, što je jedna od aktivnosti projekta Zagorje ABECEDA prirode.

Renomirana slovenska tvrtka Vevrca u roku 6 mjeseci od početka radova izgradit će unikatnu drvenu stazu kroz krošnje u zaštićenom krajoliku Zelenjaku, na Risvičkoj i cesarskoj gori. Staza će, objasnila je Dijana Hršak, biti dužine 125 m, s najvećom visinom od 5 m. Duž same staze bit će zanimljiva interpretacija o biološkoj raznolikosti zaštićenog područja koja će se isprepletati s temom glazbe inpirirane ovim jedinstvenim lokalitetom i spomenikom himne Lijepa naša. Staza će sadržavati i promatračnicu za ptice u obliku ptičjeg gnijezda, bit će tu i nekoliko većih njihaljki, a podnožje staze će krasiti cvijeće hrvatske perunike.

- Za pristup osobama slabije pokretljivosti i osoba s invaliditetom bit će ugrađena podizna platforma na početku staze, a za slijepe i slabovidne osobe tekstovi će biti na Braillevom pismu. Radovi će se izvoditi uz veliku pažnju i brigu o postojećoj vegetaciji. Staza kroz krošnje ovom već poznatom biseru Zagorja dodat će vrijednost i sigurno će doprinijeti njegovoj većoj atraktivnosti, povećanju broja posjetitelja, a prije svega edukaciji i podizanju ekološke svijesti – istaknula je ravnateljica Hršak.

Projektu Zagorje ABECEDA prirode cilj je proširenje sadržaja na odredištima prirodne baštine sa svrhom povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa te osiguravanje dostupnosti uz očuvanje prirode i održivi razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 4.589.418,50 kuna, od čega se 1.659.955,30 kuna odnosi na gradnju staze kroz krošnje. Očekivana bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU su 85 % ukupne vrijednosti projekta. Čitav projekt treba završiti do 31. srpnja 2020. godine. – Sve to uključuje razvoj posjetiteljske infrastrukture, turističke sadržaje, edukativne programe i materijale, kako bi se osiguralo održivo korištenje prirodnih dobara, povećao broj posjetitelja, povećala gospodarska aktivnost i aktivirala lokalna zajednica u samom zaštićenom području i šire. Projekt provode Javna ustanova i partneri, ZARA i KZŽ, a trenutno su u tijeku izrada zelenih učionica, promotivnih matreijala, izrade nove web stranice, video materijala, suvenira, nova knjiga o zaštićenim dijelovima prirode naše županije te izrada novog vizualnog identitea – dodala je Dijana Hršak, dodavši da će u stazi biti ugrađen brojač posjetitelja.

Klemen Zupanc istaknuo je da firma Vevrca postoji od 2007. godine, a gradi parkove i staze kroz krošnje suda u svijetu, najviše u Jamajci i Belgiji.

Župan Željko Kolar napomenuo je da će staza kroz krošnje na tromeđi Klanjca, Kumrovca i Tuhlja, pored spomenika Lijepoj našoj, biti atrakcija i edukacija za osnovnoškolce. – Svi učenici s područja Hrvatske trebali bi posjetiti Zelenjak i spomenik, a stazom ćemo ih dodatno zainteresirati na jedan inovativan način. Privući ćemo i nove turiste na područje naše županije. Ovo je jedinstven projekt u Hrvatskoj i sigurno će odjeknuti i privući nove goste. Ovo je primjer da se na projektima za povlačenje sredstava iz europske unije mogu natjecati tvrtke iz čitave Europe. Tvrtka s međunarodnim iskustvom u svega 6 mjeseci realizirat će specifičan projekt i to nas veseli – rekao je župan te dodao da ova atrakcija košta, ali će benefit od toga biti daleko veći, ne samo u novčanom dijelu, već i u edukativnom smislu. Kako je ponuda bila nešto skuplja od predviđenog projekta, razliku od 284 tisuće kuna Krapinsko – zagorska županija osigurala je u proračunu, pa je kompletna financijska situacija zatvorena.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek i načelnik općine Tuhelj Mladen Hercigonja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na Jadranskoj magistrali (DC8) izmeðu Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina). Na autocesti A1 između tunela Svetoga Roka i mos...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program