Prethodni članak
Sljedeći članak

[ATRAKCIJA JEDINSTVENA U HRVATSKOJ] Šetnja kroz krošnje 125 m dugom i 5 m visokom drvenom stazom, s njihaljkama i promatračnicom u obliku ptičjeg gnijezda

U Zelenjaku je potpisan ugovor javne nabave izgradnje staze, a radove će izvoditi renomirana slovenska tvrtka koja takve konstrukcije gradi diljem svijeta, najviše u Jamajci


Ravnateljica javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije Dijana Hršak i Klemen Zupanc iz tvrtke Vevrca d.o.o. potpisali su danas ugovor javne nabave izgradnje staze kroz krošnje u Zelenjaku, što je jedna od aktivnosti projekta Zagorje ABECEDA prirode.

Renomirana slovenska tvrtka Vevrca u roku 6 mjeseci od početka radova izgradit će unikatnu drvenu stazu kroz krošnje u zaštićenom krajoliku Zelenjaku, na Risvičkoj i cesarskoj gori. Staza će, objasnila je Dijana Hršak, biti dužine 125 m, s najvećom visinom od 5 m. Duž same staze bit će zanimljiva interpretacija o biološkoj raznolikosti zaštićenog područja koja će se isprepletati s temom glazbe inpirirane ovim jedinstvenim lokalitetom i spomenikom himne Lijepa naša. Staza će sadržavati i promatračnicu za ptice u obliku ptičjeg gnijezda, bit će tu i nekoliko većih njihaljki, a podnožje staze će krasiti cvijeće hrvatske perunike.

- Za pristup osobama slabije pokretljivosti i osoba s invaliditetom bit će ugrađena podizna platforma na početku staze, a za slijepe i slabovidne osobe tekstovi će biti na Braillevom pismu. Radovi će se izvoditi uz veliku pažnju i brigu o postojećoj vegetaciji. Staza kroz krošnje ovom već poznatom biseru Zagorja dodat će vrijednost i sigurno će doprinijeti njegovoj većoj atraktivnosti, povećanju broja posjetitelja, a prije svega edukaciji i podizanju ekološke svijesti – istaknula je ravnateljica Hršak.

Projektu Zagorje ABECEDA prirode cilj je proširenje sadržaja na odredištima prirodne baštine sa svrhom povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa te osiguravanje dostupnosti uz očuvanje prirode i održivi razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 4.589.418,50 kuna, od čega se 1.659.955,30 kuna odnosi na gradnju staze kroz krošnje. Očekivana bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU su 85 % ukupne vrijednosti projekta. Čitav projekt treba završiti do 31. srpnja 2020. godine. – Sve to uključuje razvoj posjetiteljske infrastrukture, turističke sadržaje, edukativne programe i materijale, kako bi se osiguralo održivo korištenje prirodnih dobara, povećao broj posjetitelja, povećala gospodarska aktivnost i aktivirala lokalna zajednica u samom zaštićenom području i šire. Projekt provode Javna ustanova i partneri, ZARA i KZŽ, a trenutno su u tijeku izrada zelenih učionica, promotivnih matreijala, izrade nove web stranice, video materijala, suvenira, nova knjiga o zaštićenim dijelovima prirode naše županije te izrada novog vizualnog identitea – dodala je Dijana Hršak, dodavši da će u stazi biti ugrađen brojač posjetitelja.

Klemen Zupanc istaknuo je da firma Vevrca postoji od 2007. godine, a gradi parkove i staze kroz krošnje suda u svijetu, najviše u Jamajci i Belgiji.

Župan Željko Kolar napomenuo je da će staza kroz krošnje na tromeđi Klanjca, Kumrovca i Tuhlja, pored spomenika Lijepoj našoj, biti atrakcija i edukacija za osnovnoškolce. – Svi učenici s područja Hrvatske trebali bi posjetiti Zelenjak i spomenik, a stazom ćemo ih dodatno zainteresirati na jedan inovativan način. Privući ćemo i nove turiste na područje naše županije. Ovo je jedinstven projekt u Hrvatskoj i sigurno će odjeknuti i privući nove goste. Ovo je primjer da se na projektima za povlačenje sredstava iz europske unije mogu natjecati tvrtke iz čitave Europe. Tvrtka s međunarodnim iskustvom u svega 6 mjeseci realizirat će specifičan projekt i to nas veseli – rekao je župan te dodao da ova atrakcija košta, ali će benefit od toga biti daleko veći, ne samo u novčanom dijelu, već i u edukativnom smislu. Kako je ponuda bila nešto skuplja od predviđenog projekta, razliku od 284 tisuće kuna Krapinsko – zagorska županija osigurala je u proračunu, pa je kompletna financijska situacija zatvorena.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek i načelnik općine Tuhelj Mladen Hercigonja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook