Prethodni članak
Sljedeći članak

Asfaltirane ceste, sanirana klizišta, riješena voda za selo u visokoj zoni, a novo ruho dobila je i županijska cesta do Velikog Tabora

Ove se godine na području općine Desinić ulagalo u izgradnju komunalne infrastrukture

  • Nerazvrstana cesta Košnica

    Nerazvrstana cesta Košnica


Uz redovno održavanje makadamskih dionica ove godine završen je projekt moderniziranje dionice Košnica - Komerički uz sufinanciranje Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine putem njihovog programa sufinanciranja projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini.

Velika Horvatska - Dečmani

Ceste

Realiziran je projekt pojačanog održavanja Velika Horvatska - Dečmani duljine 750 metara uz sufinanciranje od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Uz navedeno, provedeno je i redovno saniranje oštećenih dijelova cesta kao i uređenje dijelova koji su zbog položaja i terena teži za prometovanje. Tako su sanirane i uređene dvije dionice u Košnici, jedna od 640 metara, a druga od 580 metara i to cesta koja je izgrađena prije devedesetih. Sa 105 metara novog asfalta uređena je cesta Jazbina – Jesih, točnije saniran je za prometovanje najkritičniji brijeg, a s isto toliko metara uređen je i dio ceste na dionici Velika Horvatska – Turčići. Vrijednost ovogodišnjih projekata rekonstruiranja i asfaltiranja općinskih nerazvrstanih cesta je 1.600.000 kuna. Udjeli Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, u sklopu prijave na njihove javne natječaje, iznosili su ukupno 550.000 kuna, a ostatak je pokriven proračunskim sredstvima.

Cesta Grešna Gorica - Krizmani

Klizišta

Osim više od dva kilometra novouređene prometne infrastrukture nastavilo se i s radovima sanacija klizišta. S Hrvatskim vodama sklopljen je ugovor o sufinanciranju sanacije klizišta „Dubravica Desinićka“ „Velika Horvatska- zaseok Ivanjki“ vrijednosti 1.100.000,00 s udjelima sufinanciranja 75% - 25 %. Postupci nabave su provedeni, sklopljeni ugovori za radove i stručni nadzor. Sanacija oba klizišta su završena. Radovima je osigurana adekvatna odvodnja i potporni zidovi te je time osigurano daljnje nesmetano i prvenstveno sigurno prometovanje navedenim dijelovima naših cesta.

Načelnik Zvonko Škreblin

Vodopskrba
Po pitanju vodoopskrbe ova godina obilježena je početkom radova na izgradnji cjevovoda podsustava visoke zone „Žolekov breg“ vezan uz projekt osiguranja opskrbe vodom iz sustava javne vodoopskrbe područja tromeđe grada Pregrada, općine Desinić i općine Hum na Sutli kojim će se riješiti vodoopskrba naselja Desinić Gora. Također, riješen je dugogodišnji problem s vodoopskrbom u naselju Ivanić Desinićki u visokoj zoni. Izgrađeno je 1900 metara cjevovoda, a investicija je iznosila 150.000 kuna. Zajednički je to projekt Zagorskog vodovoda, Krapinsko – zagorske županije i općine gdje smo sufinancirali svaki po trećinu i omogućili da se 9 domaćinstava priključi na javni vodovod.

Klizište u Dubravici

Turizam

Na području Desinića asfaltiralo se i na županijskim cestama. Zahvaljujući Županijskoj upravi za ceste s dva nova asfaltna sloja presvučena je županijska cesta od Grešne Gorice do Krizmana, u dužini 1080 metara te se time dobila prikladna prometnica do spomeničkog bisera, Dvora Veliki Tabor. Investicija je iznosila pola milijuna kuna. Također na dijelu županijske ceste kod Dravinčovog zavoja u dužini od 300 metara izvršeno je presvlačenje tankoslojnim asfaltom koji povećava otpornost proklizavanja. Investicija je iznosila 160.000,00 kuna – istaknuo je načelnik te najavio nastavak asfaltiranja 800 metara županijske ceste od Bukovja do granice sa Zagorskim Selima iduće godine kako bi se povezali s Zagorskim Selima i Slovenijom odakle nam dolazi veliki broj turista.

Klizište kod zaseoka Ivanjki Izgradnja vodoopskrbe u Ivaniću Desinićkom

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook