Prethodni članak
Sljedeći članak

Arena Zagreb za vikend će primiti prve pacijente

To će biti pacijenti s blažim simptomima koji nisu životno ugroženi


Ravnatelj Vinogradske bolnice koja je zadužena za skrb o pacijentima koji će stizati u Arenu Zagreb, Mario Zovak, za Index je rekao da već ovog vikenda očekuju prve pacijente. "To će biti pacijenti s blažim simptomima koji nisu životno ugroženi, mi smo već deset dana spremni za njihov dolazak", rekao je Indexu dr. Zovak. "Moja skromna procjena je da bi za vikend već sve moglo funkcionirati i da će nam tada stizati prvi pacijenti, no to će se dogoditi kad ministar i Stožer to odluče. Tamo će biti medicinsko osoblje iz Vinogradske i Hrvatska vojska", rekao je Zovak.

Istaknuo je kako će o pacijentima u Areni skrbiti tim od ukupno 50 liječnika i medicinskih sestara. "Toliko će osoblja biti na početku, ako broj pacijenata naraste onda će taj broj biti premali pa ćemo morati dobiti pomoć jer je naše medicinsko osoblje i u Dubravi. Treba naglasiti kako Arena neće biti mjesto intenzivne skrbi, već za one s lakšim oblicima bolesti. Arena ima dobar benefit jer će pacijenti koji su izvan životne opasnosti i koji nisu životno ugroženi, ali još nisu za otpust doma te im je potreban oporavak, moći biti prebačeni iz Dubrave u Arenu. Tako će se osloboditi mjesto u Dubravi za one s teškim simptomima", rekao je dr. Zovak.

Zasad je, kaže, previđen taj broj medicinskog osoblja za prihvat 100 pacijenata jer treba imati na umu da su im smjene u covid-odijelima po 4 sata pa tijekom 24 sata na jednom radnom mjestu treba promijeniti 6 članova medicinskog tima. "Prvo krećemo sa 100 kreveta na 3. katu, dok je ukupan kapacitet 3. kata 270 kreveta, a osim toga se u Areni može smjestiti još 150 pacijenata. Zasad možemo primiti 400 pacijenata, a sve preko toga bi bilo previše i vrlo teško logistički podržati", rekao nam je dr. Zovak. Na upit imaju li tamo sve potrebne uvjete što se tiče higijene, rekao je da u Areni postoje toaleti, a da im je montažne tuševe osigurala Hrvatska vojska koja će biti zadužena za prehranu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook