Prethodni članak
Sljedeći članak

Arena Zagreb spremna za prve pacijente, u ovom trenutku može zbrinuti 100 bolesnika

Arena neće biti zdravstveni objekt u užem smislu, već pomoćna ustanova, tercijarni centar koji će rasteretiti postojeći sustav", rekao je Beroš


Zagrebačka Arena od danas je spremna za prve pacijente Službeno predstavljanje počelo je u 16.30 u nazočnosti ministra Vili Beroša i voditelja liječničkog tima Arene Davora Vagića. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su objekt pripremili djelatnici KB-a Sestre milosrdnice. Primat će se Covid-19 pozitivni, ali oni koji nisu u teškom stanju. - Ovaj čin svjedoči pripremi zdravstvenog sustava za ono što nas čeka, a to je odgovor na mnoge Covid-19 bolesnike koji će pristizati u zdravstvene ustanove. Arena neće biti zdravstveni objekt u užem smislu, već pomoćna ustanova, tercijarni centar koji će rasteretiti postojeći sustav", rekao je Beroš, prenosi Index.hr

Ministar je naglasio da je cilj da budu korak ispred pandemije. Dodao je da nastoje promišljati unaprijed, ali da bi volio da kao ni proljetos u Areni ne budu pacijenti.
"U odnosu na proljeće brojke su puno veće te je sada moguće da Arena bude ispunjena bolesnicima. Svatko od nas odgovornim ponašanjem može doprinijeti da kapaciteti Arene budu popunjeni što je manje moguće. Hvala Hrvatskoj vojsci, Crvenom križu i Upravi Arene Zagreb", zaključio je Beroš.

100 kreveta s mogućnošću proširenja na 270 kreveta
Koordinator organizacijskog stožera Arene Zagreb Davor Vagić je zahvalio cijeloj ekipi iz bolnice Sestara milosrdnica i Stožeru."Moram zahvaliti ekipi iz bolnice, koji su nevjerojatno kratkom vremenu napravili da je ovo moguće. Hrvatska vojska daje svoje medicinsko osoblje koji će nam biti na raspolaganju. Mediji će moći vidjeti i to će biti jedini puta, kako to izgleda iznutra. Nakon toga slijedi čišćenje i moguće je onda primanje pacijenata. Krećemo sa 100 kreveta s mogućnošću odmah proširenja na 270 kreveta", rekao je Vagić.

-Većina građana je savjesna, a onaj dio koji nije pozivam da budu savjesni jer je ovo najveća ugroza nakon Domovinskog rata", rekao je Vagić. Mi smo u stanju zbrinuti 100 bolesnika, medicinsko-tehnički smo opremljeni, kao i ljudstvom. Imamo priručni laboratorij i ljekarnu, imamo stalnu komunikaciju s KB Sestre milosrdnice", rekla je Snježana Krpeta.

Vojska je na raspolaganju
Ministar obrane Mario Banožić zahvalio je svima i rekao kako će vojska biti na raspolaganju da pomogne. Rekao je da vojska pomaže na još 12 lokacija što se podizanje šatora za trijažu. Vagić je jučer rekao kako Arena nije bolnica već stacionar, koji će pomoći sustavu da blaži pacijenti budu ovdje te da se za teške i teže pacijente oslobode bolnički kapaciteti. Stožer će odlučiti kad će se Arena aktivirati, a to se može provesti u 24 sata.
Vagić je dodao da će pacijente u Areni čekati medicinska skrb.
"Imat će prehranu, čišćenje, sve druge stvari. Imat će utičnice za punjače mobitela, imat će i Wi-Fi sustav. Nije namijenjena da pacijenti sami dolaze, morat će ih netko uputiti. Ovdje neće biti ambulanta. Dolazit će u strogo kontroliranim uvjetima", poručio je, prenosi Index.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook