Prethodni članak
Sljedeći članak

[ANSAMBLU ZABOK CERTIFIKAT VRSNOĆE] 'Ovo je kruna našeg dugogodišnjeg rada'

Uz Ansambl Zabok, Certifikat imaju i Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana i KUD Punat


Jučer je u prepunoj dvorani Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku Ansamblu Zabok dodijeljen Certifikat vrsnoće za scensko izvođenje folklorne umjetnosti prema kriterijima Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja. Na koncertu je izvedeno 9 folklornih koreografija, tri koreografije plesnih parova i jedna vokalna točka s dvije pjesme. U programu je prezentiran folklor svih četiriju hrvatskih plesnih područja. Sam koncert je trajao 90 minuta, od čega je bilo 83 minute folklornog nastupa, što je činilo koncert za plesače i svirače izuzetno zahtjevnim. Uz Ansambl Zabok, Certifikat imaju i Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana i KUD Punat.

Umjetnička voditeljica Ansambla Zabok rekla nam je kako su svi članovi Ansambla još uvijek pod dojmom jučerašnje večeri. – Ovo je kruna našeg rada kao i za ovu generaciju plesača. To je pravi pokazatelj kako se trud, rad i ljubav prema folklornom izričaju okrune na najbolji mogući način – istaknula je Jurina. Ispričala nam je da se Ansambl Zabok za ovu večer i za ocjenjivanje pripremao od početka godine, a kako kaže, izuzetno im je drago da su uz određene prepreke uspjeli. Kako je objasnila Jurina, tu je uvijek problem usklađivanja radnih i studentskih obaveza plesača i svirača, kao i usklađivanje vremena probi budući da se one održavaju u prostoru osnovne škole. Podsjetimo, 2013. godine Ansambl Zabok je po prvi put dobio ovaj Certifikat, a uz njega su ga dobili Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana i KUD Punat s otoka Krka, a Ansambl Zabok ga je htio ponovno obnoviti. Prijava za izdavanje certifikata stoji 3,5 tisuće kuna što je 10 posto godišnjeg proračuna Ansambla te su, rekla je Jurina, morali i financijski pomoći Krapinsko-zagorska županija te Grad Zabok. Zanimalo nas je kakvi su planovi Ansambla za naredno razdoblje. – Orijentirat ćemo se na pomlađivanju Ansambla i stvaranju novih plesačkih generacija – istaknula je Jurina i dodala kako su već u planu neki od domaćih, ali i inozemnih nastupa.

Kvalitetu Ansabla Zabok komentirao je i Goran Knežević iz Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja.  – Samo rijetki mogu zadovoljiti te kriterije. Ansambl Zabok njeguje suvremeni folklorni izričaj u pogledu prezentacije narodnih plesova u izvedbi plesnog para. Napravili su veliki iskorak i veliku kvalitetu. Neki parovi kao što su Lucija Mlakar i Dario Tomek su prepoznati i na državnoj razini te je to vrlo velika vrijednost. Imaju i neke točke koje su u suštini nadogradnja na klasičan folklor – istaknuo je Knežević i dodao kako su kriteriji za zadobivanje Certifikata visoki, kako u pogledu umjetničkog izričaja, tako u pogledu društvene i sociološke komponente. -Treba postojati određen broj plesača, plesačica, određen broj glazbenika, u koreografiji moraju biti zastupljene sve regije Hrvatske, a tu mora postojati izvrsna  uvježbanost i vrsnoća izvedbe. To je jedini certifikat u Hrvatskoj koji dobivaju folklorni ansambli te je ovo pisana potvrda od relevantne ustanove – istaknuo je Knežević i dodao da kad ansambli idu u inozemstvo, certifikat stoji iza njih i organizatori festivala u inozemstvu s punim povjerenjem mogu te ansamble uvrstiti u svoj program i biti uvjereni u njihovu vrsnoću.

Događanju je nazočila zamjenica gradonačelnika grada Zaboka Valentina Đurek koja je rekla kako je rad Ansambla bitan za grad Zabok.  - Drago nam je što smo prije tjedan dana vidjeli podmladak Ansambla Zabok odnosno nastup folklorne sekcije iz Špičkovine i Martinišća, a sada vidimo standardu postavu. Sve sekcije su na ponos Gradu – rekla je Đurek.

Ponos nije krio niti krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. - Bogatstvo plesa, nošnji i tradicije s područja Krapinsko-zagorske županije izuzetno je velik i imamo sjajna kulturno-umjetnička društva koji njeguju tu tradiciju, a Ansambl Zabok je stepenica iznad, ne samo u Krapinsko-zagorskoj županiji već je među tri najbolja ansambla u Hrvatskoj. Oni su promotori Krapinsko-zagorske županije i nezamisliva je bilo koja prezentacija Županije, a da Ansambl ondje nije prisutan. Ansambl Zabok je uvijek težio i teži još k većem uspjehu što u usavršavanju koreografije, to i u vježbanosti i to nam je izuzetno drago – zaključio je Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju. Povremeni zastoji mogući su na dionicama gdje traju radovi te na lokacijama gdje policijski službenici kontroliraju ulaske u gradove. Vozače molimo za strpljenje i upozoravamo da prilagode brzinu i način...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program