Prethodni članak
Sljedeći članak

[ANSAMBLU ZABOK CERTIFIKAT VRSNOĆE] 'Ovo je kruna našeg dugogodišnjeg rada'

Uz Ansambl Zabok, Certifikat imaju i Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana i KUD Punat


Jučer je u prepunoj dvorani Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku Ansamblu Zabok dodijeljen Certifikat vrsnoće za scensko izvođenje folklorne umjetnosti prema kriterijima Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja. Na koncertu je izvedeno 9 folklornih koreografija, tri koreografije plesnih parova i jedna vokalna točka s dvije pjesme. U programu je prezentiran folklor svih četiriju hrvatskih plesnih područja. Sam koncert je trajao 90 minuta, od čega je bilo 83 minute folklornog nastupa, što je činilo koncert za plesače i svirače izuzetno zahtjevnim. Uz Ansambl Zabok, Certifikat imaju i Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana i KUD Punat.

Umjetnička voditeljica Ansambla Zabok rekla nam je kako su svi članovi Ansambla još uvijek pod dojmom jučerašnje večeri. – Ovo je kruna našeg rada kao i za ovu generaciju plesača. To je pravi pokazatelj kako se trud, rad i ljubav prema folklornom izričaju okrune na najbolji mogući način – istaknula je Jurina. Ispričala nam je da se Ansambl Zabok za ovu večer i za ocjenjivanje pripremao od početka godine, a kako kaže, izuzetno im je drago da su uz određene prepreke uspjeli. Kako je objasnila Jurina, tu je uvijek problem usklađivanja radnih i studentskih obaveza plesača i svirača, kao i usklađivanje vremena probi budući da se one održavaju u prostoru osnovne škole. Podsjetimo, 2013. godine Ansambl Zabok je po prvi put dobio ovaj Certifikat, a uz njega su ga dobili Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana i KUD Punat s otoka Krka, a Ansambl Zabok ga je htio ponovno obnoviti. Prijava za izdavanje certifikata stoji 3,5 tisuće kuna što je 10 posto godišnjeg proračuna Ansambla te su, rekla je Jurina, morali i financijski pomoći Krapinsko-zagorska županija te Grad Zabok. Zanimalo nas je kakvi su planovi Ansambla za naredno razdoblje. – Orijentirat ćemo se na pomlađivanju Ansambla i stvaranju novih plesačkih generacija – istaknula je Jurina i dodala kako su već u planu neki od domaćih, ali i inozemnih nastupa.

Kvalitetu Ansabla Zabok komentirao je i Goran Knežević iz Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja.  – Samo rijetki mogu zadovoljiti te kriterije. Ansambl Zabok njeguje suvremeni folklorni izričaj u pogledu prezentacije narodnih plesova u izvedbi plesnog para. Napravili su veliki iskorak i veliku kvalitetu. Neki parovi kao što su Lucija Mlakar i Dario Tomek su prepoznati i na državnoj razini te je to vrlo velika vrijednost. Imaju i neke točke koje su u suštini nadogradnja na klasičan folklor – istaknuo je Knežević i dodao kako su kriteriji za zadobivanje Certifikata visoki, kako u pogledu umjetničkog izričaja, tako u pogledu društvene i sociološke komponente. -Treba postojati određen broj plesača, plesačica, određen broj glazbenika, u koreografiji moraju biti zastupljene sve regije Hrvatske, a tu mora postojati izvrsna  uvježbanost i vrsnoća izvedbe. To je jedini certifikat u Hrvatskoj koji dobivaju folklorni ansambli te je ovo pisana potvrda od relevantne ustanove – istaknuo je Knežević i dodao da kad ansambli idu u inozemstvo, certifikat stoji iza njih i organizatori festivala u inozemstvu s punim povjerenjem mogu te ansamble uvrstiti u svoj program i biti uvjereni u njihovu vrsnoću.

Događanju je nazočila zamjenica gradonačelnika grada Zaboka Valentina Đurek koja je rekla kako je rad Ansambla bitan za grad Zabok.  - Drago nam je što smo prije tjedan dana vidjeli podmladak Ansambla Zabok odnosno nastup folklorne sekcije iz Špičkovine i Martinišća, a sada vidimo standardu postavu. Sve sekcije su na ponos Gradu – rekla je Đurek.

Ponos nije krio niti krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. - Bogatstvo plesa, nošnji i tradicije s područja Krapinsko-zagorske županije izuzetno je velik i imamo sjajna kulturno-umjetnička društva koji njeguju tu tradiciju, a Ansambl Zabok je stepenica iznad, ne samo u Krapinsko-zagorskoj županiji već je među tri najbolja ansambla u Hrvatskoj. Oni su promotori Krapinsko-zagorske županije i nezamisliva je bilo koja prezentacija Županije, a da Ansambl ondje nije prisutan. Ansambl Zabok je uvijek težio i teži još k većem uspjehu što u usavršavanju koreografije, to i u vježbanosti i to nam je izuzetno drago – zaključio je Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook