Prethodni članak
Sljedeći članak

[ANKETA] Zagorce smo upitali kako raspolažu kućnim budžetom s obzirom na dosadašnja poskupljenja te planiraju li i na čemu štedjeti, evo što su rekli

Osim poskupljenja hrane, građani su šokirani i najavama poskupljenja plina, ali i struje. Bit će to veliki problem za poduzetnike, obzirom na najave da će računi za struju rasti 3 do 4 puta, ali i za kućanstva, za koja je poskupljenje također najavljeno za jesen


Poskupljenja na gotovo svakodnevnoj bazi ne prestaju šokirati građane. I dok intervencijom Vlade cijene goriva više ne divljaju, u trgovinama su poskupljenja i dalje evidentna, osobito prehrambenih proizvoda. Cijena ulja, primjerice, dosegla je i više od 20 kuna po litri, stoga je iznenadilo kada smo ulje prošlog tjedna 'zatekli' na akciji, nakon dugo vremena. Za kilogram šećera sad je već potrebno izdvojiti 10 kuna, a mnoge najviše, između ostalog, iznenađuje skok cijena toalet papira.

Snalazimo se na akcijama

Ključne namirnice poput žitarica i uljarica drastično su poskupjele, stoga su njihove cijene u Hrvatskoj trenutačno 20 do 100 posto veće nego primjerice prije godinu dana. obzirom da su žitarice i ulja sastavni dio mnoštva prehrambenih proizvoda, samim time poskupjela je hrana, a stručnjaci se boje da će cijene rasti još na jesen, što bi moglo ugroziti životni standard građana. Dok se po većim trgovačkim centrima kupci još nekako snalaze kupujući na akcijama, što su potvrdili i u našoj anketi, u nekim lokalnim trgovinama cijene su vrlo često nenormalno visoke, a ono o čemu mnogi razmišljaju je i odlazak u šoping preko granice, obzirom da su cijene u Mađarskoj drastično niže, a mnogi kažu kako se i u Sloveniju isplati otići u kupovinu.

Najavljena poskupljenja struje i plina

Osim poskupljenja hrane, građani su šokirani i najavama poskupljenja plina, ali i struje. Bit će to veliki problem za poduzetnike, obzirom na najave da će računi za struju rasti 3 do 4 puta, ali i za kućanstva, za koja je poskupljenje također najavljeno za jesen. Ministar financija Marko Primorac nedavno je najavio da će se u pripremi Vladinih jesenskih mjera za ublažavanje posljedica inflacije zalagati za to da mjere budu ciljane prema građanima lošijeg imovinskog stanja, a ministar gospodarstva Davor Filipović potvrdio je da su i vaučeri kojima bi država pokrivala dio troška za kupnju goriva jedna od opcija o kojoj se razmišlja.

Što očekuju Zagorci?

Među Zagorcima, proveli smo anketu o tome što misle, očekuje li nas teška zima i jesen te jesu li zabrinuti najavama novih poskupljenja, osobito energenata. Upitali smo i u kojoj su mjeri dosadašnja poskupljenja utjecala na njihov budžet te na koji način planiraju štedjeti kako bi smanjili pritisak na budžet i lakše njime raspolagali. Iz odgovora doznajemo kako su mnogi zabrinuti za ono što nas čeka, ali neki ipak ne vide sve tako crno, iako kažu kako već sada ne znaju gdje bi i na čemu mogli uštedjeti. Onima koji žive na selu i imaju mogućnost grijat će se na drva, iako je i cijena drva za ogrjev porasla. One koji su u radnom odnosu upitali smo i očekuju li rast plaća te razmišljaju li o promjeni posla. U našoj anketi pročitajte njihova razmišljanja o krizi koja nas je zahvatila i najavljenim brojnim poskupljenjima koja nas tek čekaju na jesen.


Nikola Santro, Zabok:
Zapravo me ne plaši ova kriza uopće. Što manje trošimo, manje ćemo zagađivati prirodu, bit će manje emisije Co2, ja to gledam s bolje strane. A kako ćemo ušparati? Manje trošimo, evo, vraćamo boce, 50 lipa po 50 lipa. Može se zašparati, na luksuzu, cigaretama, alkoholu, izlascima… Živio sam s puno više novaca i s puno manje novaca nego što imam sad, tako da može se. Znam da ima ljudi koji i sada teško žive, ali znam i ljude koji imaju puno više od mene i stalno su u krizi i stalno kukaju, tako da puno zapravo ovisi o pojedincu.

 

Katica Krepelnik, Švaljkovec:

Dosadašnja poskupljenja jako su utjecala na moj budžet. Plaća je ostala ista, a sve je otišlo nekoliko puta gore tako da… Brinu me jako i najave oko poskupljenja energenata, a što se grijanja tiče, za ovi zimu pripremili smo drva. Štedjeti planiramo na sve moguće načine. Zapravo oduvijek živim tako da šparam, nikad nisam živjela na visokoj nozi, no, bit će teško. Ali ne treba gledati sve crno, treba se boriti, raditi, uvijek se čovjek nekako snađe. Ja sam u radnom odnosu i očekujem rast plaća, no ne znam da li će se to desiti.

Jurica Pozaić, Poznanovec:

Zapravo nas brinu još veća poskupljenja. Već su dosad bila drastična, no nekako guramo, a porast cijena vidi se na svakoj kupovini. Za košaricu koju smo prije platili 200 kuna, sada je duplo skuplja. Tako da ne idemo često u veće kupovine, a onda kombiniramo akcije i slično. Nadam se zapravo da će se situacija smiriti, jer nemamo više puno gdje i na čemu uštedjeti. Na selo smo pa se grijemo na drva iz svoje šume, to nije toliko problem, ali poskupljenje goriva puno toga vuče za sobom. Ja sam u radnom odnosu, no ne očekujem ras plaća, a dugo sam u istoj firmi, pa niti ne razmišljam o promjeni posla.

Vinko Belina, Krapinske Toplice:

Ova poskupljenja uzela su nam oko 30 posto budžeta. To nas prisiljava da manje trošimo, manje se vozimo i slično. Grijemo se na drva i plin, no brine nas i poskupljenje struje koje je najavljeno za 11. mjesec. Imamo OPG i teško je, trebalo bi i mi poskupjeti svoje proizvode, no ne znamo koliko je to moguće, hoćemo li onda moći prodati. Vidjet ćemo što nas čeka na jesen.

Manda Kukec, Križanče:

Već su dosadašnja poskupljenja puno utjecala na naš kućni budžet i više si ne možemo priuštiti što smo mogli dosad. Odričemo se svega, hrane najviše. Ne možemo kupiti ribu, kvalitetno meso, samo jeftina svinjetina i piletina. Jednolično se hranimo, što nije zdravo, zbog toga ćemo se razbolijevati. Brine me da će cijene još rasti, ali i poskupljenja struje, da li ćemo moći podmiriti sve troškove, ako ne, ne znam što ćemo onda napraviti. Moja je mirovina katastrofalno mala, da nema supruga koji ima veću, ne bi ni do sada preživjeli. Ova naša država ne vodi ničemu, ne brine uopće za nas ljude. Druge su države socijalne, brinu o svom narodu i nitko nije gladan, a mi ćemo biti gladni brzo, nećemo moći ni kruh kupiti.

Suzana Posavec, Špičkovina:

Imam osjećaj da je svaki put kad dođem u dućan sve skuplje. Ne znam na koji način štedjeti, jer zapravo poskupljuje sve ono osnovno kaj nam treba, od ulja, šećera, toalet papira, hrane. Brinu me i poskupljenja energenata. Grijemo se na plin i nemamo alternativu. Nisam bila pesimist do sada, ali sad sam baš zabrinuta kak bude za koji mjesec. U radnom odnosu sam, ali ne nadam se rastu plaća. Bilo bi super, ali ne vjerujem. Inače sam zadovoljna poslom, tako da ne razmišljam o promjeni posla.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook