Prethodni članak
Sljedeći članak

ANKETA 'Mi koji praktički živimo od dinara, mislim da ćemo jako teško preživjeti euro'

Pitali smo građane što misle o uvođenju eura kao valute u Hrvatskoj


Europska središnja banka (ESB) i Europska komisija (EK) nedavno su objavili da je Hrvatska ušla u Europski tečajni mehanizam (ERM II), što je ključan korak u procesu uvođenja eura u Hrvatskoj, a Hrvatska narodna banka uspostavila je blisku suradnju s Europskom središnjom bankom. U Hrvatskoj bi se euro mogao uvesti s prvim danom 2023. godine, a što na to kažu naši građani, jesu li za uvođenje eura, jesu li zabrinuti ili entuzijastični prema zamijeni domaće valute europskom, pokušali smo saznati u mini – anketi. (sp)

Branko Vrančić, Konjščina:
Ja sam protiv uvođenja eura. Mislim da nam bude lošije, kao i Slovencima. Sve će se zaokruživati, neće stavljati stvarnu cijenu, već, kako mi sad imamo onih 50 lipa, da li će to biti minus ili plus, vjerojatno plus pa bude i poskupljenja. Malo sam skeptičan oko toga, ali kaj je, tu je.

 

Darko, Zaprešić:
S jedne strane je dobro što će se uvesti euro, a s druge strane, sigurno će biti poskupljenja. Vidjet ćemo hoće li pasti standard ljudima. Gdje god se u Europi uveo euro, prve godine je pao standard. Tako je i u Sloveniji bilo. Korist će biti za poduzeća i firme, ne bude konverzije. Promjene uvijek nose nešto loše, ali i nešto dobro.

 

Mladen Mirt, Štrucljevo:
Ne mislim baš najbolje o uvođenju eura. Mi koji smo u mirovini, koji imamo penziju po 2000 kuna, baš i neće biti previše veselja s tim. Kaj će nam značiti 300 eura mirovine? Kad bi mirovina bila 7000 kuna, koliko je tisuću eura, e to bi bilo dobro.

 

Katarina Baljkas, Sveti Križ Začretje:
Ja sam za uvođenje eura, ono što imam, imam u eurima, imam njemačku mirovinu u eurima. Da li će biti poskupljenja, bit će sigurno, bez daljnjega. Strašno velika razlika je bila i u Njemačkoj kad smo prešli s marke na euro, puno smo izgubili, ali privikne se čovjek.

 

Jadranka Repovečki, Tisanić Jarek:
Mislim da se budemo svi jako gadno iznenadili. Koliko sam čula od prijatelja koji žive vani, bilo im je jako teško kada se euro uvodio, a mislim da bude i nama. Kako budemo to mi izveli, odnosno kako će to naši političari izvesti, ne mi, jer mi smo tu sporedni, vidjet ćemo. Mene je zapravo toga strah, jer mi koji praktički živimo od dinara, mislim da ćemo jako teško preživjeti.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook