Prethodni članak
Sljedeći članak

'AKTIVNI I NAKON 65 -e!' Informatičke radionice, usluge šišanja, fizioterapeuta, izleti, pa čak i mini – teretana za starije Radobojčane

U Vatrogasnom domu u Radoboju predstavljen je projekt usmjeren na osobe starije životne dobi i podizanje njihove kvalitete života


Općina Radoboj potpisala je u srpnju ugovor s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku o financiranju projekta „Aktivni i nakon 65-e!“. Time su krenule aktivnosti ovog projekta usmjerene na starije osobe, osobe oboljele od Alzheimerove demencije ili drugih demencija, članove njihovih obitelji te stručnjake koji s njima rade.

 

 

U Vatrogasnom domu u Radoboju danas je predstavljen sam projekt, kojemu je cilj povećati kvalitetu života osoba starijih od 65 godina organiziranjem dnevnih aktivnosti i pružanja cjelovitih sadržaja. Tako će se omogućiti njihovo uključivanje u život zajednice, rad na korist dobrobiti zajednice te dobrovoljno uključivanje u zanimljive, korisne i nadasve atraktivne sadržaje koji su primjereni njihovim interesima i sposobnostima uz kvalitetno korištenje slobodnog vremena. Projekt će trajati dvije godine i u potpunosti se financira iz sredstava Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.476.024,37 kuna. U realizaciju projektnih aktivnosti uključeni su uz nositelja projekta Općinu Radoboj, Centar za socijalnu skrb Krapina, Gradsko društvo Crvenog križa Krapina i Muzej Radboa koji će pružati usluge i podršku ne samo korisnicima već i članovima obitelji.

 

 

Načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec istaknuo je da je vizija Općine da vodi brigu o svakom čovjeku bez obzira na životnu dob. - Općina smo prijatelj djece i puno radimo s mladima, imamo jedan od boljih društvenih servisa, dosta dobro uređenu infrastrukturu. Htjeli smo još napraviti projekt vezan za našu stariju populaciju, da im podignemo kvalitetu života i došli smo do prilike da prijavimo ovakav projekt – rekao je Topolovec zahvalivši partnerima na projektu.

 

 

Prve aktivnosti i radionice kreću već u ponedjeljak. - Radi se o zanimljivom i cjelovitom programu koji će starijim mještanima općine Radoboj pružati zaista kvalitetne sadržaje – informatičke radionice, za koje ima puno interesa, usluge šišanja, kupanja, friziranja, fizioterapeuta, izlete, sportske aktivnosti, pa je tako u našem prostoru uređena čak i jedna mini – teretana – istaknula je voditeljica projekta Ivana Hazulin. Svakodnevni program dnevnih aktivnosti održavat će se u prostorijama Vatrogasnog doma, namještenog i uređenog za potrebe ovog projekta, gdje će na raspolaganju starijim osobama biti dnevne novine, časopisi, raznovrsne revije, televizija te puno druženja uz raznovrsne društvene igre i natjecanja, a voditelj dnevnih aktivnosti je Alen Strahinec.

 

 

Sergej Augustin Erdelja, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Krapina, istaknuo je da je uloga Centra organiziranje 12 radionica za osobe starije životne dobi. – Bit će to radionice s pravnim, psihološkim, socijalnim temama, upoznat ćemo korisnike s razlikama između ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, pravima osoba starije životne dobi, promjenama koje se odvijaju u toj dobi, kako se nositi s procesom žalovanja i slično, a tu smo spremni i na modifikaciju programa, jer ćemo početnim radionicama vidjeti što ljude najviše zanima i tome ćemo se prilagoditi. Kolegice iz Centra za socijalnu skrb dolazit će u Općinu Radoboj i moći ćemo individualno savjetovati pojedinie korisnike – rekao je ravnatelj. Monika Maranić iz GDCK Krapina dodala je da će oni provoditi radionice zdravstvene prevencije i brige o vlastitom zdravlju u skladu s godinama, o primjeni medicinskih i ortopedskih pomagala, pravilni postupci kod nezgoda, nesreća i katastrofa i slično.

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook